24 saatte zirveyi gördü

24 saatte zirveyi gördü

Ekonomi Haberleri

Moody's ile ilgili açıklamalar ve ABD verilerinin beklenenden olumlu gelmesiyle yükselişe geçen dolar 24 saat içinde 2.1744'ü gördü

ABD'de hizmet endeksinin ve fabrika siparişlerinin beklenenden iyi gelmesi ve yurt içinde Moody's'in cuma günü açıklayacağı Türkiye değerlendirmesi öncesinde oluşan negatif havanın etkisiyle dolar 2.1744'ü görerek 31 Mart'tan beri en yüksek seviyesine çıktı. Böylece, önceki gün sabah saatlerinde 2.1298 lira düzeyinden işlem gören doların lira karşısında 24 saatlik tırmanışı yüzde 2'ye yaklaştı. nbsp;Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin Moody's beklentisinin "eksi yönde" olduğunu açıklaması sonrasında zayıflayan lira, euro karşısında da geriledi ve Avrupa para birimi 2.89 lirayı da aşarak 2.8958 liraya kadar yükseldikten sonra, 2.8860 - 2.8880 lira bandına çekildi. Eurodaki yükselişin de etkisiyle, yarı yarıya dolar ve eurodan oluşan döviz sepeti 2.52 lirayı da geçtikten sonra, 2.51 düzeyine geriledi. Borsa da açıklamaların etkisiyle 78 binli seviyelere kadar geriledi. Gelişmekte olan piyasalardan kaçışları Ukrayna'daki gelişmeler de tetikliyor. nbsp;Rus birliklerinin Ukrayna sınırı yakınında yığınak yaptığı yönündeki haberlerin ardından piyasalarda satışlar hızlandı.
Analistler, jeopolitik risklerin devam etmesi ve ABD ekonomisinin güçlendiğine yönelik algının yerleşmesiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısındaki zayıf seyrinin devam edebileceğini belirtiyor. Dolar/TL'nin büyük resimde 2,06 - 2,18 bandı içindeki hareketine devam ettiğini ifade eden analistler, bu seviyeler kırılmadığı sürece, hareketliliklerin kısa vade ile sınırlı kalacağını tahmin ediyor.


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...