Açıklamaya ‘kira’ yazmayan yandı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Açıklamaya ‘kira’ yazmayan yandı

Ekonomi Haberleri  / HABER MERKEZİ

Yargıtay, bankadan yapılan havale ve EFT’lerde açıklama kısmında “kira” yazmayan ve alacaklı tarafça kabul edilmeyen ödemelerin geçerli sayılamayacağına hükmetti

YEŞİM ERASLAN'IN HABERİ - Ev sahibi ile kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıkların ara buluculuk sistemine dahil edilmesinin ardından yargının yükü azalırken, Yargıtay kiracıları yakından ilgilendiren içtihat niteliğinde bir karara imza attı. Yargıtay’ın gündemine yansıyan dava konusu olay şöyle gelişti: Ev sahibi ile kira kontratı yapan kadının ödemelerini oğlu ve kocası gerçekleştirdi. Ancak bir süre sonra ev sahibi, kiralarının düzenli olarak ödenmediği gerekçesiyle alacaklarına ilişkin icra takibinde bulundu ve tahliye davası açtı. Kira ödemelerinin düzenli olarak kocası ve oğlu tarafından yapıldığını belirten kadın, ev sahibinin açtığı davaya ve icra takibine itirazda bulundu. Mahkemeye ödemeye ilişkin dekontları da sunan kadın, herhangi bir borcunun bulunmadığını, farklı tarihlerde muhtelif ödemeler yaptığını, önceki dönem kiraların talep edilemeyeceğini savundu.

Davaya bakan yerel mahkeme, bilirkişi raporlarına da dikkat çekerek, açıkça kira ödemesi olduğuna dair açıklama bulunmayan ve alacaklı tarafça kabul edilmeyen ödemelerin geçerli sayılamayacağına hükmetti. Yerel mahkeme ayrıca kiracının tahliyesine hükmetti.

YARGITAY, KARARI ONADI

İtiraz sonrası kararı değerlendiren Bölge Adliye Mahkemesi de ödeme belgelerinin bir kısmında kira alacağının mahsubuna ilişkin bir açıklamanın bulunmadığına dikkat çekerek, istinaf başvurusunu reddetti. Kararda, banka hesabına yapılan ödemelerin alacaklı tarafça düzenlenen makbuz ya da yazılı belge niteliğinde olmadığı belirtildi. İstinafın kararına da itiraz edilince dosya bu defa da Yargıtay’ın gündemine geldi. Temyiz incelemesini gerçekleştiren Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, açıkça kira ödemesi olduğuna dair açıklama bulunmayan ve alacaklı tarafça kabul edilmeyen ödemelerin geçerli sayılamayacağına hükmetti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...