Altın güçlü dolara yenik düştü, son 5 ayın en düşük seviyesine çok yakın

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Altın güçlü dolara yenik düştü, son 5 ayın en düşük seviyesine çok yakın

Ekonomi Haberleri

Altın uluslararası piyasalarda güçlenen dolara karşısında giderek düşüyor. Ons başına son 5 ayın en düşük kapanışına çok yakın seyreden altın, 1900 dolar seviyesine çok yaklaştı.

Küresel piyasalarda ekonomik aktiviteye yönelik endişeler güçlü kalmaya devam ederken, Çin'den gelen olumsuz haber akışı piyasaları baskılamaya devam ediyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) nihai faiz oranını nerede belirleyeceğine ilişkin soru işaretleri varlığını korurken Çin’de Country Garden kriziyle başlayan dalgalanma yatırımıcıları güvenli liman altından uzaklaşmasına yol açtı. Dolar endeksi son 1 ayın zirvesine çıkarken Ons altında düşüş giderek büyüdü.

ALTINDA SON 5 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Türkiye'de rekor seviyelere yükselen altın uluslararası piyasalarda ons başına 1900 dolar seviyesine çok yaklaştı. 2000 dolar beklentisi olan dolar ve tahvil getirilerinin etkisiyle Mart'tan bu yana en düşük kapanış seviyesine yakın seyrediyor. Ons altın 1904 dolar seviyesinden fiyatlanıyor.

GRAM ALTINDA MAKAS BÜYÜK

Gram altında ise ekran ile piyasa arasında makas sürüyor. Ekranlarda 1660 TL bandında olan gram altın Kapalı Çarşı'da 1700 TL'nin üstünde fiyatlanıyor. Serbest piyasada 1780 TL'yi test eden gram altında yükselişe, ekonomi yönetiminin altına getirdiği kota, üretim ve ek vergi kararları etkili oldu. Altına getirilen yeni kararlar vatandaşı yeniden altına yönlendirdi.

Gram altın önceki kapanışının yüzde 0,1 altında 1.657 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 2.720 lira, Cumhuriyet altını da 10.990 liradan satılıyor. Kapalı Çarşı'da ise 1719 TL'den satılırken 1701 TL'den alınıyor.

Altın güçlü dolara yenik düştü, son 5 ayın en düşük seviyesine çok yakın

ALIM FIRSATI VAR MI?

Ekran ile piyasalarda makasın iyice açıldığı gram altına dikkat çeken uzman isim Memiş, Ons altında düşüşlerin kalıcı olmayacağını 2 bin dolar beklentisinin sürdüğünü söyledi. "Yılın son çeyreğine hazırlık yapmak isteyenlere güzel fırsatlar" diyen İslam Memiş, gram altın için ise şu yorumu yaptı:

"Gram altın serbest piyasada 1713-1720 liradan işlem görüyor. Gram altın TL fiyatında fiziki olarak alım yapacak yatırımcısının aradaki  makas aralığına alışması gerekiyor. Bundan sonra resmi kuruyla, ekran fiyatıyla, serbest piyasası arasında 50 liralık var korunmuş olacak. Zaman zaman bu rakam daha da yükselebilir. Serbest piyasalarda takip edeceğim bant aralığı bin 680-bin 730 lira aralığı. Bin 700 liranın altı alım fırsatı sunduğu gibi kalıcı olmayacağını anımsatmak isterim. Resmi kur tarafında her düşüş serbest piyasalarda makasın açılması ve işçiliğin koyulması demek. Yani, fiziki tarafta ucuz altın beklememeli. Kota nedeniyle fiziki tarafta her düşüşün karşılığı talep olur."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYINIZ

BU VİDEO DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...