5 yılda 6 milyon kişi iş sahibi oldu

5 yılda 6 milyon kişi iş sahibi oldu

Ekonomi Haberleri

Ali Babacan, yükselen enerji fiyatlarının büyümek için yüksek düzeyde enerji ithal eden Türkiye'nin dış ticaret ve cari açığını artırdığını ifade etti

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Yıllık Toplantıları kapsamında ABD'nin başkenti Washington'da bulunan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'de istihdamın özellikle son 5-6 yılda hızla arttığını belirterek, "2009'dan bu yana 6 milyon, son bir yılda da 1 milyon 200 bin kişiye iş imkanı sağlandı. Dolayısıyla, büyümemiz istihdam oluşturan bir büyüme" dedi. Türkiye'nin son 12 yılda gerçekleştirdiği en önemli başarılardan birinin de gayri safi milli hasılanın (GSMH) 230 milyar dolardan, 820 milyar dolar seviyesine çıkarılması olduğunu belirterek, artan gelirlerin de ülke geneline dengeli bir şekilde dağıldığını söyledi. Babacan, öte yandan yakalanan ekonomik başarının cari açık gibi bazı yan etkilerinin de olduğuna değinerek, yükselen enerji fiyatlarının büyümek için yüksek düzeyde enerji ithal eden Türkiye'nin dış ticaret ve cari açıklarını artırdığını bildirdi.Cari açığın artmasındaki ikinci faktörün düşen tasarruflar olduğunu aktaran Babacan, "Tüketicilerimiz çok iyimser ve geleceğe dönük güvenleri yüksek, şirketlerimizin geleceğe yönelik güvenleri de yüksek. Ancak bu yüksek güven insanların daha fazla harcaması ve daha az tasarruf yapmasına neden oluyor" değerlendirmesini yaptı.
Babacan, hükümetin düşük tasarruf oranlarını daha sıkı mali politikalarla artırmaya çalıştığını, bu alanda başarı sağlandığını dile getirdi. "Bu seneki bütçe açığımızın GSMH'ye oranı yüzde 1,4. Bunun yüzde 1,9 olacağını hedeflemiştik ama ondan daha düşük olacak. 2017 itibarıyla de bütçe açığımızı GSMH'nin yüzde 3'üne indirmeyi hedefliyoruz, böylece neredeyse denk bütçeye ulaşacağız" diyen Babacan, dikkatle ayarlanmış para politikalarının ve etkili makro ihtiyati tedbirlerin de tasarrufların artmasına katkıda bulunduğunu vurguladı.

TBB RESEPSİYONUNA BABACAN KATILDI

Washington'daki Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası Yıllık Toplantıları sırasında Türkiye Bankalar Birliği'nin düzenlediği resepsiyona Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da katıldı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...