700 bin kamu işçisini ilgilendiren zam pazarlığı ne zaman sonuçlanacak? HAK-İŞ Başkanı Arslan tarih verdi

Düzenleyen:
- Güncelleme:
700 bin kamu işçisini ilgilendiren zam pazarlığı ne zaman sonuçlanacak? HAK-İŞ Başkanı Arslan tarih verdi

Ekonomi Haberleri

Kamuda çalışan 700 binden fazla kişiyi ilgilendiren zam pazarlığında süreç yarım kaldı. HAK-İŞ Başkanı Mahmut Arslan, toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin Bakan Vedat Bilgin ile görüştüğünü söyledi. Arslan, görüşmeler için seçim haftasına işaret etti.

Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, Milli Eğitim Bakanlığı, üniversiteler ve hastanelerin kadrolarında çalışan 700 bin 4/D’li kamu işçisi toplu sözleşmede görüşmelerin sonuçlanmasını bekliyor. Ramazan Bayramı dolayısıyla ertelenen zam pazarlığına ilişkin Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan'dan açıklama geldi.

TOPLU SÖZLEŞMEDE İMZA EN GEÇ SEÇİM HAFTASINDA 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'le görüşme yaptığını söyleyen Arslan, görüşmelerin en geç seçim haftasınd sonuçlanacağını söyledi. Yozgat Belediyesi ile Hizmet-İş Sendikası arasında Nohutlu Tepesi Belediye Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen toplu iş sözleşmesi töreninde konuşan Arslan şu ifadeleri kullandı: 

"Sayın Bakan ile görüştüm, bu hafta içerisinde, olmazsa seçim öncesinde mutlaka 700 bin kamu işçisinin toplu sözleşmesini de imzalayacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın emekçiler için ilk andan itibaren yola çıkarken söylediği 'biz emekçileri, çalışanları enflasyona ezdirmeyeceğiz' anlayışını 20 yıldır görüyoruz.

Eğer biz 2017 yılında taşeron sistemini çöpe atmasaydık bugün Yozgat Belediyesinde 50 arkadaşımızla sözleşme yapacaktık. Bugün 700 personel adına sözleşme yapıyoruz."

ZAM PAZARLIĞINDA SON DURUM

Hükümetin işçilere ilk teklifi ilk 6 ay için yüzde 30 zam ve 11 bin 500 lira taban aylık olmuştu. İşçi tarafı hükümetin teklifin kabul edilemez bulmuştu. TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ’in belirlediği ortak talepler doğrultusunda masaya 15 bin TL zam teklifi yaptı. 

Aynı zamanda bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi de istendi. Taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinden sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı isteniyor.

İşveren tarafı Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası (TÜHİS) ise ilk teklifi 11 bin 500 lira düzeyinde oldu.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, hükümetin kamu işçisi için son teklifinin 12 bin lira taban ücret ve ilk 6 ay için yüzde 40 zam olduğunu açıklamıştı. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...