300 milyon dolarlık yatırım müjdesi

Düzenleyen:
300 milyon dolarlık yatırım müjdesi

Ekonomi Haberleri

Dört çalışan ve 1.000 ton kapasiteyle yola çıkan, bugün ise 850 kişilik istihdama ve 800 bin ton kapasiteye ulaşan Ak-Kim’in 2023 hedefi 750 milyon dolar ciro.

Kimya sektörünün Türkiye’deki en büyük oyuncularından Akkök Holding’e bağlı Ak-Kim, 2023 yılına kadar 300 milyon dolarlık yatırım müjdesi geldi. Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri’nin 40. yıl kutlamaları kapsamında düzenlediği basın buluşmasına, Akkök Holding İcra Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü ve Akkök Holding İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Raif Ali Dinçkök de katıldı. Ahmet Dördüncü, 2023 yılında Türkiye’nin cari açığının yüzde 2’sini Akkök Holding olarak kapatmayı hedeflediklerini söyledi. Gerek ulusal, gerekse uluslararası ölçekte kimya sektörünün gün geçtikçe daha fazla önem kazandığını anlatan Dördüncü, “Kimya sektöründeki gelişmişlik seviyesi, ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile doğru orantılıdır. Türkiye’ye baktığımızda görüyoruz ki, kimya sektörü, otomotiv ve hazır giyim sektörlerinin ardından en çok ihracat gerçekleştiren üçüncü sektör. Ancak Türkiye’nin dış ticaret açığında kimya sektörünün 25 milyar dolar payı var. Bu sebeple kimyada önceliğimiz, katma değer oluşturan, inovatif ürünler geliştirmek” dedi.
CİRODA BÜYÜK HEDEF
Raif Ali Dinçkök de, Ak-Kim’in bugün yurt dışında anahtar teslim kimya şirketleri kurarak, 40 yılda biriktirdiği bilgi ve tecrübesini yurt dışındaki şirketlere aktardığını anlattı. Dinçkök “2002 ve 2004 yılında Ürdün’de Klor Alkali Tesisi kurup başarıyla devreye aldık. Yine Suudi Arabistan’da 2008 yılında iki ayrı Klor Alkali Tesisi, 2007’de Pakistan’da Hidrojen Peroksit Tesisi, 2011’de Yunanistan’da Hidroklorik Asit Tesisi, 2012’de Cezayir’de Klor Alkali Tesisi ve 2014 yılında yine Cezayir’de Demir III Klorür Tesisi kurduk” diye konuştu.
Onur Kipri ise, şunları söyledi: 2023’e geldiğimizde Ak-Kim’i 750 milyon dolar cirolu bir şirket konumuna getirmek istiyoruz. 40 yıldır organik ve inorganik büyümesini sağlıklı şekilde sürdüren Ak-Kim, yeni şirket satın alma fırsatlarını da değerlendirecek. Gizem Frit’in ardından bu yıl Alman Dinox’u satın aldık. Var olduğumuz pazarlarda daha da güçlenmeyi hedefliyoruz. Ar-Ge merkezinde yaklaşık 60 Türk mühendis, sürekli yeni ürünler için çalışıyor. Koç Üniversitesi ile birlikte yeni kurduğumuz araştırma merkezi bor tabanlı ürünler üzerinde uğraşıyor.

BAĞIMLILIK BİTMELİ
Türkiye’de kimya sanayiinin 300 bin kişiyi istihdam ettiğinin altını çizen Ak-Kim Genel Müdürü Onur Kipri, “Aileleri ile baktığımızda 1 milyon 200 bin kişi, doğrudan bu sektörden geçimini sağlamaktadır. Ancak sektörün önemli sorunları var. Ham maddede yurt dışına bağımlılık, kimyanın en çok dış ticaret açığı veren ikinci sektör olmasına yol açıyor. 14 milyar dolarlık ihracata karşın, sektör 40 milyar dolarlık ithalat gerçekleştiriyor. Bu açığı kapatabilmek için sektörümüzün katma değeri yüksek performans kimyasallarına, AR-GE ve inovasyona, petrokimya ürünlerine odaklanması gerekiyor” dedi.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...