ABD, Kürt petrolünde topu Bağdat'a pasladı

ABD, Kürt petrolünde topu Bağdat'a pasladı

Ekonomi Haberleri

Kuzey Irak petrolünü taşıyan tankere, 'karasularımıza girmedi' diye el koymaktan vazgeçen ABD, konunun mahkemeye taşınarak çözüme kavuşmasını erteledi.

ABD mahkemesi, Ceyhan'dan uluslararası pazarlara gönderilmek üzere yola çıkan Kuzey Irak petrolüne, tankerin uluslararası sularda olması' sebebiyle el koyamayacağını açıkladı. Böylece, Bağdat'ın yetkisi olmadan satılmak istenen Kuzey Irak petrolüyle ilgili konu, uluslararası mahkemeye taşınarak 'hukuki zemin'e kavuşma şansını ertelemiş oldu. Otoritelere göre, el koyma durumu gerçekleşmiş olsaydı, konu mahkemeye taşınacak ve petrolden elde edilen gelirin Bağdat ve Kuzey Irak arasındaki paylaşımı konusundaki belirsizliğin ortadan kalkması bekleniyordu. Böylece hem Bağdat, hem gelirin yüzde 17'sini almak isteyen Kuzey Irak Yönetimi hem de petrolün pazarlanmasında aracılık yapacak olan Türkiye kazanacaktı. ABD'de Federal Hakim, Kuzey Irak petrolünü taşıyan ve Teksas açıklarına ulaşan tankerin, ABD karasularının dışında ve sahilden 100 kilometre açıkta bulunması sebebiyle daha önce verdiği petrole el koyma kararının uygulanamayacağına hükmetti. Federal Hakim Nancy K. Johnson anlaşmazlığın, Bağdat hükümetiyle Kuzey Irak yönetimi arasında Irak'ta çözülmesi gerektiğini açıkladı. Texas eyaletinin Galveston Bay limanına geçen cumartesi günü ulaşan K. Irak petrolü yüklü United Kalavrvta adlı tanker, yaklaşık 100 milyon dolar değerindeki 1 milyon varillik petrolle birlikte liman açıklarına demirlemiş ve boşaltılmayı bekliyordu.

TARTIŞMA IRAK'TAN AMERİKA'YA TAŞINDI


Kuzey Irak'ta yüklenen ve Türkiye'nin Ceyhan Limanı'ndan yola çıkan 100 milyon dolarlık petrol taşıyan tankerin yükünü Teksas'ta boşaltması bekleniyordu. Bu durum, Irak'ın geleceğinin merkezindeki bir tartışmayı, ABD topraklarına da taşımış oluyordu. nbsp;
Ekonomi Servisi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...