5 milyon memur için erken emeklilik yolu! Polis, öğretmen doktor: Kamuda en az 10 yıl çalışan emekli olabilecek

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah
- Güncelleme:
5 milyon memur için erken emeklilik yolu! Polis, öğretmen doktor: Kamuda en az 10 yıl çalışan emekli olabilecek

Ekonomi Haberleri  / Türkiye Gazetesi, Sabah

Polis, öğretmen, doktor... Memurlara erken emeklilik yolu açılıyor. Kamuda en az 10 yıl çalışan 5 milyon memur askerlik borçlanması ve isteğe bağlı sigorta ile erken emekli olabilecek.

Erken emeklilik yolu bu kez kamu çalışanlarına geliyor. SSK bünyesindeki milyonlarca EYT'linin emekli olmasının ardından hükümet Bağ-Kur'lular için de prim eşitlenmesiyle erken emekliliğin önünü açıyor. SSK ve Bağ-Kur'luların ardından kamuda 5 milyona yakın emekliye erken emekli olma imkanı geliyor.

5 MİLYON MEMURA ERKEN EMEKLİLİK YOLU

Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre kamuda, 3 milyonun üzerinde 657 sayılı Kanuna tabi memur, 2 milyona yakın sürekli işçi, sözleşmeli olmak üzere 5 milyona yakın kamu çalışanı bulunuyor. Erken emekli olmak isteyen kamu çalışanlarının da borçlanma, isteğe bağlı sigorta başta olmak üzere bir dizi sosyal hakkı bulunuyor.

En az 10 yıl memur olarak çalışıp görevinden kendi isteğiyle ayrılan isteğe bağlı sigortayla prim yatırarak emekli olabilir. Bunun için Eylül 2004'ten önce işi bırakanların 3 ay, bu tarihten sonra ayrılanların da 6 ay içinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurması gerekiyor.

İster EYT yasası kapsamında ister normal emeklilik olsun SSK ya da Bağ-Kur'dan emekli olup kamuda işe başlayanların emekli aylıkları kesiliyor. Memuriyetten ayrılıp emekli aylığını yeniden almaya başlayanların kesildiği süre içindeki zamlar, iyileştirmeler açısından bir hak kaybı söz konusu olmuyor.

5 milyon memur için erken emeklilik yolu! Polis, öğretmen doktor: Kamuda en az 10 yıl çalışan emekli olabilecek

SİGORTA BAŞLANGIÇLARI ÖNE ÇEKİLEBİLİYOR

Ekim 2008'den sonra ilk defa memur olup bu tarihten önceki SSK, Bağ-Kur, özel sandık kapsamındaki sigortası olanların sigortalılık başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik askerlik, öğrencilik, yurtdışı hizmet borçlanmaları geçerli sayılıyor.  Borçlandıkları süre emeklilik hesabında dikkate alınacak, sigorta başlangıçları öne çekilecek. Destek primi emeklilik sonrası kamuda çalışmaya devam eden memurun aylığından kesiliyor. Bu primlerin emekliliğe bir etkisi bulunmuyor.

MEMURLAR DA ASKERLİK BORÇLANMASI YAPABİLİR Mİ?

Sosyal Güvenlik Kurumu, memur statüsünde çalışanlara yönelik 19 Ekim 2023 tarihli genelgeyle hizmet borçlanmaları ile sigorta başlangıç tarihinin öne çekilmesi imkanı sağladı. Yargıtay kararı üzerine yapılan bu düzenlemeye hizmet borçlanması yapan memurların borçlandıkları süre, emeklilik hesaplanırken sayılabilecek.

5 milyon memur için erken emeklilik yolu! Polis, öğretmen doktor: Kamuda en az 10 yıl çalışan emekli olabilecek

Böylece daha erken emekli olma imkanı doğacak. Ekim 2008 sonrası ilk defa memur statüsünde sigortalı olunmasına karşın bu tarihten öncesinde SSK, Bağ-Kur, özel sandık kapsamında sigortası olanların başlangıç tarihinden önceki sürelerine yönelik yapacakları askerlik, öğrencilik, yurtdışı gibi hizmet borçlanmaları geçerli sayılacak. Bu süreler emeklilikte dikkate alınacak, sigorta başlangıcı borçlanılan süre kadar önce çekilecek.

KAMUDA ÇALIŞAN EMEKLİ MEMURUN AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Cumhurbaşkanlığına seçilenler, Bakanlar Kurulu üyeliğine atananlar, yasama organı üyeleri, yaş haddini aşmamış kaydıyla eğitim kurumlarında ücretli çalışanlar, vakıf üniversitelerinde görev alanlar, askeri öğrenci eğitimlerine katılan emekli subay, astsubaylar aylıkları kesilmeden kamu idarelerinde görev alabiliyor.

Düzenleyen:  - Ekonomi
Kaynak: Türkiye Gazetesi, Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...