Almanya’nın depoları sadece 3 ay yetecek

Almanya’nın depoları sadece 3 ay yetecek

EKONOMİ Haberleri

Rusya Ukrayna savaşı sebebiyle tedarik zorlaşınca Avrupa gaz stoklamaya başladı. Doğalgaz depolarındaki doluluk oranı yüzde 85’i geçti ve ekim vadeli kontratlarda doğalgaz fiyatları megavatsaat başına 187 avroya geriledi. Ancak depoların tamamen dolması halinde dahi, Almanya başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesi bu miktarla ancak 3 ay ayakta kalabilecek seviyede.

 Almanya’nın enerji piyasasını düzenleyen kurumu Bundesnetzagentur’un Başkanı Klaus Müller, Rusya’nın gaz tedarikini tamamen kesmesi durumunda ülkedeki gaz depolama tesislerinin talebi en fazla 2,5 ay karşılayabileceğini ifade etti. Müller “Depoları doldurma konusunda eskisinden daha hızlıyız ama Rusya’ya bağımlılığımız muhakkak. Kasım ayına kadar depoları yüzde 95 dolduracağımıza dair garanti veremem. En iyi senaryo ile dörtte üçe ulaşacak. Fakat tedarik tam kesilirse bu ancak 2,5 ay yetecek bir miktar” dedi.

Avrupa’nın diğer ülkelerinden de sadece 18’inin depolama tesisi bulunuyor. 92 milyar metreküp ihtiyacı bulunan Almanya’da 24 milyar metreküp doğalgaz depolama kapasitesi bulunuyor.

İtalya’da 71 milyar metreküplük ihtiyaca karşılık 20 milyar metreküplük depo bulunuyor. Hollanda’da 44 milyar metreküp ihtiyaç, 14 milyar metreküp depo varken, Fransa ihtiyacının ancak yüzde 20’sini depolayabiliyor.

Türkiye’nin ise 45 milyar metreküplük doğalgaz ihtiyacı, 4,5 milyar metreküplük depolama kapasitesinin yanı sıra, Karadeniz’den sisteme verilmesi için gün sayan rezervi bulunuyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...