ABD'de borç tavanı limiti ön şartsız yükseltildi

ABD'de borç tavanı limiti ön şartsız yükseltildi

Ekonomi Haberleri

ABD'de Temsilciler Meclisi, borç tavanını, önşartsız olarak Mart 2015'e kadar artırmayı kabul etti.

ABD Temsilciler Meclisi borç tavanı limitinin yükseltilmesini içeren tasarıyı kabul etti. Ülke ekonomisini yakından ilgilendiren borçlanma limiti için mecliste yapılan oylamada tasarı 201'e karşı 221 oy çokluğu ile kabul edildi. Buna göre borçlanma limiti 17.2 trilyon dolara yükseltilmiş oldu.

Tasarının Senato'dan geçmesi halinde borçlanma limiti 15 Mart 2015'e kadar uzatılmış olacak. Cumhuriyetçilerin kamu harcamalarının azaltılması talebine rağmen borçlanma limitinin artırılmasının ekonomiyi olumlu yönde etkilemesi tahmin ediliyor. Tasarının borçlanma limitinin son günü olan 27 Şubat'tan önce Senato'da kabul edilmesi gerekiyor. Tasarıya göre, hükümet yeni harcamalarda bulunmayacak, ancak mevcut olan borçları ödeyebilecek.

Geçtiğimiz ekim ayında yaşanan bütçe krizinin ABD ekonomisine maliyeti 24 milyar doları bulmuştu. Ekonomistler siyasilerin yaşanan son krizden ders çıkararak borçlanma tavanının yükseltilmesini bekliyordu. Tasarının Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Senato'da kabul edilmesine kesin gözüyle bakılıyor. ABD bütçe açığı geçtiğimiz mayıs ayından bugüne kadar 512 milyar dolar artmış oldu.

Amerikan Başkanı Barack Obama ve iktidardaki Demokratlar, borç tavanının hiçbir ön şart olmaksızın yükseltilmesinden yana olmalarından ötürü, kabul edilen tasarıyı "bir zafer" olarak niteledi.

Tasarı şimdi Demokratlar'ın çoğunlukta olduğu Senato kanadının önüne gelecek.

Senato Çoğunluk Lideri Harry Reid, Temsilciler Meclisi'nden geçen tasarıyı mümkün olan en kısa sürede oylayacaklarını açıkladı.

ABD Hazine Bakanı Jacob J. Lew daha önce borç tavanı meselesinin 27 Şubat'a kadar çözülmesi gerektiği konusunda uyarmıştı.

ABD'NİN BORÇ TAVANI NEDİR?
Borç tavanı, Kongre tarafından kararlaştırılan, federal hükümetin yasal olarak ne kadar borçlanabileceğini belirleyen bir sınır. ABD yasalarına göre, borç tavanı ABD'nin milli gelirinin yüzde 10'unu geçemiyor. İlk defa 1917'de 11,5 milyar dolar olarak belirlenen borç tavanı, 75 kez yükseltilerek 14,2 trilyon dolara kadar çıkarıldı.

BORÇ TAVANI YÜKSELMEZSE NE OLUR?
Şubat sonuna kadar bir anlaşmaya varılmazsa, ABD bu tarihten sonra borçlanamayacağı için, ödemelerini yapamayacak. ABD itfalarını yerine getiremeyerek temerrüde düşebilir. İşte bu durumda, ABD muhtemelen kredi notunda yeni bir düşüş görecek.

ABD TEMERRÜDE DÜŞERSE NE OLUR?
ABD'nin temerrüde düşmesinin sonuçlarının ne olacağını kimse tam olarak bilmiyor. Çünkü ABD büyüklüğünde bir ülke şimdiye dek hiç temerrüde düşmedi. Ancak aralarında ABD Başkanı Obama'nın da bulunduğu pek çok kişi, ABD'nin temerrüde düşmesinin sonuçlarının küresel ekonomi için felaket boyutuna varabileceğinden endişe ediyor. Elinde ABD tahvili bulunanlar arasında, çok uluslu bankalar, yabancı ülkeler ve Amerikan halkı var. ABD borcunu ödeyemezse, dünyanın en büyük bankaları iflasın eşiğine gelebilir. Bu durumda bankalar kredi vermeyi bırakabilir. Hatta bankalar cari hesaplardaki paraları bile ödeyemez hale gelebilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...