2016 stratejileri, paranızı tek cepte taşımayın!

Düzenleyen:
2016 stratejileri, paranızı tek cepte taşımayın!

Ekonomi Haberleri

Ekonomi hocaları; vatandaşın vadeli mevduat, borsa ve altında parasını değerlendirmelerini, dövizde ise sınırlı yükselişin yaşanabileceği tavsiyesinde bulunuyor

Yeni yılda jeopolitik gerilim ve küresel düşük büyüme gibi risklere rağmen, istikrarın temin edilmesi "temkinli iyimser" bir yatırım stratejisini beraberinde getiriyor. Yeni yıla sayılı günler kala en çok merak edilen konulardan biri de, vatandaşların tasarruflarını nasıl değerlendirmesi gerektiği... İstanbul Ekonomik Araştırmalar Derneği (İEAD), bu konuda kapsamlı bir araştırmaya imza attı. "Hocaların Gözüyle 2016 Yılında Türkiye Ekonomisi" ismini taşıyan araştırma kapsamında, online anket yöntemi ile 211 ekonomi hocasına ulaşıldı. Buna göre hocaların neredeyse tamamı dolar kurunu 2.75’in üzerinde bekliyor, ağırlıklı beklenti (yüzde 55) ise 3.00-3.25 arası. "3.25’in üzerinde olur" diyenlerin oranı ise yüzde 22. Avro kurunda ise hocaların yüzde 48’i, 3.25-3.50 aralığını öngörüyor. 3.50’nin üzerinde bekleyen hocaların oranı ise yüzde 20.
Faizler konusunda ise belirsizlik hâkim olmakla birlikte, hocaların yüzde 57’si 2016 yılında faizlerde artış bekliyor. Aynı kalır diyenlerin oranı yüzde 32 ve azalır diyenlerin oranı ise yüzde 10 oranında...
En çok kazandıracak yatırım aracı olarak ise vadeli mevduat, yüzde 40 ile ön plana çıkıyor. Hisse senedi diyenlerin oranı yüzde 31 ve altın diyenlerin oranı yüzde 29... Bu oranlar, hocaların tasarruf sahiplerine "sepet" önerdiği şeklinde değerlendiriliyor.

Geçen yılki araştırmanın sonuçlarının büyük ölçüde gerçekleştiğini söyleyen İEAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Hüseyin Bilgin, "Ekonomi hocaları 2016 yılında dünya ve Avrupa ekonomisinden umutlu değiller. Yüzde 74’ü Avrupa ekonomisinde belirgin iyileşme beklemiyor. Yüzde 69’u da gelişmekte olan ekonomilere ilişkin olumsuz beklentiye sahip. Petrol fiyatlarında da artış öngörenlerin oranı sadece yüzde 29" diye konuştu.

Büyüme oranının yüzde 2 ve üzerinde olacağını öngören hocaların oranı yüzde 91... Dağılıma bakıldığında ağırlıklı olarak beklenen büyüme oranının yüzde 3-4 civarı olduğu görülüyor. Bu çerçevede hocaların büyük bir kısmı (yüzde 65), yeni dönemde ekonomi yönetiminin büyüme odaklanması gerektiğini belirtiyor. Yine hocaların yüzde 70’ine göre siyasal istikrar ekonomiyi olumlu etkileyecek. 2016'da en önemli problem, yüzde 56 ile jeopolitik riskler. Hocalar arasında "Rusya ile ilişkiler ekonomiyi etkilemez" diyenlerin oranı yüzde 16'da kaldı. 
 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...