AB’ye en çok aracı Türkiye satıyor

Düzenleyen:
AB’ye en çok aracı Türkiye satıyor

Ekonomi Haberleri

Geçtiğimiz yıllarda AB’ye en fazla motorlu araç satışı yapan ABD ve Japonya’yı geçen Türkiye, Avrupa ülkelerinin ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor…

Türkiye, geçen yıl Avrupa Birliği’ne (AB) en fazla motorlu taşıt ihracatı yapan ülke oldu. Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye, 2016’da AB’nin ithal ettiği motorlu taşıt pazarında en büyük payı elde etti. AB, geçen yıl toplam 77 milyar 132 milyon avroluk motorlu taşıt ithalatı gerçekleştirdi. AB’nin ithalatında Türkiye, 15 milyar 335 milyon avroyla yüzde 20’lik paya ulaştı. Diğer ülkelerden AB ülkelerine motorlu taşıt satışında Türkiye’yi Japonya izledi. Japonya, birliğin motorlu taşıt ithalatında yüzde 19 paya sahip oldu. Söz konusu pazarda, dünyanın en gelişmiş ekonomisi ABD’nin yüzde 14, Güney Kore’nin yüzde 10, Çin’in yüzde 8, Güney Afrika’nın yüzde 5, Tayvan’ın yüzde 4, Meksika ve Tayland’ın yüzde 3, Hindistan’ın ise yüzde 2 payı oldu.

5 YILDIR YÜKSELİYORUZ
Türkiye’nin AB’ye motorlu taşıt ihracatı son 5 yıldır kesintisiz artış kaydetti. Türkiye’den AB ülkelerine ihraç edilen motorlu taşıtların toplam değeri 2012’de 8 milyar 455 milyon avro seviyesinde gerçekleşirken, bu rakam 2013’te 9 milyar 472 milyon avroya, 2014’te 10 milyar 708 milyon avroya ulaştı. Son 2 yılda daha da hızlı artış kaydeden Türkiye’nin AB’ye motorlu taşıt ihracatı, 2015’te 12 milyar 918 milyon avro, geçen yıl ise 15 milyar 335 milyon avro seviyesiyle rekor kırdı.


Avrupa’nın oto ihtiyacının 5’te biri Türkiye’den 
Geçtiğimiz yıl dünyaya en çok motorlu taşıt ihracatını Avrupa ülkeleri yaptı. AB üyesi 28 ülke, dünyaya 192 milyar avro değerinde motorlu araç sattı. Japonya 127 milyar avroyla ikinci, ABD 109 milyar lira ile üçüncü, Meksika 79 milyar avro ile dördüncü, Kanada ise 57 milyar lira ile beşinci sırada yer aldı.
ABD’nin dünyadan aldığı motorlu aracın tutarı ise 254 milyar avroyu buldu. Avrupa ülkeleri ise geçen yıl 77,1 milyar avroluk araç ithal ederken, bu ihtiyacının 5’te birini Türkiye’den karşıladı.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...