'Altın' yatırım! İlk külçeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan döktü

- Güncelleme:
'Altın' yatırım! İlk külçeyi Cumhurbaşkanı Erdoğan döktü

Ekonomi Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 500 milyon dolar yatırımla Bilecik Söğüt’te 6,5 milyar dolarlık altın rezervini ekonomiye kazandıracaklarını belirterek “2000 yılında neredeyse sıfır olan altın üretimimiz 2020 yılında 42 tonla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Göreve geldiğimizden bu yana 455 ton altının üretilmesini sağladık” dedi

Türkiye, denizlerde petrol ve gaz ararken diğer yandan da karada altın madenleri ekonomiye kazandırıyor. Toprak altında toplam 6 bin 500 ton altın rezervi olduğu tahmin edilirken son olarak Bilecik Sögüt’te altın üretimine başlandı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6,5 milyar dolarlık altın keşfinin yapıldığı Söğüt’te Gübretaş’a ait maden tesisinde ilk külçe altının dökümünü yaptı.

Tesisin açılış töreninde konuşan Erdoğan “Gübretaş Maden Yatırımları uhdesinde bulunan Söğüt Altın Madeni’yle ilgili yatırım sürecini 2021 yılı Ocak ayı itibarıyla başlatmıştık. Maden sahasında yapılan çalışmalar neticesinde 109 ton altın kaynağı ile 60 ton altın rezervi tespit edildi. Bir başka ifadeyle 3,5 milyon ons kaynağı 1,92 milyon ons rezerve tekabül eden bu altının bir an önce Türk ekonomisine kazandırılması için çalışmaları hızlandırdık” ifadelerini kullandı. 

500 MİLYON DOLARLIK YATIRIM 

Erdoğan, maden sahasındaki yatırım faaliyetleri üç ayrı faz olarak toplam 500 milyon dolara ulaşacak şekilde planlandıklarını belirterek şöyle devam etti: Bugüne kadar yaklaşık 70 milyon dolar yatırım gerçekleştirilerek projenin ilk kısmı tamamlandı. Daha önce söz verdiğimiz gibi tesis ilk altın dökümünü yapacak şekilde hazır hâle getirildi. Bu tesis, ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretme kapasitesiyle çalışacak. Kalan iki fazın yatırımlarını da üç yıl içinde neticelendirmeyi planlıyoruz. Böylece yıllık üretim miktarını inşallah yaklaşık 6,5 tona yükselteceğiz. Ülkemizin ortalama yıllık altın üretiminin 35 ton civarında olduğu dikkate alındığında Söğüt Altın Madeninin önemi daha iyi anlaşılacaktır. Burası tam kapasite ile faaliyete geçtiğinde ülkemizde en çok altın üretimi yapılan ilk üç madenden birisi olacaktır. 

Söğüt Altın Madeni sahasında yaklaşık 1.000 kişinin istihdam edildiğini anlatan Erdoğan, ilerleyen dönemlerde bu sayının 1.300’ü bulmasını beklediklerini dile getirdi. 

Altın üretimine sıfırdan başladıklarını anlatan Erdoğan “2000 yılında neredeyse sıfır olan altın üretimimiz 2020 yılında 42 tonla cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Son 5 yıllık verilere göre ortalama üretimimiz 35 ton civarındadır. Göreve geldiğimizden bu yana 455 ton altının üretilmesini sağladık. 16 farklı madende üretim gerçekleştiriliyor. Yapacağımız yeni keşiflerle altın üretimini artırmayı hedefliyoruz. Ülkemizin potansiyelini her alanda olduğu gibi altında da en üst seviyede kullanmamız gerekiyordu” diye konuştu.

