5 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamıyorlar!

/ Kaynak: AA
5 bin lira maaşla çalışacak eleman bulamıyorlar!

Ekonomi Haberleri  / AA

Marmaris'te turizmciler yüksek maaşı gözden çıkartmalarına rağmen, Felemenkçe bilen personel bulamamaktan dertli...

Türkiye'nin gözde turizm merkezlerinden nbsp;Marmaris'te turizmciler, 5 bin lira maaş vermeye razı olmalarına rağmen nbsp;Felemenkçe bilen rehber bulamıyor. Türkiye Seyehat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Marmaris Bölgesel Yürütme nbsp;Kurulu (BYK) Başkanı İsmail Özbozdağ, yılda 1,5 nbsp;milyondan fazla turistin tatilini geçirdiği Marmaris bölgesi için en önemli nbsp;pazarlardan olan Hollanda ve Belçika'da Felemenkçe konuşulduğunu söyledi. Bu pazarlardan yılda 130 bine yakın turist ağırladıklarına işaret eden nbsp;Özbozdağ, ancak Felemenkçe bilen eleman azaldığını ve rehber bile bulamadıklarını nbsp;ifade etti. Arz talep dengesi bakımından gençlere özellikle marjinal diller nbsp;üzerine eğitim yapmalarını önerisinde bulunan Özbozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Gençler geleceklerini daha aydınlık olarak görmek istiyorlarsa nbsp;mutlaka okudukları branşların dışında marjinal dillere de yönelmeliler. Çünkü nbsp;bölgemizde çok fazla değişik dil konuşan müşteri kapasitesi var. Örneğin nbsp;Felemenkçe bilen rehber arıyoruz. 5 bin liraya kadar maaş bile versek nbsp;bulamıyoruz. Felemenkçe bilen profesyonel rehber bulmak 2014'te çok zordu. Bu nbsp;ihtiyaç önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek. Ayrıca sektörde yeteri kadar nbsp;profesyonel rehber de yok."


Özbozdağ, turistlerin kendi dillerinde konuşan personelle nbsp;karşılaştıklarında bu durumun hoşlarına gittiğini ve verilen hizmetten daha fazla nbsp;memnuniyet duyduklarını kaydetti.


"HER İŞİ YAPARIM' DİYEN PERSONELE İHTİYAÇ YOK
Özellikle turizm sektöründe nitelikli eleman sıkıntısının hat safhaya nbsp;ulaştığını dile getiren Özbozdağ, "Turizmde 'her işi yaparım' diyen elemana nbsp;ihtiyaç yok. Garsonluktan barmenliğe, rehberinden acente sorumlusuna kadar nbsp;nitelikli personele ihtiyacımız var" dedi. nbsp; nbsp; İstanbul ve Antalya'dan sonra Türk turizmiin gözdesi Muğla bölgesinde nbsp;turizm sezonunun kısa nbsp;olmasının nitelikli personeli bölge dışına kaymaya nbsp;zorladığına değinen Özbozdağ, turizm çalışanlarının doğal olarak uzun süre nbsp;çalışmak ve önlerini görmek istediğini vurguladı. nbsp; nbsp; Özbozdağ, "Turizm çalışanları, sezonu uzun olan Antalya ve İstanbul nbsp;gibi yerlerdeki turistik tesislerde kendilerini daha güvende hissediyor. nbsp;Dışarıdan en büyük destinasyonumuz İngiltere. 4-5 aylık sezonla nitelikli nbsp;personeli bölgemizde tutamıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.


'İŞ BULMAK İÇİN İNGİLİZCESİ MUTLAKA GEREKLİ'
Turizmle ilgili yapılsa ve güncel sorunları tespit ederek üzerine nbsp;gidilmesi gerektiğini anlatan Özbozdağ, şöyle konuştu: nbsp; nbsp; "Yabancı dil bilen personel bulmak o kadar zorlaştı ki... Yaz nbsp;sezonunda staja gelen öğrencilerde İngilizce hiç yok. İngilizce bugün bir dünya nbsp;dili. Turizmde çalışacak personel özellikle Marmaris'te iş bulmak istiyorsa nbsp;İngilizcesi mutlaka olmak zorunda. Çünkü bölgemize 1 milyona yakın İngiliz nbsp;geliyor. Turizmde İngilizce olmazsa olmazdır. Hatta İngilizce'nin dışında bir dil nbsp;daha gereklidir" diye konuştu.

Ekonomi
Kaynak: AA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...