5G’ye 5 doğru

5G’ye 5 doğru

EKONOMİ Haberleri

Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, 5G için geç kalındığı eleştirilerini reddetti ve "Doğru zaman, doğru maliyet, doğri alan, doğru teknoloji ve altyapı" olarak sıraladığı gereklilikleri sağlayıp '5G'nin babayiğidi olacaklarını' söyledi...

CANAN ERASLAN

Dünyada teknolojik gelişimle birlikte 5G çalışmaları da hızlandı. Türkiye'de de zaman zaman bu teknolojide geç kalındığına dair tartışmalar yapılırken, Turkcell Genel Müdürü Murat Erkan, 5G'ye geçişte yerli ve millî teknolojinin önemine dikkat çekti. Türkiye'deki fiber altyapının 5G'ye geçiş için yeterli olmadığını söyleyip, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 5G için yerlilik oranı işaret ettiğini hatırlatan Erkan "Türkiye'nin fiber altyapısı, 5G için henüz uygun değil. Türkiye'nin her yerine fiber hat kurulmuş olmalı. 1 milyon kilometrelik hatta ihtiyaç var. Ortak altyapı ve dijitalleşme, 5G'nin can damarı. Yerli ve milli teknolojilerle 5G'de dışa bağımlılığı en aza indirmeliyiz. 5G'de bütün ülkeler yerli kaynaklarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu konuda biz de elimizi taşın altına koyuyoruz. Yerli baz istasyonumuz Ulak ve BTK'nın desteğiyle HTK (Haberleşme Teknolojileri Kümelenmesi) oluşumu içindeyiz. Yerli ve milli 5G teknolojisine katkıda bulunacak tüm firmalara laboratuvarlarımızı açtık, birlikte çalışıyoruz. Ülkemizin dijitalleşme ve mobilitedeki en önemli projelerinden olan yerli otomobil TOGG’daki gibi yüksek yerlilik oranına sahip 5G teknolojilerine geçişte de ‘babayiğit’ olmaya adayız" diye konuştu.

ERKEN GEÇİŞ YERLİLEŞMEYE ENGEL

5G için çizdikleri yolda 5 doğru belirlediklerini anlatan Murat Erkan, bunun ilkinin 'doğru teknoloji' olduğunu söyledi. Doğru teknolojinin yerli ve milliye imkân sağlayacak, millî ekosisteme entegre olacak bir yerlilikle mümkün olacağını ifade eden Erkan “5G’ye erken geçişin ülkemiz ekonomisi açısından faturaları olabilir. Hem ülke ekonomisine fayda sağlamak hem de dışa bağımlılığı azaltmak amacıyla teknolojide yerlileşmeyi önemsiyoruz. Öte yandan dünyada 5G hâlâ sadece yüksek hızlı internet amacıyla kullanılıyor. Endüstriyel kullanımı için gerekli standartlar henüz tamamlanmadı. Bunların 2024’te tamamlanması hedefleniyor. Acele etmek yerine ticari  olgunlaşmayı beklemeliyiz” diye konuştu. Ortak altyapı ve dijitalleşmenin 5G’nin can damarı olduğunu, fiber altyapının belirli bir olgunluğa ulaşmadan 5G’ye geçişi sağlıklı bulmadıklarını ifade eden Erkan “5G’ye geçiş, fiberde yatırımı hızlandıracak adımlarla kolaylaşacak. Daha verimli bir altyapı yatırımı ve ülkeden döviz çıkışının sınırlandırılabilmesi için ortak altyapı modeli şart. Bunun için bir şirket kurulsun, biz altyapıyı ondan kiralayalım. Operatörlerin altyapıya yatırımı azalınca yenilikçi ürün ve servislere yoğunlaşacaktır” diye konuştu.

Turkcell olarak 4.5G ihalesinde Avrupa'daki en geniş 4.5G spektrum bandını aldıklarını hatırlatan Murat Erkan “Bu sayede hem kullanıcıların hem de endüstrilerin ihtiyaçlarını rahatlıkla karşılayabiliyoruz. Mobilde süper hızlı, evde yavaşız. Altyapıdan dolayı. Örnek vermek gerekirse bizim 4.5G’miz, bazı ülkelerin bazı yerlerdeki 5G’sinden hızlı” örneğini de verdi.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...