NÜKLEERDEN İLK ELEKTRİK

Konuşmasında enerji alanındaki yatırımlara da değinen Erdoğan şunları kaydetti: Enerjide yeni boru hatları, arama sondaj faaliyetleriyle kendi hikâyemizi yazıyoruz. Nüfusumuzun yüzde 85’ine yakını doğalgaza kavuştu. Birileri güneş ve rüzgâr enerjisini yeni yeni keşfededursun, biz Avrupa’da 5’inci, dünyada 12’nci sıraya yükseldik. Sondaj ve sismik araştırma gemilerimizle dünyanın en geniş filosunu kurduk. Karadeniz’de 710 milyar metreküplük ülkemizin en büyük doğalgaz keşfini yaptık. Değeri 1 trilyon dolara varan bu doğalgazı millî şebekeye bağlamak için gemiler ve personeller harıl harıl çalışıyor. Mart ayı sonu itibarıyla Karadeniz gazını hanelere vermeye başlıyoruz. Adana ve Cizre’de yaptığımız keşiflerle petrol üretimini artırdık. Akkuyu’nun inşaatı da aralıksız devam ediyor. Bu sene içinde nükleer santralin ilk ünitesinde elektrik üretimine başlıyoruz. Son 10 yılda ortalama yıllık 742 milyon ton maden üretimi yapıldı. Toplam madencilik üretimimiz 2021’de bir önceki yıla göre yüzde 14 artışla 814 milyon tona ulaştı. Geçtiğimiz yıl maden ihracatımız yüzde 9,1 artışla 6,5 milyar dolara ulaştı ve bu alanda cumhuriyet tarihinin rekoru kırıldı. Bor üretim ve ihracatında cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine ulaştık. Madencilik sektörünün GSYH’ye katkısını 11 milyar liradan 93 milyar liraya çıkardık. Son 8 yılda binde 8 olan madenciliğin millî gelir içindeki payı kademeli olarak artarak geçen yıl yüzde 1,4’e yükseldi. 

RAKAMLARLA ALTIN MADENİ

Söğüt’te mevcut tespit edilen rezerv miktarı 109 ton. Dünyada bir ton topraktan ortalama yüzde 2-3 civarında altın elde edilebilirken, Gübretaş şirketinin iştiraki olan Söğüt’teki madende bu oran yüzde 8,6 olarak belirlendi.  Yaklaşık 3,5 milyon onsluk altın kaynağının değeri ise 120 milyar lira. Madende yılda 6-7 ton altın üretimi yapılacak. Rezervin ülke ekonomisine katkısı 6,5 milyar dolara yaklaşacak.

RAKAMLARLA ÜRETİM TESİSİ

500 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirilecek tesiste ilk etapta yıllık 2,5 tona kadar altın üretilecek. Tam kapasite üretime geçtiğince yıllık ortalama 6,5 tonluk üretimiyle Türkiye’de en çok üretim yapan 3 işletmeden birisi hâline gelecek. Tesisin Türkiye’nin yıllık üretimine yüzde 15 katkı sağlaması bekleniyor.

6.500 TON ALTIN EKONOMİYE KAZANDIRILMAYI BEKLİYOR

Türkiye’de yer altında toplam 6 bin 500 ton altın rezervi olduğu tahmin ediliyor, bunun maddi değeri ise 500 milyar dolardan fazla. Son dönemde ardı ardına bulunan Bilecik Söğüt’te 3,5 milyon ons, Ağrı’da 20 ton ve Eskişehir’in Kaymaz köyünde bulunan 20 bin ons’luk potansiyel ile 2023 yılında yıllık üretimin 50 ton seviyelerine kadar çıkarılması planlanıyor.  Uzun vadeli plan ise yılda 100 ton altın üretimi sağlamak. Türkiye aynı zamanda dünyanın en büyük altın ithalatçısı ülkelerinden biri konumunda. Türkiye’de yıllık 2,5 milyar dolarlık altın üretimi yapılırken, yıllık ithalat 10 milyar dolar civarında. Hatta bu rakam pandemi döneminde 25 milyar dolara kadar çıktı. Uzmanlara göre Türkiye’nin sahip olduğu rezerv potansiyeli düşünüldüğünde, 10 milyar dolarlık bir yatırımla “yıllık 10 milyarlık üretim” sağlanabilir ve önümüzdeki 50 yıl boyunca cari açık rahatlıkla kapatılabilir. Hesaplanan yıllık 10 milyarlık katkı ise ham madde üzerinden. Buna rafineri, kuyumculuk ve nihai tüketici eklendiğinde bu tutar 30-40 milyar dolarları buluyor. Bir de 2000’li yılların başında 270 dolar/ons olan altın fiyatının günümüzde 2.000 dolar/onslara yaklaştığı düşünüldüğünde bu rakamın ekonomiye katkısı çarpan etkisi yapıyor. Tüm bunlara her yeni yatırım istihdama da büyük katkı sağlıyor. Şu anda bu yatırımlar ile tesislerde 13 bin kişiye istihdam sağlanıyor.

TÜRKİYE DÜNYADA 11. SIRADA

Altın rezervlerini güçlendiren Türkiye, Dünya Altın Konseyinin 2022/3. çeyrek verilerine göre rezervini 31,17 ton artırdı. Yayımlanan rapora göre, Türkiye’nin kasasındaki altın rezervi toplam 488 tonun üzerinde ve Türkiye dünyada en çok rezerve sahip 11. ülke konumunda. CANAN ERASLAN'IN HABERİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...