3 boyutlu yazıcıda jet motoru üretildi

3 boyutlu yazıcıda jet motoru üretildi

Ekonomi Haberleri

Avustralyalı bilim insanları, dünyada ilk defa üç boyutlu baskı teknolojisini kullanarak jet motoru üretmeyi başardı.

Üç boyutlu yazıcı (3D printer) teknolojisiyle yapılan ilk jet motoru, Monash Üniversitesi, Emaero Mühendislik, Federal Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Organizasyonu (CSİRO) ve Deakin Üniversitesi'nin ortaklaşa çalışması sonucunda ortaya çıktı. Motor, ilk defa Avustralya'nın Geelong kentinde düzenlenen Uluslararası Havacılık Fuarı Avalon Airshow 2015'te sergilendi. Fuarı gezenlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan jet motoru, havacılık sektörünün dev kuruluşları Boeing ve Airbus'ın da dikkatini çekti. Emsallerine göre daha kısa sürede üretilen ve daha az yakıt kullanan jet motoru, ayrıca benzerlerine göre daha hafif.
Jet motorunu yapan ekibin başında bulunan Profesör Xinhua Wu, "Endüstri için iki yönden önemli. Birincisi üç boyutlu baskının kapasitesini ve sınırını anlamak. İkincisi de, başarılı olursa eğer uçak motoru gelişimini bariz şekilde kısaltabilir. Bu buluş, üretimindeki zamanı 10 kat daha kısaltacak. Geleneksel olarak bir motoru tasarlamak, son halini geliştirmek ve onu test etmek 10-15 sene sürerdi. Bunu 3D baskı kullanarak birkaç sene içerisinde yapabiliriz artık. Önemli olan her bileşenin malzemelerini nasıl elde edeceğimiz ve müşteri ihtiyacını veya sistem ihtiyacını nasıl karşılayabileceğimiz. Gerçekten bu projede yaptığımız bu. Bileşenlerdeki işlenen bütün malzemelerin havacılık ihtiyaçlarını karşılayacağından emin olmaya çalışıyoruz. Ama bu sürecin kolay olmadığının anlaşılması önemli. Dövme ve döküm kadar zor. Malzemelerin problemlerini detaylı anlamak için çaba göstermemiz gerek. O da zaman ve uğraş demek, Ayrıca yatırım gerektiriyor" diye konuştu.
FUARDA YOĞUN İLGİYLE KARŞILAŞTI
Profesör Xinhua Wu, ilk defa Uluslararası Havacılık Fuarı Avalon Airshow 2015'te görücüye çıkan jet motoruna, ziyaretçiler ve havacılık sektöründeki kuruluşların yoğun ilgi gösterdiğini söyledi.



UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...