183 firma Bakanlıktan 580 milyon lira istiyor

183 firma Bakanlıktan 580 milyon lira istiyor

Ekonomi Haberleri

Türkiye'de yüksek teknoloji firması sayısını artırarak teknolojik dönüşümü sağlamayı amaçlayan projeye yoğun ilgi geldi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen 'Teknoyatırım Destek Programı'nın ilk çağrısına yapılan başvurular sonuçlandı. İlk çağrıya gelen 183 proje başvurusu için Bakanlıktan 580 milyon lira talep edildi. Teknolojik ürünlerin üretimine yönelik yatırımları destekleme konusunda ilk olma özelliğini taşıyan programın ilk çağrısında toplam 183 Ar-Ge projesinin üretime dönüşmesi için başvurusu alındı. Bu başvuruların 51'i yüksek teknoloji alanlarından, 132'si ise orta-yüksek teknoloji alanlarından geldi. Yatırım değerlendirme süreci sonuçlandıktan sonra desteklenmeye değer bulunan projeler, Bakanlığın internet sitesinden ilan edilecek.
İKİNCİ ÇAĞRI YAKINDA
Program kapsamında desteklenmesi uygun görülen işletmelerin, işletme ölçekleri dikkate alınarak makine-teçhizat, kredi faizi ve işletme gideri destek unsurlarından yaralanmaları sağlanacak. Küçük ve orta büyüklükteki işletmelere 10 milyon lira, büyük işletmelere ise 2 milyon liraya kadar geri ödemesiz destek sağlanacak. Bakanlık, ilk çağrının değerlendirilmesi bittikten sonra, yeni girişimci talepleri için hemen 2. çağrıya da çıkacak. Yapılan müracaatlarda ilk 3 sırayı; 56 proje ile makine ve ekipman imalatı, 21 projeyle kimyasallar ve kimyasal ürünlerin imalatı, 20 projeyle de bilgisayarlar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı aldı. Projeler kapsamında en çok yatırım yapılması planlanan iller 59 proje ile Ankara, 34 proje ile İstanbul, 14 proje ile İzmir, 12 proje ile Kocaeli ve 11 proje ile Konya oldu. Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucunda, teknoparklardaki işletmelerce geliştirilen ve incelemeli patentle koruma altına alınan teknolojik ürünleri yatırıma dönüştürerek, ülkeye teknoloji tabanlı ve rekabet gücü yüksek firmaların ortaya çıkmasını sağlayacak programla, katma değeri ve ihracat birim fiyatı yüksek ürünlerin üretilmesi amaçlanıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...