Akaryakıt fiyatları için kritik hafta: Petrol arz kesintileriyle yükselişe geçti

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
- Güncelleme:
Akaryakıt fiyatları için kritik hafta: Petrol arz kesintileriyle yükselişe geçti

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Bloomberg

Petrol fiyatlarıyla indirim üstüne indirim yapılan akaryakıt fiyatları için kritik haftada. Petrol fiyatları, Rusya ve Suudi Arabistan'dan gelen arz kesintilerini uzatma kararıyla yükselişe geçti.

Orta Doğu'da yaşanan jeopolitik gelişmelerle düşüşe geçen petrol, akaryakıt fiyatlarında indirim rüzgarları estirmeye başlamış, benzin ve motorine üst üste indirimler gelmişti. 40 TL'ye çıkan motorin ve benzine Ekim ayında gelen indirimler araç sahiplerine rahat nefes aldırdı. Akaryakıt fiyatlarını ilgilendiren petrol fiyatları, Suudi Arabistan ve Rusya'dan gelen arz kesintisi haberleriyle yeniden yükselişe geçti.

RUSYA VE ARABİSTAN ARZ KESİNTİLERİNİ SÜRDÜRÜYOR

Suudi Arabistan ve Rusya'nın yıl sonuna kadar günde 1 milyon varilden fazla petrol arzı kısıtlamasına sadık kalacaklarını yeniden teyit ettti. Rusya Enerji Bakanlığı, petrol ve petrol ürünleri ihracatının kasımda, mayıs-haziran dönemi ortalamasına kıyasla günlük 300 bin varilden fazla düşeceğini bildirdi. Suudi Arabistan ise günlük 1 milyon varil gönüllü petrol üretimi kesintisini Aralık ayı sonuna dek sürdüreceğini duyurdu.

PETROL FİYATLARI YENİDEN YÜKSELİŞE GEÇTİ.

Geçen hafta yüzde 6'dan fazla düşüş yaşayan petrol fiyatları arz kesintisi haberleriyle yükselişe geçti. Geçen hafta 88-84,56 dolar aralığında işlem gören Brent Petrol, yeni haftaya 85 doların üzerinde başladı. Yüzde 5.88 kayıpla 80,10 dolara kadar gerileyen ABD ham petrolü (WTI)ise 81 doların üzerine çıktı.

ABD'de stoklar artarken, Çin imalatında geçen ay yaşanan sürpriz daralma dünyanın en büyük petrol ithalatçısında toparlanmaya ilişkin soruları gündeme getirdi.

Vanda Insights'ın kurucusu Vandana Hari, "Çatışma risk primini ortadan kaldırdığı ve ekonomik hissiyatla dengelendiği için ham petrol için muhtemelen yavaş ve inişli çıkışlı bir yeniden kalibrasyon olacak. Göreceli kesin olan tek şey arz tarafında; OPEC+ üretim hedeflerini yıl sonuna kadar sabit tutuyor" dedi.

AKARYAKIT FİYATLARINA ZAM VEYA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Motorinin litresine son olarak 1,57 TL indirim yapıldı. Benzinde ise 0.66 kuruşluk indirime gidildi. İstanbul, Ankara ve İzmir'de ortalama olarak motorinin litresi 38-38,50 TL, benzinin litresi ise 34-35 TL aralığına geriledi. Benzin ve motorinde şuan için bir indirim veya zam beklentisi bulunmuyor. 

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...