Albayrak: '5 milyon ton petrolü depolayacağız'

Düzenleyen:
Albayrak: '5 milyon ton petrolü depolayacağız'

Ekonomi Haberleri

Tuz Gölü’nün altını doğalgaz deposuna çeviren Türkiye, şimdi de 5 milyon ton petrolü depolayacak. Böylece arz güvenliği sağlanacak. Yeni dönemde toprağın altı, karış karış aranarak, bütün zenginlikler yeryüzüne çıkarılacak...

İSMAİL KAPAN

Türkiye’de yerin altında ne varsa ekonomiye kazandırılacak ve dışa bağımlılık azaltılacak. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye’yi enerjide köprü değil merkez hâline getirecek olan “Millî Enerji ve Maden Politikası”nı, İstanbul’da düzenlediği sunumla kamuoyuna anlattı. Albayrak, Türkiye’nin bir üst lige çıkması, en büyük 10 ekonomiden biri olması ve birçok alanda olduğu gibi enerji alanında da rekabetçi bir Türkiye oluşturulması için tüm stratejik vizyonların hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi. Millî Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye’nin merkez olacağını, doğalgazın ardından petrolde de depolama atağı başlatacaklarını, yıllık 5 milyon ton petrolü depolayarak kritik dönemler için arz güvenliği sağlayacaklarını söyledi. Millî enerji politikasının önemli bir ayağının yerlileştirme olduğunu vurgulayan Albayrak, son 10 yıllık dönemde, yıllık 55 milyar dolar enerji ve maden ithalatı olduğunu, yeni dönemde bu miktarın hızla azaltılacağını, elektrik üretiminde yerlilik oranının 3’te 2’ye ulaşacağını söyledi.

DİDİK DİDİK ARANACAK
 Türkiye’de en bakir ve gelişmeye açık alanın maden olduğunu, MTA ve özel sektör iş birliğiyle ortaklıklar kurarak bölgesel aramacılık noktasında süreci başlatacaklarını söyleyen Albayrak “Tüm Türkiye haritasının sondaj çerçevesinde resminizi çektiğimizde bir bakmışsınız ki, bugünkü kaynaklardan çok daha büyük rezervlere kavuşacaksınız. Madencilik Türkiye’yi katma değer konusunda çok ileri taşıyacak. Türkiye jeofizik haritasını 2018’de tamamlıyor. Tüm Türkiye coğrafyasını, bitki örtüsünden topografik yapısına kadar röntgenini çekip madencilikte sahip olunan kaynakları göreceğiz. 2002’de 32 bin metre sondaj yapan bir MTA’dan sonra rakamı 300 bin metrelere çıkardık. Bu yıl hedef 1 mliyon metre. Ardından da 6 milyon metre hedefini kısa sürede hayata geçireceğiz. Madencilik Türkiye’yi katma değer noktasında çok ileri taşıyacak” ifadesini kullandı.

İlk defa sondaj gemisi alıyoruz
Gelecek dönemde hem Karadeniz hem de Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini yoğunlaştıracaklarını belirten Albayrak, “Tarihimizde ilk defa bu yıl yeni alımını gerçekleştireceğimiz arama sondaj gemisiyle her yıl Karadeniz’de iki, Akdeniz’de iki olmak üzere denizlerimizde aktif sondaj faaliyetlerinde bulunacağız” dedi. 

“60 yıllık rüya nükleer enerji” 
Stratejilerinin en önemlilerinden bir tanesinin “60 yıllık rüya” dedikleri nükleer enerji alanında olduğunu dile getiren Albayrak “1956’da rahmetli Adnan Menderes ile başlayan ama maalesef 60 yıllık süreçte iktidarımız döneminde sağlam temellerle adımlarını atmaya başladığımız Akkuyu başta olmak üzere Sinop devam ediyor. Üçüncüsünün görüşmelerinin devam ettiği bir dönemde nükleeri hızlı bir şekilde devreye alıp, yüzde 10’luk bir kapasiteye erişmek amacımız. 7 gün 24 saat kapasite önemli. Yerli ve yenilenebilir kaynaklar noktasında bu portföy bize önemli bir altyapı sağlayacak” şeklinde konuştu. 

