6,5 milyona müjde! Trafik canavarına zam, iyi sürücüye indirim

Düzenleyen:
- Güncelleme:
6,5 milyona müjde! Trafik canavarına zam, iyi sürücüye indirim

Ekonomi Haberleri

Trafikte iyi ve riskli sürücüler basamaklara ayrılacak. Her yıl 3’den fazla kazaya karışan 6 bin 62 riskli sürücünün poliçesi yüzde 200 zamlı olacak. 13 milyon iyi sürücüden 6,5 milyonu yüzde 50 indirimden faydalanacak.

HAMİDE HANGÜL'ÜN HABERİ

Son 15,5 yılda zorunlu trafik sigortasından 17,5 milyar TL zarar eden sigortacılar iyi ve kötü sürücüyle basamakla ayıracak değişikliğe gidiyor. Bu kapsamda, mevcut sisteme 0 ve 8 olmak üzere 2 basamak daha eklenecek. Böylelikle 0’dan 8’e kadar genişletilecek olan yeni sistemde, 0 (sıfır) basamaktaki riskli sürücüye trafik sigortası yüzde 200 zamlı olacak. Beş yıl ve üzerinde kazaya karışmayan ve şu an 7’inci basamaktaki 13 milyon sürücüden 6,5 milyonu 8’inci basamağa geçerek zorunlu trafik sigortasından yüzde 50 indirimli faydalanacak.

Yeni sistem hakkında bilgi veren Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, uygulamanın ocak ya da şubat ayında başlamasının planlandığını açıklayarak “Çok iyi sürücülerle, çok riskli sürücülere basamak getiriyoruz. Çok riskli grupta olan ve 0 (sıfır) basamağa alınacak 6 bin 62 sürücü var. Bu kişiler her yıl 3’ten fazla kazaya karışıyor. Diğer taraftan beş yıl ve üzerinde kaza yapmayan sürücülere de 8’inci basamak getiriyoruz. Şu anda 7’inci basamaktaki 13 milyon kişiden 6,5 milyonu 8’inci basamağa geçerek yüzde 50 indirim alacak” dedi.

4,7 MİLYAR İLAVE PRİM GELİRİ

Trafik kazalarının yüzde 94 sürücü hatasından kaynaklandığına işaret eden Eroğlu, söz konusu kusurların başında telefonla ilgilenmek, uykusuzluk ve dikkatsizliğin geldiğinin altını çizdi. Kusurlu sürücüler hasarını, bugün trafikteki 25 milyon araç sahibinin ödemek zorunda olmadığına işaret eden Eroğlu “Son 15,5 yılda sektörün zararı 17,5 milyar lira. 5-10 yıl önceki ezberlerle, önümüzdeki 10 yılı konuşamayız. Bir yol ayrımındayız ve çok iyi sürücülerle, çok riskli sürücüleri ayrıştırıyoruz. Trafik canavarlarını iyi sürücülerden ayırmaya çalışıyoruz” dedi.

Eroğlu, söz konusu sürücülerin ehliyetine geçici el konulmasını Bakanlığa önereceklerini de bildirdi. Alınan tedbirlerin ilave prim geliri de sağlayacağına işaret eden Eroğlu “Bu sayede sektöre 4,7 milyar lira ilave prim kazandıracağız” açıklamasında bulundu.

AĞIR KUSUR SAYILAN HALLER

>Kırmızı ışık ihlali
>Emniyet şeridi ihlali
>Ters yön ihlali
>Hız sınırı ihlali
> Şerit ihlali, hatalı sollama
> Muayenede ağır kusura rağmen trafiğe çıkmak 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...