7,5'çular ters köşe oldu! Şimdi daha çok indirim zamanı

Düzenleyen:
7,5'çular ters köşe oldu! Şimdi daha çok indirim zamanı

EKONOMİ Haberleri

Doları 7,50’den hesaplayıp da ürünlerine yarı yarıya zam yapanların, şimdi yüzde 10’un üzerinde indirime gitmesi gerekiyor. Çünkü dolardaki düşüş yüzde 20’yi buldu.

Türkiye, finansal teröre karşı verdiği mücadelenin meyvelerini toplamaya başladı. Hazine ve Maliye Bakanlığının tedbirlerinin yanı sıra, Merkez Bankası ve BDDK’nın devreye aldığı politikalar, piyasalarda karşılık buldu. Brunson krizinin çözülmesi ve ardından gelen yapıcı açıklamalar da sürece destek verdi. Türkiye’nin 10 yıllık faizleri ve risk priminde ciddi düşüş yaşandı. Dolar da 5,60’ın altına geriledi. Sıkıntılı geçen ağustos-eylül döneminde spekülatörler, doların 8 TL’ye çıkacağını ileri sürerek piyasayı manipüle etmek istediler. Fırsatçılar da maliyetlerini hesaplarken, doları, hiç görmediği 7,5 TL’den baz aldılar, faturayı vatandaşa kestiler. Bugün gelinen noktada ise dolar, spekülatörler ve fırsatçıların ileri sürdüğü seviyelerin yüzde 25, gördüğü zirvenin (7,10 TL) ise yüzde 20 altında bulunuyor. Oysa hükûmetin başlattığı gönüllülük esasına dayalı enflasyonla mücadele kampanyası ile sadece yüzde 10 indirim talep edildi. Şimdi artık daha fazla indirim marjı meydana geldi.

ZAMDA HIZLILAR DÜŞÜŞTE YOKLAR

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, konuya dikkat çekerek şunları söyledi: Önceden tüm ürünlere yüzde 50’nin üzerinde zam yapmışlardı. Şimdi yalnızca belli başlı ürünlerde yüzde 10 indirim yapmak yeterli değil. Hatta bazı indirimler, satılmayan ürünlerde kendini gösterdi. Döviz kurunun yükselişine göre zam yapanlar, yine döviz kurunun düşüşüne göre indirime gitmeli ve bu iş ranta çevrilmemeli.

POMPEO KONUŞTU DOLAR ÇAKILDI

Dolarda günlerdir devam eden düşüş trendi, ara ara tepki hareketleri gelse de devam ediyor. Önceki akşam 5,67 TL’ye kadar gerileyen dolar, dünkü işlemlerde de 5,58’e kadar düştü. Teknik açıdan 5,67 desteğinin altında kalınması durumunda, 5,50-5,55 bandının gündeme gelebileceğini söyleyen analistler; muhtemel yükselişlerde 5,80’in direnç olacağını belirtiyor. ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'nun olumlu mesajları dolardaki düşüşü hızlandırdı.

 

 

Düzenleyen:  - EKONOMİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...