30 milyar $'lık ticaret hacmi artık daha yakın

30 milyar $'lık ticaret hacmi artık daha yakın

Ekonomi Haberleri

Gübretaş Genel Müdürü Şükrü Kutlu, Türkiye-İran arasındaki ticaret hacminin ambargonun kalkması ile 30 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi

Gübretaş Genel Müdürü ve Razi Petrokimya Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Kutlu, İran'a uygulanan ambargonun kalkmasının ekonomi ve güvenlik perspektifinden bakıldığında Türkiye açısından pozitif sonuçlarının olacağını kaydetti. Birkaç yıl önce 20 milyar dolara ulaşan, geçen yıl ise 14 milyar dolar olan Türkiye-İran arasındaki ticaret hacminin ambargonun kalkması ile hedeflenen rakama, yani 30 milyar dolara yaklaşmasının artık daha olası olduğunu vurgulayan Kutlu, "Ayrıca son yıllarda yurtdışında inşaattan sanayiye, perakendeden hizmet sektörüne birçok alanda önemli bir çıkış yaşayan Türk şirketleri yeni dönemde İran'da başarılı yatırımlara imza atabilir. Özellikle uluslararası finans sistemine entegrasyon açısından Türkiye'nin bankacılık alanındaki birikimi de İran konusunda fırsat olabilir" dedi. Kutlu, Razi Petrokimya bağlamında değerlendirildiğinde anlaşmanın İran'daki bağlı ortaklıklarının ürünlerini uluslararası piyasalarda daha rahat ve rekabetçi fiyatlarda satılmasında kendilerine güç katacağını söyledi. Razi Petrokimya'nın değerini artıracağını ifade eden Kutlu, 2008 yılında 656 milyon dolar değerindeki Razi Petrokimya yatırımıyla Türkiye'nin yurtdışındaki en büyük sanayi yatırımına imza attıklarını, o yıldan itibaren oradaki verimliliği artırmak için çok sayıda tesis yatırımı gerçekleştirdiklerini söyledi. İran ve Ortadoğu'nun en büyük gübre üretim tesislerinden biri olan Razi Petrokimya'nın üretiminin yüzde 75'ten fazlası ağırlıklı olarak yurtdışına ihraç ediliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...