Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi: Gram altın yükselir mi? Ünlü ekonomist en kritik seviyeyi açıkladı

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi: Gram altın yükselir mi? Ünlü ekonomist en kritik seviyeyi açıkladı

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Altın fiyatları dün açıklanan Fed faiz kararıyla yeniden yükselişe geçti. Peki altın fiyatları daha yükselir mi? Gram altın bugün ne kadar? Ünlü ekonomist Mehmet Ali Yıldırımtürk, Fed sonrası en kritik seviyeyi açıkladı. İşte altın fiyatlarında yeni rekor seviyesi...

Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik risklerle yükselişe geçen ve 2.000 dolar eşiğini aştıktan sonra 30 dolar birden düşen altın fiyatları ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararıyla yeniden yükselişe geçti. Altın fiyatlarına ilişkin ünlü ekonomist Mehmet Ali Yıldırımtürk dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

FED YİNE ŞAHİN PAS GEÇTİ

Eylül ayında politika faizini 22 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 5,25-5,50 aralığında sabit tutan Fed, Ekim-Kasım toplantısında da bu kararını değiştirmedi. İki ay üst üste politika faizini sabit tutan Fed Başkanı Jerome Powell, şahin mesajlarla piyasalara yön verdi. Enflasyonu yüzde 2 hedefine indirme konusunda kararlı olduklarının altını çizen Fed Başkanı Powell, faiz indirim sürecine henüz başlamayacaklarının altını çizdi. Gözler yılın son toplantısı için Cuma günü açıklanacak ABD tarım dışı istihdam verilerine çevrildi.

ALTIN FİYATLARINA FED ETKİSİ

2.000 dolar eşiğini aşarak Nisan ayından bu yana en yüksek seviyesini gören Ons altın Fed'in faiz kararından önce 30 dolardan fazla düşüş yaşadı. Gördüğü en yüksek seviyeyi 2007 dolara çıkaran Ons altın, dün 1970 dolara kadar gerilerken, faiz kararının ardından yükselişe geçti. 

Yeni güne 1982,62 dolardan başlayan Ons altın, 1988 dolara kadar yükseliş sergiledi. Anlık olarak spot altın 1985 dolardan işlem görüyor.

Ons altındaki yükseliş ve dolar kuru karşısında TL'nin zayıflığıyla yükselişe geçen gram altın, dünkü işlemlerde 1800 TL'nin altına gevşedi. Fed faiz kararının ardından yükselişe geçen gram altın yeni güne 1806 TL'den başladı. Gram altın yeni günde 1810 TL'den işlem görüyor.

Çeyrek altın 2893,42 TL'den Cumhuriyet altın 12244 TL'den, Ata altın 12180,25 TL'den, 22 ayar bilezik 1683,09 TL'den satılıyor.

ALTIN FİYATLARI İÇİN KRİTİK EŞİK

Altın tahminleriyle öne çıkan ünlü ekonomist Mehmet Ali Yıldırımtürk Fed sonrasında kritik seviyeleri açıkladı. Bir Youtube kanalına konuşan Yıldırımtürk, gram altın için rekor seviye verdi. Yıldırımtürk'ün açıklamaları şu şekilde:

"Jeopolitik risklerin artması altında görünümü değiştirdi. 1810 dolardan 2007 dolara kadar çıkan bir Ons altın gördük. FED'in faiz kararı jeopolitik riskleri geride bıraktı. Fed faiz artırmadi ama net bir şekilde indirimlere başlayabiliriz şeklinde de bir açıklama olmadı. Ons altın kararı öncesinde 1979 dolara geriledikten sonra 1985 dolarda seyretti. 1985 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece 2000 doların üzerinde bir altın görmemiz mümkün.Altın fiyatlarında 'Fed' etkisi: Gram altın yükselir mi? Ünlü ekonomist en kritik seviyeyi açıkladı

DOLARIN TAHTI SALLANABİLİR

Altın jeopolitik gerginliklerle güçlü görünümünü bundan sonrada devam ettirecektir. Altın, faiz artışlarına rağmen, petrol fiyatlarının yeniden yükselmesiyle enflasyon risklerinin yeniden gündeme gelmesinden destek bulacaktır. Çin, Rusya, Hindistan, Güney Afrika, Brezilya'dan oluşan Brics'in yaptığı toplantı sonrasında doların tahtının sallanacağı intibası oluşmuş durumda. Kripto tarafında da hareketlilik var.

GRAM ALTINDA REKOR BEKLENTİ

Güven verici "altın" bir enstrümana dayalı olması söz konusu olursa, altının önü daha da açılacak. Yıl sonunda altının 2075-2150 doları görebilir. Yurtiçinde ise enflasyon ve jeopolitik riskler bedeniyle vatandaşlar altına daha da yoğunlaştı. Ev, araba fiyatlarının dengelenmesi sonrasında satın almak için altın satışlarının olduğunu görüyoruz. Doların yıl sonunda 30 TL'yi aşması durumunda gram altının 1900-2000 TL'yi görecektir."

GÜNCEL ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...