'8 Ağustos'ta Moody's notumuzu düşürecek'

'8 Ağustos'ta Moody's notumuzu düşürecek'

Ekonomi Haberleri

Zeybekci, "Ekonomide tarihin en başarılı dönemini yaşıyoruz fakat 8 Ağustos tarihinde Moody's'in kredi notumuzu düşüreceğini tahmin ediyorum" dedi.

"Moody's ve S amp;P gibi kuruluşlar ekonomiyi mi yoksa siyaseti mi değerlendiriyorlar, önce buna karar vermeliler" diyen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Ekonomide tarihin en başarılı dönemini yaşıyoruz fakat 8 Ağustos tarihinde Moody's'in kredi notumuzu düşüreceğini tahmin ediyorum" dedi. Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin yaptığı bu açıklamanın ardından Borsa İstanbul yüzde 2'ye yakın düşerken, dolar yüzde 1 değerlenerek 2.15 TL'ye, avro da 2.87 TL'ye yükseldi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci, yüksek faizin üretim ve dağıtım yapan şirketlerin kısa dönemli hareket etmesine ve maliyetleri artırmasına sebep olduğunu; bu durumun da enflasyonu etkilediğini söyledi. Beklenenden yüksek gelen enflasyonun, faiz indirimlerinin devam etmesine engel olmayacağını tam tersine faiz indirimine; üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Üretim ve dağıtım şirketlerinin, yüksek faizler sebebiyle uzun vadeli üretim ve stok planı yapmak yerine kısa dönemli hareket etmesi maliyetlerde artışa yol açarak enflasyonu etkiliyor" dedi.
Yazılı bir açıklama yapan Ekonomi Bakanı Zeybekci şunları söyledi: " Hükümet olarak, hammaddeden nihai ürüne kadar bütün üretim aşamaları ile pazarlama ve dağıtım aşamalarındaki firmalarımızın kârlılığını, finansman kalitesi ve sağlam finansal yapıya ulaşmasını sağlayacak ortamı hazırlamak bizim görevimiz. Bu görevin siyasal sorumlulukları ve sonuçlarının farkında olarak piyasaların bu gelişmeleri ve sonuçlarını ardı sıra takip etmek kabul edilebilir değildir. Edilgen bir ekonomi ve dış ticaret politikasından etken, önden giden, piyasayı belirleyen, politika ve planlarımızın sonuçları olarak ortaya koyduğumuz; 2023 dış ticaret, büyüme, istihdam ve cari açık hedeflerimizi tutturabilmenin kurallarını ve gerekliliklerini biliyoruz. Türkiye olarak içinde bulunduğumuz zamanın hayati öneme haiz olduğunun bilerek, gereklerini tam olarak yapacak ve yapılmasının takipçisi olacağız. Açıklanan rakamlar, piyasa beklentilerinin üzerinde bir enflasyon gerçekleşmesine işaret ediyor. Yıl sonu enflasyon hedeflerimizi yukarı yönlü revize edilmesi ihtimalini Türkiye'ye ve sağlanan siyasi, ekonomik istikrara kabul edilemez haksızlık olarak görüyoruz. Beklentilerin üzerinde gelen enflasyonun, bir sonraki PPK toplantısında faiz indirilmemesi gerektiğine yönelik ortaya çıkabilecek yorumların tam tersine faiz indirimine; üreten, yatırım ve ihracat yapan piyasaların beklentilerini karşılayıncaya kadar devam edilmesi gerektiğini savunuyor ve Merkez Bankamızı destekliyoruz."






UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...