ABD finansal krizle karşı karşıya! Goldman Sachs tam kapanma için tarih verdi

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
ABD finansal krizle karşı karşıya! Goldman Sachs tam kapanma için tarih verdi

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi

ABD Başkanı Joe Biden'ın hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik 2'nci geçici bütçeyi son anda onaylamasının ardından Goldman Sachs'tan çarpıcı analiz geldi. ABD hükümetinde bütçe risklerinin sürdüğünü belirten Goldman, tam kapanma için tarih verdi.

Dünyanın bir numaralı ekonomisi ABD hükümeti İsrail ile Ukrayna'ya verdiği destek ve artan borçları nedeniyle kapanma riskinden kurtulamıyor. Yıl içinde defalarca kapanmanın eşiğinden dönen ABD hükümetine ilişkin dünyaca ünlü yatırım bankası Goldman Sachs'tan çarpıcı analiz geldi. Goldman, ABD'nin gelecek yıl tam kapanma ile karşı karşıya olacağını duyurdu.

BIDEN SON ANDA İMZALADI

ABD, Cumhuriyetçiler ile Demokratlar arasında başta Ukrayna ve İsrail’e yeni yardım paketi olmak üzere bir dizi konuda anlaşmazlık yaşanırken bir kez daha federal hükümetin kapanmasıyla karşı karşıya kaldı.1 Ekim 2023'te başlayan 2024 mali yılında hükümetin kapanmasını önlemeye yönelik 2'nci geçici bütçe ABD Başkanı Joe Biden tarafından son anda onaylandı.

ABD 2024'TE TAM KAPANMAYA GİDEBİLİR

30 Eylül'de kabul edilen ve hükümete 17 Kasım'a kadar finansman sağlayan federal hükümetin kapanmasını önleyecek geçici bütçe tasarısının onaylanmasının ardından Goldman Sachs'tan uyarı geldi.

2024 yılına ilişkin analizini paylaşan Goldman, ABD'de ileriye dönük harcama yasalarının geçirilmemesi sonucunda 20 Ocak'ta kısmi bir kapanmaya, 3 Şubat'ta ise tam bir kapanmaya neden olabileceğini belirtti.

Goldman Sachs analistleri şu notu düştü:

"ABD federal hükümetinin kapatılması olasılığına odaklandık. Meclisin tasarıyı kabul etmesinin ardından şimdilik bundan kaçınıldı. Ancak hükümet finansmanını mevcut seviyelerde önümüzdeki çeyreğe kadar uzatıldı. Bu uzantının süresi dolduğunda Ocak 2024'te kapanma riski daha yüksektir. Gerçekten de uzun vadeli bir finansman anlaşması zor görünüyor. İleriye dönük harcama yasalarının geçirilmemesi kısmi bir kapanmaya 20 Ocak'ta ve tam bir kapanmaya 3 Şubat'ta neden olabilir.'

TÜRKİYE'NİN CARİ AÇIĞI DÜŞECEK

Öte yandan uluslararasası yatırım bankası Türkiye'ye ilişkin de dikkat çeken analizde bulunmuştu. Merkez Bankası'nın indirim süreci için 2024'ün 3. çeyreğine işaret eden Goldman Sachs 2023 cari açık/GSYH tahminini yüzde 4,8'den yüzde 4,1'e çekti.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...