400 milyar TL kaynak yastık altında bekliyor

400 milyar  TL kaynak yastık altında bekliyor

Ekonomi Haberleri

Bu rakamın ekonomiye kazandırılması halinde 80 tane 3. köprü, yaklaşık 6 tane 3. havalimanı, 10 tane de nükleer santral yapılabilir!

İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) Başkanı Özcan Halaç, "Altın mevduatlarında çok ciddi bir artışın olduğu gözlenmektedir. Bu artışta hurda altın toplamanın da katkısı olduğu yadsınamaz" dedi. Hurda altının 2011 yılında 4 ton, geçen yıl 10 ton ve bu yıl da 14 ton altın toplandığını ifade eden Halaç, şunları söyledi: "Hurda altın çalışmaları kapsamında 2.25 milyar lira değerinde 28 ton altın ekonomiye kazandırıldı. Bu ülke ekonomisi için ciddi bir kaynak artışıdır. Atıl olan bu kaynak, bu proje sayesinde ülke ekonomisine enjekte edilmiştir. 5 bin ton altının yastık altında olduğunu düşünürsek, daha yolun başındayız. 2014 yılını bu proje için önemli bir ivmenin kazanılacağı yıl olarak görüyoruz."5 bin ton altın, 400 milyar TL kaynak anlamına geliyor. Son zamanlarda sıklıkla konuşulan yatırımlardan Üçüncü Köprü'nün maliyeti 5 milyar lira. Üçüncü Havalimanı ise 90 milyon liraya bitecek. Akkuyu Nükleer Enerji Santrali'nin faturası ise 40 milyar lira... Yani yastık altındaki 5 bin ton altın ekonomiye kazandırılırsa; 80 tane 3. köprü, yaklaşık 6 tane 3. havalimanı, 10 tane de nükleer santral yapılabilir!
2011 yılında TCMB'nin munzam karşılıkların altın olarak tutulabilmesine yönelik kararından sonra altın mevduatlarında çok ciddi bir artışın olduğunu belirten Özcan Halaç, "Bu artışta hurda altın toplamanın da katkısı olduğu yadsınamaz. Bu projenin bankalara sağladığı bir başka katkı da, bu tür mevduatın uzun vadeli olarak bankalarda kalmış olması ve bu şekilde bankaların aktif-pasif vade uyumsuzluğunu düzeltici bir etkisinin olmasıdır. Bankalara getirilen altınların yüzde 75'ini darphanenin bastığı ziynet ve Cumhuriyet Altını oluşturuyor" diye konuştu.


Altınlar bankada liraya dönmüyor

Özcan Halaç, hurda altın toplama çalışmaları çerçevesinde Ziraat Bankası, Vakıfbank, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Denizbank, Bank Asya, Türkiye Finans Katılım Bankası, Finansbank, Şekerbank, İş Bankası, Akbank ile çalıştıklarını belirterek, bu bankalara 130 eksperle hizmet verdiklerini kaydetti. Halaç, "Altın fiyatlarının 2014 yılında ne olacağı bilinmez ama özellikle Türk insanının tasarruf aracı olmaya devam edeceği kesin. Hane halkının bilinçlenmesi ve bankaların da bu işi daha fazla benimsemeleri ile çok daha yüksek rakamlarda altın ekonomiye kazandırılır. Çünkü banka ağı genişledikçe ve hane halkı tarafından bu ürün benimsendikçe, rakamlar artış gösteriyor. Ancak halen büyük bir kesim getirilen altınların bozulduğu ve liraya döndüğü düşüncesinde yanılıyor. Birçok kişi altın fiyatını düşük bulduğu için altınlarını bankaya getirmeyi tercih etmiyor. Bu yanılgının en kısa zamanda değişmesini umut ediyoruz."
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...