Doğalgaz 4, elektrik 3 katına çıktı
Albayrak, geçen 15 yıllık yolculuğu, “sessiz bir devrim” olarak niteleyerek, şunları söyledi: Yaşayarak bir dönüşüm ortaya koyduk. Kamunun payı azaldı ama azaltırken, hem ülkenizi büyütüyorsunuz hem de özel sektörün önünü açıyorsunuz. Böyle bir süreç yaşadık. Özelleştirmeler, yatırımlar, ihaleler, iptaller gibi birçok şey yaşadık ama bunlara rağmen mücadele ettik. Bu 15 yıllık sessiz devrimde Enerji Bakanlığı neler yaptı. Elektrikte kurulu kapasite 3 katına çıktı, elektrik üretimi 2 katından fazla bir noktaya geldi. Doğalgaz tüketimi neredeyse 3 katı arttı, doğalgaz konforunun ulaşmadığı Türkiye’de sadece 3 ilimiz kaldı. İnşallah, seneye bunu da bitiriyoruz. 81 vilayete doğalgaz altyapısını ulaştırıyoruz. Bu süreçte abone sayısını 4 katına çıkarmışız.

Güneş santrali benim hayalimdi
Geçtiğimiz günlerde açılan güneş enerjisi santrallerinin en büyük hayallerinden birisi olduğunu açıklayan Albayrak, şunları söyledi: İthal panellerden üretilen elektriği 19,5 cente alan Türkiye, bu ihaleyle birlikte maliyeti 6,99 cente düşürerek maliyeti 3’te birine indirdi. O sahada panellerle ilk yıl yüzde 60, takip eden yılda yüzde 70 yerlilik oranıyla olacak şekilde yatırım yapılacak. Ar-Ge ile yüzde 80 yerli mühendis zorunluluk şartı var. Burada kritik olan husus yan sektörlerle birlikte Türkiye’deki önemli bir pazar gelişecek.

Elektriğe 30 milyar TL yatırım
Türkiye’nin millîleştirme ve yerlileştirme çalışmaları içerisinde elektriği 30 milyar liralık yatırım yapılacağını, bunun 18 milyar lirasınının dağıtımda özel sektör tarafından, 12 milyar lirası da Türkiye Elektrik İletim AŞ. bünyesinde yapılacağını anlattı. 

Elektrikte yerli payı ilk kez %49,3
İthalatta Türkiye’nin bağımlı olduğu alanlarda yerli payının artırılması için yerli kaynaklardan elektrik üretimini 2016’da yüzde 49,3’le en yüksek seviyeye çıkardıklarını anlatan Albayrak “Bu durum, elektrik üretimindeki dışa bağımlılığımızı belli bir noktaya taşıdı. Bundan sonra hedef en az 3’te iki. Yerli kömürden elektrik üretimini de yüzde 23’le en yüksek seviyede arttırdık” dedi.

Rüzgâr türbininde muhteşem yerlilik
Yenilenebilir enerji kaynaklarında yeni atılımı rüzgâr enerjisinde hayata geçireceklerini söyleyen Bakan Albayrak “Yaklaşık 8 bin kalem kırılımı olan rüzgâr türbini teknolojisinde muazzam bir yerlileştirmenin önünü açacağız. Bir enerji projesini önceliklendirirken, o sahanın verimlilik noktasında makul olup olmadığı, bölgenin o yatırımı talep edip etmediği gibi kriterler değerlendirilecek. Rüzgâr ve güneşi önümüzdeki 10 yılda 10’ar bin megavat seviyesine yükselteceğiz” bilgisini verdi.

 

 

 

 

 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...