17 Aralık, yabancı yatırımcıyı korkutmadı

17 Aralık, yabancı yatırımcıyı korkutmadı

Ekonomi Haberleri

17 Aralık operasyonunun piyasalara etkisi yüksek olurken yabancı yatırımcıların alış tarafında oldukları ve 336 milyon liralık alış yaptıkları görüldü.

Piyasalarda İstanbul merkezli operasyon un ardından yaşanan türbülansın varlık fiyatlarına etkisi yüksek olurken yabancı yatırımcıların temkinli hareket ettikleri görüldü. Borsa İstanbul'da yabancıların alış tarafında oldukları ve yaklaşık 336 milyon liralık alış yaptıkları görüldü. Borsa İstanbul'da 17 Aralık'ta İstanbul merkezli operasyon ile başlayan süreçte endeks yaklaşık yüzde 18 oranında değer kaybederek 61.150 puana kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla kayıplarının yüzde 50'sini telafi etti. Borsa İstanbul bu hafta içinde 69.000 puan sınırına kadar yükseldi. Buna rağmen borsadaki düşüşe temkinli yaklaşan yabancılar 336 milyon liralık net alış yaptı.

SATIŞ TARAFINDA DEĞİLLER
BIST 100 endeksi 27 Aralık tarihinde gördüğü son 1,5 yılın en düşük seviyesi olan 61.150 puana kadar gerilemiş ve bu seviyeden gelen tepki alımlarıyla aralık ayını 16 Aralık kapanışına göre yüzde 9,40 değer kaybıyla 67.802 puandan tamamlamıştı.

336 MİLYON TL ALIŞ
2014 yılının ilk günlerinde yaralarını sarmaya çalışan BIST 100 endeksi bu hafta 68.950 puana kadar yükselse de ABD Merkez Bankasının (Fed) parasal genişleme sınırlamasına devam edebileceği beklentilerinin artmasıyla küresel piyasalara paralel olarak dar band içinde dalgalı bir seyre döndü. Aralık ayı yabancı işlemlerine bakıldığında, yabancı yatırımcıların İstanbul merkezli operasyon kapsamında adı geçen Halkbank ve Emlak Konut GYO hisseleri dışındaki diğer hisselerde güçlü bir şekilde satış tarafında olmadıkları dikkati çekti. Hatta bu iki hisse işlemlerindeki 663 milyon liralık net satış değerlendirme dışı bırakıldığında Borsa İstanbul'da yabancı yatırımcıların alış tarafında oldukları ve yaklaşık 336 milyon liralık net alış yaptıkları görülüyor.

TL'NİN DEĞER KAYBI YÜZDE 8
Döviz piyasasında ise 17 Aralık operasyonu ve sonrasında Fed'in para musluklarını kısmaya ocak ayında başlaması ile tahvil alım programındaki sınırlamanın sonraki toplantılarda da devam edebileceğine ilişkin beklentilerin artması TL'deki değer kaybının artmasına neden oldu. 16 Aralık'tan bu yana dolar karşısında yaklaşık yüzde 8 oranında değer kaybeden TL, tarihinin en düşük seviyesine geriledi.

GELİŞMELER ETKİLEMEDİ
TL ile korelasyonu yüksek olan Güney Afrika Randı, dolar karşısında aynı dönemde yüzde 6,27 oranında değer kaybederken TL'nin dolar karşısında düşüşünde yurtiçi gelişmelerin etkisinin çok büyük bir farka neden olmadığı görülüyor. Dolar/TL paritesi 6 Ocak'ta 2,1949 ile tarihinin en yüksek seviyesini gördükten sonra 2,16 - 2,19 aralığında dalgalı bir seyir izliyor.

DİBS'de tercih belli
İstanbul merkezli operasyon başlamadan önce yüzde 8,92 seviyesinde bulunan gösterge tahvilin bileşik faizi ocak ayının ilk işlem gününde yüzde 10,51 seviyesine kadar yükseldi. Yabancı yatırımcılar, faizlerdeki dalgalanmaya karşın 16 Aralık ile 3 Ocak 2014 arasında Devlet İç Borçlanma Senetleri'nde (DİBS) toplamda net 361 milyon dolar tutarında alışı yaptı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...