3 dakikada daha hafif daha kuvvetli malzeme

Düzenleyen:
3 dakikada daha hafif  daha kuvvetli malzeme

Ekonomi Haberleri

Kordsa'nın Mükemmeliyet Merkezinde geliştirilen kompozit teknolojisiyle 9 dakika olan kürlenme süresi, 3 dakikaya indi. Üstelik elde edilen malzeme çelikten 5-6 kat daha hafif, 7-8 kat daha dayanıklı ve ömrü çok daha uzun.

Talip KARAKAŞ PARİS

Kompozit, dilimize Fransızcadan giren bir kelime. TDK’ya göre manası karma... Aslında insanlığın ilk zamanlarından beri var ama farkında değiliz. Kerpiç evleri yaparken kullandığımız çamurun güçlenmesi için saman koymak en basit özeti. Endüstriyel anlamı ise, birbirinden tamamen farklı maddelerin bir araya getirilmesiyle imal edilen malzeme türü. Bugün uçaklarda ve elektrikli araçlarda kullanılmaya başlanan yeni nesil kompozit malzeme, yakında savunma sanayinden beyaz eşyaya kadar hayatımızın her alanına girecek. Şu an 7 milyar dolarlık bir pazar. 2023’te 25 milyar dolara ulaşması bekleniyor. 1973’te kurulan Sabancı Holding iştiraklerinden Kordsa; bu ligin iddialı oyuncularından. Lastik güçlendirme teknolojisinde dünyada lider olan şirket, inşaat ve kompozit güçlendirme pazarındaki büyümesini de sürdürüyor. Sektörün en önemli buluşması olan Paris’teki “JEC Kompozit Fuarı”nda kendi kompozit teknolojisinin lansmanını yapan Kordsa, büyük ilgi gördü. 
HEDEF 70 MİLYON DOLAR
Çalışmalar hakkında konuşan 1 Nisan’da Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı görevini üstlenecek Kordsa CEO’su Cenk Alper “100’den fazla ülkenin yer aldığı fuara bu yıl 4. defa katılıyoruz. Lastik güçlendirmeden gelen yetkinliğimizi kompozit alanına aktardık. Görüştüğümüz 40 müşteriden 30’u ile numune sürecindeyiz. Numune alan firmalar arasında Airbus, Lamborghini, Ferrrari gibi dev markalar var. Ciromuzun 70 milyon dolara ulaşmasını hedefliyoruz. Dünya genelinde 407 patent başvurusuna, 128 buluşa sahibiz” dedi.  

2017’den umutluyuz

Kordsa CEO’su Cenk Alper, yeni geliştirdikleri kompozit malzemenin yollarda da kullanılmaya başladığını söyledi. Ege Bölgesi’nde bir yolda asfalt atılmadan önce toprağın bu malzemeyle mukavemetinin artırıldığını belirten Alper “İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile de prensipte anlaşıldı. Toprakta bu teknolojiyi hayata geçiren ilk biziz. 4 milyon TL harcadık. Şimdi Almanya’da düzgün yayma makinesi yapılıyor. Patenti bizde. Beton ve zeminin güçlendirilmesine yönelik ise, çeşitli şirketlerle görüşmeler sürüyor. Zor bir yılı geride bıraktık. Buna rağmen kârımız yüzde 50 arttı. 2017 çok daha iyi geçecek. Yerli otomobile yönelik bir talep gelirse tedariğe hazırız” ifadelerini kullandı.

Yerli ve millî üretim

Cenk Alper’in verdiği bilgiye göre; Kordsa’nın yeni kompozit malzemesi, çelikten 5-6 kat daha hafif, 7-8 kat daha kuvvetli ve ömrü çok daha uzun. Üstelik söz konusu malzeme 2016’da İstanbul Teknopark’ta açılan Mükemmeliyet Merkezinde Türk bilim insanlarınca geliştirildi. Alper, şunları söyledi: Reçine teknolojisiyle hız ve verimlilik artışı sağladık. Kürlenme süresinde devrim niteliğinde bir kısalma sağlıyor. 9 dakika olan kürlenme süresi, 3 dakikaya indi; üretilen kompozit malzemenin yüzey kalitesi de arttı. En çok talep otomotiv sektöründen geliyor. Onlar için şimdilik tek sıkıntı maliyet. Fakat toplam kârlılığa baktığımızda o büyük problem oluşturmayacak. Çünkü araç neredeyse yarı yarıya hafifleyeceğinden yüzde 20-30 benzin tasarrufu sağlanacak, çevre daha az kirlenecek. Mükemmeliyet Merkezinde Sabancı Üniversitesi öğretim üyeleri ve öğrencileri ile üretim mühendislerimiz birlikte harıl harıl çalışıyor. Son 10 yılda benzer üretimi deneyen şirketlerin yüzde 80’i battı. Biz hayatı güçlendiriyoruz. Bu vizyonumuzla faaliyetlerimize tüm dünyada devam edeceğiz.

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...