Almanya'da Türklere yine Schengen eziyeti

Almanya'da Türklere yine Schengen eziyeti

Ekonomi Haberleri

En büyük gıda fuarı Anuga'da Schengen rezaleti yaşandı. 4 gün sürecek fuar için iş adamları ve yetkililere 3 günlük vize verildi.

Almanya'nın Köln şehrinde her sene düzenlenen Anuga Gıda Fuarı Türkler için sıkıntılı başladı. 4 gün süren fuar için aralarında Türkiye'nin önde gelen iş adamlarının da bulunduğu çok sayıda ziyaretçi ve yetkiliye 3 günlük vize verildi. Türkiye 400'ün üzerinde firma başvurusuyla rekor kırarken, 150 firma fuarda 'yer yok' diye geri çevrildi. Ülkeye girişte ise saatler süren pasaport işkencesi çektirildi. Yaşanan duruma iş dünyası temsilcileri de tepki gösterdi. İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkan Yardımcısı Dursun Topçu, şunları anlattı; "İş adamlarımıza 3-4 günlük vize vermişler. Bu kişiler ticaret yapan insanlar. Almanya ekonomisine katkı sağlamaya gelen kişiler. İthalat, ihracat yapacaklar. Bizim vize konusundaki sıkıntılarımız senelerdir devam ediyor. Bugün burada bunu daha çok hissettik. Avrupa Birliği, Almanya genelinde en büyük ticari engel olarak vize konusunu görüyorum" dedi. Topçu her şeye rağmen bu yıl Türkiye'nin fuara katılan firma sayısında beşinci, katılımcı sayısının artışında ise birinci sırada olduğunu söyledi. Vizenin yanı sıra ülkeye girişte de her geçen gün zorlaştırıcı uygulamalar başladığını anlatan Topçu, "Havaalanında herkesin dönüş bileti olup olmadığını kontrol ettiler. Bazıları 'benim elektronik biletim var' diyor. Bu sefer de 'cüzdanını göster, kredi kartın var mı yanında, nakit paran var mı yanında?' diyorlar..." Türkiye'nin gıda ihracatının son dönemde yıldızı parlayan sektörlerden biri haline geldiğine dikkat çeken Topçu, büyük firmaların da yatırımlarıya hız kazanan sektörün ihracatının 16 milyar dolara ulaştığını söyledi. Anuga'da Türkiye için koşturduklarını ifade eden Topçu, 4 sene önce bu fuara yaklaşık 138, 2011'de 146, bu yıl ise 238 firmayla katıldıklarını kaydetti. Gıdada en hızlı büyüyen pazarın Avrupa olduğunu dile getiren Topçu, "Küresel krizde maliyetlerini yönetemeyen Avrupalı firmalardan boşalan alanı Türk firmaları doldurdu. Son iki yılda yabancı ortaklıklar da zirve yaptı. Avrupalı firmalarla Türk firmalar arasında 500'e yakın şirket evliliği gerçekleşti" diye konuştu. Köln Başkonsolosu Hüseyin Emre Engin de Türkiye'nin fuara çok güçlü bir katılımla yer aldığını belirterek, "Gıda sektöründe söz sahibi ülkelere hiçbir şekilde ezilmediğimizi görmek beni mutlu etti. Önemli olan fuardan alınan sonuç. Umarım fuardaki firmalarımız güzel sonuçlarla ülkeye dönerler" dedi. Uğur KÜÇÜK nbsp;- KÖLN

238 FİRMA KATILDI
Bu yılki Anuga Gıda Fuarı'na Türkiye'den 238 firma katıldı. Firmaların 186'sı ise İTO'nun çatısı altında bulunuyor.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...