Albayrak: Biz, 50 milyar doları dışarı vermeyince birileri çok üzülecek

Düzenleyen:
Albayrak: Biz, 50 milyar doları dışarı vermeyince birileri çok üzülecek

Ekonomi Haberleri

Enerjiye 50 milyar dolar ödeyen Türkiye’nin enerji satar hâle geleceğini söyleyen Bakan Albayrak “Bu, birilerini üzecek, sinirlendirecek, başka yola yönlendirecek ama biz büyük oyuncu olacağız” dedi...

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’nin bundan sonraki süreçte yerli enerji kaynaklarına daha fazla yöneleceğini söyledi. Albayrak “Türkiye enerji için yılda 50 milyar dolar dışarı verirken daha az vermeye başlayacak. Bu, birilerini üzecek, farklı yolları denemeye itecek” dedi. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 15. Kuruluş Yıl Dönümü programında konuşan Albayrak, “Yılda ortalama 50 milyar dolar enerji ve maden ithalatına veren bir ülkeden, bir bakmışsınız 10 sene sonra enerji ihraç etmeye başlamış bir ülke olmuşuz. Türkiye olarak enerjiyi daha kaliteli ve ucuz şekilde topluma kazandırma, ulaştırma hedefimiz var. Bunun ötesinde büyük Türkiye’nin artık bölgesel ve küresel noktada önemli bir ham madde olan enerjide, büyük resimde, söz söyleyen bir oyuncu olmasnı sağlamamız gerek” dedi.
YERLİ KAYNAKLARIN PAYI ARTACAK
Son yıllarda yaşanan önemli küresel krizlere rağmen Türkiye’nin enerji sektöründe büyüyerek kaynak çeşitliliğini artırarak altyapı yatırımlarına devam ettiğini söyleyen Albayrak “Türkiye geçen yıl elektrik üretiminin yüzde 49,3’ünü yerli kaynaklardan sağladı. Bu oranı daha da artıracağız. Önümüzdeki 10 yılda elektrik üretiminde yerli kaynakların payını en az üçte ikiye çıkarmamız lâzım. Bu yıl bu oranı yüzde 50’nin üzerine taşımalıyız. Hep birlikte omuz omuza çalışacağız.” diye konuştu. Bundan sonra daha fazla kaynak arayıp düzenleme yapacaklarını, yatırımcının önünü açarak üçlü kazan-kazan resmine destek olacaklarını belirten Albayrak, şunları söyledi: “Nükleeri de yapacağız, yerli kömürü de yapacağız. Dışarı daha az ödeyeceğiz. Bu birilerini üzecek, sinirlendirecek, başka yollara yöneltecek. Bunu 3-4 yıldır yaşıyoruz. Arkasında olan malum ülkeleri biliyoruz. Ciddiye almıyoruz, almayacağız.”

Dünyanın enerji devleri geliyor

Dünyanın enerji problemlerine çözüm yolları arayacak olan enerji zirvesi Türkiye’de düzenlenecek. Bu sene 8’incsi düzenlenecek olan Boğaziçi Zirvesi için çalışmalara başlayan Uluslararası İşbirliği Platformu (UİP), küresel enerjinin referans ismi olan Katarlı Al-Attiyah’ın başkanlığını yaptığı vakıf, söz konusu enerji zirvesini İstanbul’da düzenleyecek. Çalışmaları yürütülen zirvede masaya yatırılacak olan enerji panellerinin ortağı olmak üzere Abdullah Bin Hamad Al-Attiyah Enerji ve Sürdürülebilir Kalkınma Vakfı ile UİP arasında5 yıllık anlaşma imzalandı. UİP Kurucusu Cengiz Özgencil, tüm panelleri enerji alanında yapmaya karar verdiklerini belirterek “Enerji koridoru olarak anılmaya başlanan böyle bir kurum ile iş birliği yapmamız bizim için bir ayrıcalık. Zirvemizde 3 cumhurbaşkanı, 4’ü Türk olmak üzerde 15 bakanı, prensleri, lordları ağırladık. Çok büyük firmalar zirvemizde iş birliği yaptı. 8’incisini düzenleyeceğimiz zirve için Katar, Bahreyn, İspanya, Ürdün ve İtalya gibi 8 tane ülkeye gittik. Türkiye’nin, dünyanın kapı ülkesi olduğunu vurguluyoruz.” dedi.

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...