ABD’ye jelibon yetişmiyor! 40 milyon dolarlık ihracat

- Güncelleme:
ABD’ye jelibon yetişmiyor! 40 milyon dolarlık ihracat

Ekonomi Haberleri

Bayram haftasına girilirken, bayramların vazgeçilmez ürünü şekerleme pazarında da hareketlilik başladı.

ÖNDER ÇELİK'İN HABERİ -  İhracat fiyatları yüzde 124, iç pazarda fiyatlar bir önceki bayrama göre yüzde 33 arttı. Kent Gıda’yı bünyesinde barındıran Mondelez International’ın Türkiye Genel Müdürü İhsan Karagöz, geçen yıl sakız, şeker, çikolata ve kruvasan ürünlerinde tonaj bazında yüzde 40 büyüdüklerini, gelir büyümesinin ise yüzde 165 olduğunu anlattı. Karagöz, 2021’de 132 milyon dolar olan cirolarının da geçen yıl 205 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. Son 5 yılda fabrikalarına 110 milyon dolar yatırım yaptıklarına işaret eden Karagöz, Amerika’ya jelibon yetiştiremediklerini anlattı. ABD’ye jelibon ürünleri ihracatının 5 yılda sıfırdan 40 milyon dolara yükseldiğini belirten Karagöz “Konjonktür böyle devam ederse daha da yatırım sinyalleri alıyoruz” dedi. İki bayram döneminde toplam 7.000 kişiye ek istihdam sağlayacaklarını, ek istihdamın yüzde 10’unun depremden etkilenen şehirlerden olacağını ifade eden Karagöz, sektöre ilişkin ise şu bilgileri verdi: Türkiye’de hediyelik ve ikramlık şeker pazarı büyüklüğü 1,2 milyar TL. Hane başı yıllık bayram şekeri tüketimi 2,47 kilogram. Türkiye’de toplam bayram şekeri tüketimi ise 24-26 bin ton. Bu dönemde satın alınan hediyelik ve ikramlık ürünlerin yüzde 81’ini bayramlık şeker ürünleri oluşturuyor. Bayram şekeri kategorisinde, başta Birleşik Arap Emîrlikleri, Sudan ve Kuveyt olmak üzere 20’den fazla ülkeye ihracat yapıyoruz. 

DEPREMZEDE 4 'KENT'E BAYRAM TIRI

Ramazan Bayramı’nda depremzedelerin yanında olmak için yola çıkacaklarını anlatan İhsan Karagöz, bu kapsamda Kent Bayram Tırı ile Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya’yı ziyaret edip şeker dağıtacaklarını söyledi. Hedef 10 bin kişi ile bayramlaşmak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...