3. havalimanını bırak kendine bak Almanya!

Düzenleyen:
3. havalimanını bırak kendine bak Almanya!

Ekonomi Haberleri

Frankfurt’u ikinci plana iteceği için İstanbul’daki yeni havalimanına muhalefet eden Almanya, 2006’da başladığı havalimanını hâlâ bitiremedi. Ortaya 5 milyar dolarlık maliyet çıktı

Cabir Turğut İstanbul

Hizmete açıldığında uluslararası transit yolcu piyasasındaki denklemi bütünüyle değiştireceği için İstanbul 3. havalimanını hedef alan Almanya, 2006’da yapımına başladığı Brandenburg Havaalanı inşasını bir türlü tamamlayamadı. 2012’de devreye girmesi planlanan havaalanındaki 5 yıllık gecikme, maliyeti iki katına, yani 5 milyar dolara çıkardı. Berlin şehrinde konumlandırılan havalimanı, bugün uçuşa hazır olsa dahi uluslararası yolcu ağırlama kapasitesi yeterli gelmeyecek. Türkiye ile “uluslararası HUB” olma yarışında baş edemeyeceği için çılgına dönen Almanlar, daha fazla transit yolcu yükünü göğüslemek amacıyla kapasite artırma yoluna başvurmayı planlıyor. Ancak bu bile 11 yılda yüzde 89’u tamamlanan proje inşaatının daha da uzamasına sebep olacak.
KORKUYORLAR
Hava yolu şirketleri ve yerel işletmeleri de zarara uğratan Almanya’nın, Frankfurt’a “yolcu transfer merkezi” olma unvanını kaybettirecek olan İstanbul’daki yeni havalimanına muhalefeti başından beri biliniyor. 29 Ekim 2018’de açılması planlanan havalimanı projesinin, İstanbul’u Avrupa’nın ağırlık merkezine dönüştürecek olması, Hollanda ve Fransa gibi ülkeleri de korkutuyor. Türkiye, 2015 yılında temelini attığı ve ilk uçağın 2018 itibarıyla havalanacağı dev projenin yüzde 55’ini tamamladı.
CEZA ÖDEYECEKLER
Avrupa Birliği’nin devlet geleneği en güçlü, büyük projeleri ile ünlü ülkesi Almanya, yılan hikâyesine dönen Brandenburg Havaalanı inşaatı sebebiyle o şöhretini kaybetme riski ile de karşı karşıya kaldı. Hava yolu şirketleri, Haziran 2012 tarihinden bu yana geciken açılıştan dolayı doğan zararının karşılanması gerektiği fikrini savunuyor. 48 milyon avroluk tazminat meblağı belirleyen şirketler, daha önce konuyu Potsdam Eyalet Mahkemesine de taşımıştı. 2006’da başlayan inşaat çalışmalarının 2011’de tamamlanması planlanıyordu. Ancak işler Alman disiplinine uymayacak şekilde ters gidince, bugüne kadar 4 defa erteleme yaşandı. Bu arada son alınan karar ise, havaalanının bölüm bölüm açılması yönünde. Yaşanan aksaklıklar Avrupa basınında alay konusu olmuş durumda...

150 hava yolu şirketine ev sahipliği yapacak
Dünyanın en büyüğü olacak 3. havalimanı açıldığında, havada 10 saat ve üzeri seyahatler için vazgeçilmez bir transit noktası hâline gelecek. Bu uçuşlarda İstanbul’u kullanan Avrupalı yolcular, evlerine 3 saat erken gidebilecek. Yıllık 200 milyon yolcu kapasitesine ulaşacak 3. havalimanı, 150’ye yakın hava yolu şirketine ve 350’nin üzerinde noktaya uçuş imkânı sağlayacak. 500 uçağın aynı anda bulunabileceği havalimanı, İstanbul’u batı ile doğu arasındaki ana aktarım istasyonu yapacak. Uçuşlar ucuzlayınca, yolcular başta Türk Hava Yolları (THY) olmak üzere ekonomik uçuşları tercih edecek. Türkiye ve havadaki bayrak taşıyıcısı THY, bu yüzden ABD, İngiltere, Hollanda, Almanya ve Fransa merkezli hava yolu şirketlerinin en büyük rakibi durumunda... İstanbul’u, dünyanın en önemli transit yolcu rotası hâline getirecek 3. havalimanı, barındırdığı potansiyelle kargo taşımacılığı, ticari faaliyetler ve turizm sektörünü de doğrudan etkileyecek. Sadece transit yolcu trafiğinden İstanbul’a her yıl 40 milyon ilave turistin gelebileceği konuşuluyor.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...