8 ay sonra eksi enflasyon

Düzenleyen:
8 ay sonra eksi enflasyon

Ekonomi Haberleri

Gıda fiyatlarındaki gerileme, enflasyona pozitif yansıdı. Şubat ayı enflasyonu yüzde 0.02 düşerken, yıllık enflasyon yüzde 7.9 olarak gerçekleşti ve çift hane endişeleri sona erdi...

Ocak ayında ücret zamları ve harcamalardaki artışın tetikleyip, çift haneye yaklaştırdığı enflasyon, şubatta sevindirdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre şubat ayında enflasyon bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0.02 düştü. Yıllık enflasyon ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.78 ve 12 aylık ortalamalara göre ise yüzde 7.97 olarak gerçekleşti. Aylık enflasyon, en son 2015 haziranında negatif çıkmıştı. Düşüşte, hükümetin yem ve gübrede KDV'yi sıfırlamasının ardından düşen maliyetlerin azalttığı fiyatların etkisi dikkat çekti.
BEKLENTİNİN ALTINDA
Piyasa beklentisi, yüzde 0.3 aylık, yüzde 7-9 aralığında yıllık artış seviyesinde olduğundan, eksi enflasyon 'sürpriz' olarak değerlendirildi. 8 ay sonra gelen sürpriz düşüş, yıl sonuna dair "çift haneli enflasyon" endişelerini de gidermiş oldu. Verilere göre aylık en yüksek artış sağlık hizmetlerinde yaşandı. En fazla düşüş de indirimli satışlar sebebiyle giyim ve ayakkabıda gerçekleşti.

Sebze ve etteki düzenleme iyi oldu

Uzmanlar, gıda ürünlerindeki düzenlemelerin fiyatlara etkisinin hemen görüldüğüne, şubat ayındaki sürpriz düşüşün de yıl sonu hedeflerinin düşeceğine dair kuvvetli sinyal oluşturduğunu ifade etti. ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, ana harcama gruplarında üretimin artırılması ve desteklenmesi, kurda istikrar ve güvenin tesisi ile Merkez Bankası'nın müdahale serbestisinin, enflasyonu tek hanede tutmak için yapılabilecekler arasında olduğunu ifade etti. Çekirdek enflasyon görünümündeki en önemli riskin de TL'deki ilave değer kaybı olacağını vurgulayan Erkan, "Et ve sebzede yapılan düzenlemelerin fiyat düşüşlerini beraberinde getirmesi, önümüzdeki dönemde enflasyon açısından en önemli senaryo olarak görünmektedir" ifadesini kullandı.

Yıl sonu OVP hedefi tutabilir

Alan Menkul Değerler Araştırma Uzmanı Burçak Gezgin de, aylık yüzde 0.02, yıllık bazda yüzde 8.78 artış gösteren enflasyondaki seyrin, yıl sonu OVP hedefinin tutacağına ilişkin umut verdiğini ifade etti. Gezgin, "Şubat ayı enflasyon artış hızı yavaşlasa da açıklanan enflasyon rakamı, 2009 şubat ayından bu yana ilk defa gerileme olduğunu gösteriyor. Olumlu gelen verilerle hem OVP'deki enflasyon hedefinin, hem de Merkez Bankası beklentisi olan yüzde 7.5'lik enflasyon seviyesine ulaşılması mümkün görünüyor" dedi.

8 ay sonra eksi enflasyon

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...