20 milyar dolarlık yatırımcı avı

20 milyar dolarlık yatırımcı avı

EKONOMİ Haberleri

Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut “Uluslararası doğrudan yatırımları artırmak için yoğun gayret gösteriyoruz. Dünyada azalma var. Ama biz 2018’de artırmayı başardık. İlk hedefimiz 20 milyar dolar” dedi.

Türkiye, uluslararası doğrudan yatırım çekmek için çalışmalarını hızlandırdı. Bu kapsamda birçok ülkeye ziyaretler gerçekleştiriliyor. Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Arda Ermut, son olarak Avusturya’da temaslarda bulundu. Dünya genelinde uluslararası doğrudan yatırımlar açısından önemli bir gerileme yaşandığına dikkati çeken Arda Ermut “Bütün dünyada yatırımların azaldığı, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin doğrudan yatırım anlamında eksi rakamlar gördüğü 2018 yılında; bizim 13,2 milyar dolar uluslararası doğrudan yatırımlar çekerek, 2017 yılına göre yüzde 14 artış elde etmemiz çok olumlu” dedi.

BİRÇOĞU AVRUPA’DAN
Ermut, Türkiye’ye yapılan doğrudan yatırımların büyük bir kısmının Avrupa ülkelerinden geldiğini, 2018’de yaklaşık yüzde 65 paya sahip Avrupa ülkelerinin doğrudan yatırımlarda önemli bir rol oynadığını belirtti. Avrupa sermayeli şirketlerin 2003-2018 yılları arasında Türkiye’ye yaklaşık 210 milyar dolar yatırım yaptığını ifade eden Ermut, Türkiye’nin coğrafi konumunun büyük avantajlar sunduğunun altını çizdi. Dünya genelinde artan aşırı sağcı söylemlerin ekonomik alanda da olumsuz yansımaları olduğunu, bu durumun korumacı yaklaşımları beslediğini ve doğrudan yatırımları olumsuz etkilediğini dile getiren Ermut “Küresel yatırım seviyesi 2007’de 2 trilyon dolarla en yüksek seviyeye çıktı. Bugün ise 1,2 trilyon dolara geriledi. Dünya, son 3 yıldır doğrudan yatırımlar açısından zorlu bir süreçten geçiyor. Türkiye ise belirleyici özellikleri sayesinde bu süreci doğru adımlarla geride bırakmayı başardı. Yıllık 13-14 milyar dolar doğrudan yatırım yeterli değil. Türkiye uluslararası doğrudan yatırımlar pastasından yüzde 1 pay alıyor. Hedefimiz, bu oranı kısa vadede yüzde 1,5 (20 milyar dolar) seviyelerine çıkarmak” diye konuştu.

STRATEJİK SEKTÖRLER ÖNCELİKLİ
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi, gelecek doğrudan yatırımları belirlerken; özellikle düşük tasarruflar, cari açık, işsizlik ve yüksek teknoloji ürünlerinde ithal bağımlılığı gibi, Türkiye’nin ekonomik olarak mesafe alması gereken alanları baz alıyor. Bu çerçevede geçen yıl faaliyete geçen STAR Rafinerisi büyük önem taşıyor. Stratejik öneme sahip sektörleri belirlediklerini vurgulayan Arda Ermut “Ülkemizin yüksek teknoloji, ihracat ve AR-GE merkezi konumuna gelmesi için; enerji, havacılık ve savunma, sağlık, otomotiv, makine, kimya, bilgi ve iletişim teknolojileri gibi sektörlere öncelik veriyoruz. Bu sektörlerde küresel ölçekte öne çıkan ülkeleri tespit edip, ülkemize yatırım çekebilmek amacıyla faaliyetler yürütüyoruz” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...