Akaryakıt zamları onları da vurdu! Bayiler kepenk indirme noktasına geldi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Akaryakıt zamları onları da vurdu! Bayiler kepenk indirme noktasına geldi

Ekonomi Haberleri

Akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar sadece vatandaşları etkilemiyor. Kârlılık oranları gün geçtikçe düşen akaryakıt bayileri kepenk indirme noktasına geldi.

Akaryakıt fiyatlarına zamların ardı arkası kesilmiyor. Temmuz ayında ÖTV artışlarıyla yaşanan yükseliş süreci, petrol ve dolar kurunda yaşanan değişimlerle sürüyor. Yapılan her zam vatandaşın cebini zorlarken, akaryakıt bayileri de için zor bir dönem yaşanıyor.

2 BİN BAYİ KAPANDI

Dünya gazetesinin haberine göre akaryakıt fiyatlarına üst üste gelen zamlar, enerji maliyetlerindeki artış, POS işlemlerinde bankalara ödenen komisyon, nakliye, teminat mektubu zorunluluğu ve asgari ücret zamları, akaryakıt sektöründe bayileri zorluyor. Sektör kaynaklarından derlenen bilgilere göre, 13 binden fazla bayinin bulunduğu sektörde 2022’nin son aylarından bu yana 2 bin civarında bayi kapandı.

"BAYİLER İÇİN 1 KURUŞ BİLE ÖNEMLİ"

Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Murat Bilgin, akaryakıt bayilerinin mali yükünün arttığını ifade etti. Büyükşehirlerdeki istasyonların bile maliyetleri kurtaramaz noktaya geldiğini söyleyen Bilgin, İstanbul Avrupa yakası için 1 Temmuz’da 14 kuruş olan nakliye maliyetinin 19 kuruşu geçtiğine işaret etti. Bilgin, “Bizim için 1 kuruşluk artış bile çok önemliyken artış 5 kuruşu geçti” dedi.

DÖVİZ VE VERGİ ARTIŞI OLUMSUZ ETKİLİYOR

Döviz kurundaki artış ve vergi düzenlemelerinin sektörü olumsuz etkilediğini dile getiren Murat Bilgin, “Olası vergi artışları da bizi tedirgin ediyor” dedi. 

TEMMUZ AKARYAKITTA ZAM AYI OLDU

Temmuz ayında ÖTV düzenlemesi nedeniyle benzin ve motorine 6 TL birden artış yaşandı. ÖTV'nin ardından motorine 21 Temmuz Cuma günü 1.55 TL, benzine 25 Temmuz Salı günü 2 TL, LPG'ye ise 30 kuruş zam yapıldı. Motorin, 28 Temmuz 2023 Cuma günü 1 lira 45 kuruş daha zamlandı.

Bir haftada yapılan zam 3 TL'yi bulurken, motorinin litresine 1 Ağustos'tan geçerli olmak üzere motorine 1,07 TL zam geldi. 14 Mayıs öncesinde benzin 19,76 liradan, motorin ise 18,58 liradan satılıyordu. Üst üste gelen zamlar ve ÖTV düzenlemesiyle benzin ve motorin 37 TL’yi buldu. LPG'ye 2 Ağustos Çarşamba günü itibarıyla 2 TL zam yapıldı. 15 Temmuz'da yapılan 2,52 TL'lik ÖTV artışıyla son iki haftada LPG'ye 5 TL zam yapılmış oldu. 

Kaynak: Dünya

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...