Aile boyu iftar 10 bin lira: İftar menüleri altınla yarışıyor

- Güncelleme:
Aile boyu iftar 10 bin lira: İftar menüleri altınla yarışıyor

Ekonomi Haberleri

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Genel Başkanı Ramazan Bingöl iftar menü fiyatlarında geçen yıla göre yüzde 100 ile yüzde 200 arasında artış yaşandığına dikkat çekerek, “A plus otellerde bir kişilik menü fiyatı 3 bin liradan başlıyor. 4 kişilik bir ailenin maliyeti ise 10 bin lirayı aşıyor” dedi

ÖMER TEMÜR'ÜN HABERİ - Ramazan ayına sayılı günler kaldı. Marketler ramazan kolilerinin fiyatlarını açıklarken, restoran ve oteller iftar ve sahur menülerini duyurmaya başladı. Bir kişilik iftar menüsü ortalama 400 lira olurken İstanbul’da lüks mekanlarda ve Boğaz’ı gören yerlerde âdeta altınla yarışıyor.

Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği (TÜRES) Genel Başkanı Ramazan Bingöl iftar menü fiyatlarının geçen yıla göre yüzde 100 ila yüzde 200 arasında artış yaşandığına dikkat çekerek, “Menü fiyatları mekân, lokasyon ve markaya göre değişiyor. Maliyetler geçen yıla göre çok arttı. Asgari ücret, enerji, et ve gıda fiyatlarında yaşanan artışlar fiyatlara yansıdı. A Plus otellerde iftar menüleri kişi başı 3 bin liradan başlıyor. Four Seasons’ta bir kişilik iftar fiyatı 3.250 lira. Çırağan’da daha fazla. 3.500 liraya yaklaşıyor. Otelde 4 kişilik bir ailenin iftar maliyeti 10 bin lirayı buluyor” dedi. Restoran fiyatlarının otellere göre daya uygun olduğunu ifade eden Bingöl, “Kaşıbeyaz ve Beyti gibi restoranlarda ortalama 1.750 lira. Bizim kendi işletmemiz olan Ramazan Bingöl’de 950 lira civarında. 400-450 lira bandında iftar veren işletmeler de var. Eğer bir aile iyi bir restoranda iftar ve sahur yapmak isterse maliyeti 5 bin lirayı buluyor” diye konuştu. Bingöl sahur fiyatlarının da 350 liradan başladığını, üst segment mekânlarda 500 liraya kadar yükseldiğini dile getirdi. 

1 MİLYAR DOLARLIK SOFRA  

Fiyat artışlarına karşı rezervasyonların geçen yıla göre yüzde 50 azaldığını vurgulayan Bingöl şu bilgileri verdi: “Rezervasyonlar geçen seneye göre düştü. Deprem ve sel felaketi bunda etkili oldu. Kahramanmaraş  merkezli depremlerin ardından İstanbul’da 14 Mart’ta, 20 Mart’ta deprem olacak gibi iddialar ortaya atıldı. Sosyal medya üzerinden yapılan yaygaralar zaten bozuk olan moralleri daha da altüst etti. Bu yaygaralar yüzünden rezervasyonlar iptal oldu. Özellik Arap turisti yüzde 50 oranda kaçırdık. Birçoğu İstanbul’u terk etti.” Türkiye’de yeme-içme sektörünün 10 milyar dolarlık büyüklüğe sahip olduğunu anlatan Bingöl, ramazan beklentilerini ise 1 milyar dolar olarak açıkladı.

BOLU VE SAMSUN'DA RAMAZAN PİDESİ 10 LİRA

Ramazan ayına sayılı günler kala ramazan pidesinde fiyatlar da belli olmaya başladı. Bu yıl pidede gramaj düşerken, fiyatlar yükseldi. Samsun’da geçen yıl 340 gramı 6 liradan satılan ramazan pidesi, bu yıl 320 gramı 10 TL’den satılacak. Samsun Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hacı Eyüb Güler, “Geçen sene pidemiz 6 liraydı. Bu sene 10 lira olarak uygun gördük. Gramajını da 320 gram olarak belirledik. Fiyat olarak yüzde 40 zam olmuş oluyor. Geçen yıldan beri un, susam, maya ve işçilik ücretleri çok değişti. Yapabileceğimiz en makul ölçüde fiyatları belirledik” diye konuştu. Fiyat tarifesinin uygulanması ile 320 gram pide 10 TL’den satışa sunulacak. Ayrıca yumurtalı pide 12, yumurtalı-susamlı pide de 12,5 TL’den sofralarda yer alacak. Bolu’da geçen yıl 350 gramı 7,5 liradan satılan ramazan pidesi, bu yıl 325 gramı 10 TL’den tüketiciyle buluşacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...