80 bin kişiye ulaşıp 11 ton altın topladı

Genel Müdür Ufuk Uyan, “FED odaklı bir dönem yaşıyoruz. Finansman maliyetlerinin çok yükselmemesi için kaynak çeşitliliğini artırmalıyız, daha fazla altını ekonomiye kazandırmalıyız” dedi
Ö. Faruk Bingöl
Kuveyt Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Ufuk Uyan, gelişmekte olan ülkelerin FED’e endeksli bir dönemde bulunduğunu belirterek, “2017’de ABD’de nasıl bir yapılanma olacağı, Türk bankacılık sektörü açısından da önemli” dedi. Basın mensuplarıyla özel toplantıda bir araya gelen Ufuk Uyan, “ABD’de faiz artışları bekleniyor. 2017’de bu nasıl seyredecek? Bunlar belirli olmamakla beraber, farklı bir döneme girileceğini öngörüyoruz. Fon hareketi bakımından da farklı etkilenebiliriz. Ancak bunlara rağmen 2017’de beklediğimiz büyüme oranları, 2016’nın üzerinde” diye konuştu.
ALTERNATİF KAYNAK
Finansman maliyetlerinin yükseldiği bir dönemde kaynak çeşitliliğinin önemine dikkat çeken Genel Müdür Ufuk Uyan, şöyle devam etti: “2011 yılında başlattığımız ve Türkiye genelindeki şubelerimizde düzenlediğimiz ‘Altın Günleri’ kampanyasıyla, bugüne kadar 11 ton altını ekonomiye kazandırdık. Bu alanda 80 bini aşkın müşterimiz oldu. En çok altını biz topladık ve faaliyetlerimizi iki katına çıkardık. Çünkü hurda altın dediğimiz, yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılması önemli. Bu hem yatırımcıya kazandıracak, hem yeni finansman kaynağı sisteme dahil olacak. Merkez Bankası da altın olarak tutulan munzam karşılıkları teşvik edecek tedbirler aldı. Daha çok teşviki, hurda altın toplayanlara verecek. 2017’de de özellikle gençlere ve kadınlara yönelik çalışma yürütüyoruz.”
ARACILIK MALİYETLERİ
Daha ucuz finansman için aracılık maliyetlerinin azalması gerektiğine de işaret eden Ufuk Uyan, “Şube harçlarını belli bir seviyeye düşürdük ancak hâlâ aylık 7500 TL civarında... Bu yıl açılan 25 şube ile yıl sonunda 385’e ulaştırmış olacağız. 2017 yılında 400 şubeye çıkmayı hedefliyoruz. Banka olarak geçen yıl en çok şube açan ikinci bankaydık, bu yıl ise birinciyiz. Dolayısıyla harç giderinin azalması bizim için önemli. Katılım bankaları olarak temerrüde düşen varlıklarımız için döviz karşılığı ayırıyoruz. Bu da dövizin yükseldiği dönemlerde daha fazla miktarı beraberinde getiriyor. Ayrıca bugün munzam karşılıklara ayrılan miktarı da kullanamıyoruz. Bu alanlarda çalışmalar var, zamanla bu giderler azaldıkça kredi maliyetleri de düşer” şeklinde konuştu.
Mevduat 268 tondan 79 tona geriledi
Türkiye’de altın bankacılığının büyümesi, 2008 finansal krizinden sonra, uluslararası piyasalarda ons fiyatının artması ile başladı. Kuveyt Türk Genel Müdürü Ufuk Uyan, “Bu dönemde altın hesapları devreye girdi, vatandaşlar birikimlerini bankalara getirmeye başladı. 2013 yılının haziran ayı itibariyle Türk bankacılık sistemindeki altın miktarı, 268 ton ile rekor düzeye ulaştı. Ancak Haziran 2016 tarihi itibariyle, sektörde 79 tonluk bir altın hacmi mevcut. Merkez Bankasının ilave tedbirleri ile yeniden canlanma olacağını öngörüyoruz” dedi. Türkiye’de yastık altında 5 bin ton altın bulunduğu tahmin ediliyor. Kayıt dışındaki bu altın, yaklaşık 200 milyar dolarlık bir parasal büyüklüğe denk geliyor. Bu rakamın ekonomiye kazandırılması hâlinde, Türkiye’nin tasarruf oranı bir anda yüzde 13’lerden yüzde 20’ye dayanacak.