Altın ve dolar için kritik gün! Faiz kararının ardından gözler Jackson Hole’de: İşte piyasalarda son durum

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
- Güncelleme:
Altın ve dolar için kritik gün! Faiz kararının ardından gözler Jackson Hole’de: İşte piyasalarda son durum

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Ekonomim

Merkez Bankası'nın sürpriz faiz hamlesinin ardından tepetaklak olan dolar ve altında gözler Fed Başkanı Jerome Powell’in Jackson Hole’de bugün yapacağı konuşmaya çevrildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) beklentileri aşarak sürpriz faiz kararıyla tepetaklak olan dolar ve altında gözler Fed Başkanı Jerome Powell’in Jackson Hole’de bugün yapacağı konuşmaya çevrildi. Powell'in verdiği mesajlar, dolar ve altının seyrini etkileyecek.

MERKEZ'DEN ŞAHİN HAMLE

Hafize Gaye Erkan'ın başkanlığında dün yeni Para Politikası Kurulu (PPK) üyeleriyle toplanan Merkez Bankası, piyasaların beklentilerinin aksine sürpriz bir karara imza attı. Merkez Bankası, 150 ila 250 baz puan arasında faiz artışı beklentilerini aşarak 750 baz puan faiz artışına gitti. Merkez Bankası beklentileri aşarak, politika faizini 17,5’ten yüzde 25 düzeyine yükseltilmesine karar verdi.

BORSA İSTANBUL GÜNÜ DÜŞÜŞLE KAPADI

TCMB faiz kararının ardından yüzde 4 yükseliş yaşayan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, gün içinde en düşük 7.476,31, en yüksek 7.872,81 puanı gördü. BIST 100 endeksi, günü önceki kapanışa göre yüzde 1,45 azalışla 7.491,94 puandan tamamladı.

DOLARDA YÜZDE 7 KAYIP

Merkez Bankası'nın kritik kararı öncesinde 27.28 TL civarında seyreden devam eden Dolar/TL, faiz kararının ardından hızlı düşüşe geçti. Dakikalar içinde 27 TL'nin altına düşen Dolar/TL, yüzde 7'nin üzerinde sert düşüş kaydederek 25,2784 seviyesini test etti. Böylece paritede 26 Haziran'dan bu yana en düşük seviye görülmüş oldu. Daha sonra toparlanan dolar kuru haftanın son işlem gününde 25.90 TL seviyesinde işlem görüyor.

Altın ve dolar için kritik gün! Faiz kararının ardından gözler Jackson Hole’de: İşte piyasalarda son durum

ALTINDA TOPARLANMA SİNYALİ

ABD Merkez Bankası FED’in enflasyonu daha yüksek faiz oranlarıyla kontrol altına alacağı beklentisiyle uluslararası piyasalarda 1885 dolar bandına geri çekilen Ons altın, Jackson Hole toplantısı öncesinde 1900 dolar eşiğini yeniden aştı. Dün 1.920 dolar seviyelerinden işlem gören Ons altın saat 09.00 sularında yüzde 0,17 düşüşle 1913,83 dolarda seyretti.

GRAM ALTINDA SON 2 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE

Merkez Bankası'nın kararı öncesinde ekranda 1681 TL'nin üstünde seyreden gram altın kararın ardından sert düşüş yaşadı. 1600 TL'nin altına sarkan gram altın 23 Haziran'dan bu yana ilk kez yüzde 6 kayıpla 1554,21 TL'yi gördü. 

Haftanın son işlem gününe 1600 TL'nin üstünde başlayan gram altın 1604 TL'den işlem görüyor. Kapalı Çarşı'da ise 1700 TL'nin üstünde seyreden gram altın, 1720 TL'den satılıp, 1652 TL'den alınıyor. 

PİYASALARDA GÖZLER SAAT 17.05'TE

Merkez Bankası'nın şahin hamlesiyle sert düşüş yaşayan dolar/TL ve gram altında gözler Fed Başkanı Jerome Powell’in bugün saat 17.05'te Jackson Hole’de yapacağı konuşmaya çevrildi. Fed’in 2023’ün geri kalanında bir faiz artırımı daha yapıp yapmayacağına ilişkin önemli mesajlar verecek olan Powell, 21 yılın zirvesine yakın seyreden doların uluslararası piyasada yönünü belirleyecek.

Dolar endeksi perşembe günü başlayan Jackson Hole Ekonomi Politikaları Sempozyumu’nun ilk gününde yüzde 0,5’in üzerinde yükselişle 103,88 düzeyine kadar çıktı. Endeks önceki oturumda iki buçuk ayın zirvesi olan 103,98’i görmüştü.

GÜNCEL DÖVİZ FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Ekonomim
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...