EMEKLİ MAAŞI ARTIŞ ORANI | Ağustos 2023 enflasyon rakamları açıklandı! Emekli maaşı ne kadar oldu?

Düzenleyen: / Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
- Güncelleme:
EMEKLİ MAAŞI ARTIŞ ORANI | Ağustos 2023 enflasyon rakamları açıklandı! Emekli maaşı ne kadar oldu?

Ekonomi Haberleri  / turkiyegazetesi.com.tr

Türkiye İstatistik Kurumu Ağustos 2023 enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra vatandaşlar arama motorlarında “Emekli maaşı ne kadar oldu?” sorusunun cevabını araştırmaya başladılar. İşte emekli maaşı hakkında merak edilen detaylar…

TÜİK’in Ağustos 2023 enflasyon rakamlarını açıklamasından sonra 2 aylık enflasyon farkı ortaya çıktı emekli ve memur maaş farkı zammı belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) açıkladığı enflasyon rakamlarına göre Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %58,94, aylık %9,09 oldu. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %49,41, aylık %5,89 arttı. Mehmet Şimşek sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Enflasyonla mücadelenin biraz zaman alacağını biliyoruz. Geçiş dönemindeyiz. Enflasyonu kontrol altına almak ve daha sonra düşürmek için ne gerekiyorsa (parasal sıkılaşma, kredi politikası ve gelirler politikaları) yapacağız. Sonuçta sabretmemize değecek. Enflasyonla mücadelede kesinlikle kararlıyız." İfadelerini kullandı.

EMEKLİ MAAŞI ARTIŞ ORANI | Ağustos 2023 enflasyon rakamları açıklandı! Emekli maaşı ne kadar oldu?

ENFLASYON FARKI İLE MEMUR MAAŞI NE KADAR OLDU?

Memur ve memur emeklisi ve sözleşmeli personel için 12.5'luk enflasyon farkı oluştu. Toplamda 18 puanlık oluşmuş bir ocak ayı zammı oluştu. Enflasyon verilerinin açıklanması ile memur ve memur emeklisine yapılacak 2 aylık enflasyon farkı da belli oldu. Memur ve memur emeklisi, her iki yılda bir hükümeti ile yetkili konfederasyon arasında imzalanan toplu sözleşme ile belirlenen zam oranının yanı sıra 6 aylık enflasyon farkı da alıyor.

Memur ve memur emeklisinin 2024 ve 2025 yıllarında alacağı zam oranlarını belirleyecek 7. Dönem Toplu sözleşmesi görüşmeleri sonuçlandı. Hakem Kurulu, memur ve emeklilerin zam oranını netleştirdi. Karar dün Resmi Gazete'de yayımlanarak resmileşti. Buna göre 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10; 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5 zam yapılacak. 6 aylık enflasyon farkıyla tahmini olarak zam oranı yüzde 40-45 arasını bulacak.

Temmuz ayında memur maaşlarına yüzde 17,55, 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammına ilaveten 8.077 TL seyyanen artış yapıldı. Memur emeklileri ise yüzde 17.55'lik enflasyon farkının yanı sıra 7.45 puan refah zammıyla yüzde 25 zam aldı. Temmuz ayında aylık bazda enflasyonun yüzde 9.49 çıkmasıyla, memur ve memur emeklisi için ilk aydan yüzde 3.29 enflasyon farkı oluşmuştu.

Ağustos ayı rakamlarıyla SGK ve Bağ-Kur emeklisinin 2 aylık kesinleşen zam oranı yüzde 19,44 oldu. Memur ve memur emeklisi ise yüzde 15’lik toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı ile yüzde 28,44’lük artışı şimdiden cebine koydu.

Kesin fark için Ağustos'un yanı sıra gelecek 4 ayın daha enflasyon verisinin belli olması gerekecek. 

EMEKLİ MAAŞI ARTIŞ ORANI | Ağustos 2023 enflasyon rakamları açıklandı! Emekli maaşı ne kadar oldu?

MERKEZ BANKASI'NIN TAHMİNİN ENFLASYON ZAM ORANI NE KADAR?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), tahminlerine göre yıl sonunda enflasyon yüzde 58'e yükselecek. Yıl sonu enflasyon yüzde 58 olursa yüzde 24.44 oranında enflasyon farkı oluşacak. Enflasyon rakamları genellikle Merkez Bankası’nın beklentisinin 4-5 puan üzerinde açıklanıyor. Tahminler yüzde 62'ye yükselirse enflasyon farkı yüzde 27.59'a yükselecek. Bu oranla ocak ayında memur ve emekli maaşları yüzde 46.73 yükselecek.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: turkiyegazetesi.com.tr
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...