155 ülkede ihracatçının parasının izini sürüyor

155 ülkede ihracatçının parasının izini sürüyor

Ekonomi Haberleri

ARS Danışmanlık Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, dolardaki küresel artışla tahsili geciken alacakların yüzde 30 arttığını belirtti

Önder ÇELİK İSTANBUL

Son dönemde dolarda yaşanan küresel yükseliş Türk ihracatçısının alacaklarını tahsil etmesini de zora soktu. Türkiye'de 2011 yılında faaliyete başlayan uluslararası alacak ve risk yönetim firması ARS Danışmanlık'ın Genel Müdürü Ayşe Burcu Arslan, geçen yıla kıyasla tahsilat sıkıntılarının inanılmaz arttığını belirterek, "Dolardaki değer kazancı firmalarda geçici ödeme sıkıntılarına neden oldu. Tahsili geciken alacaklarda bu yılın ilk altı ayında yüzde 30'luk bir artış yaşandı" dedi.
Türkiye'deki firmaların pek kullanmadığı alacak yönetiminin, mahkeme kanalını kullanarak yapılan tahsilata oranla yüzde 100 daha avantajlı olduğunu söyleyen Arslan, şöyle devam etti: "155 ülkede bunu yapan ilk ve tek firmayız. İhracat ya da ithalat yapan firmaların yurt dışındaki müşterileri ödemelerini geciktirdiğinde ya da yapmadığında biz devreye giriyoruz. Ve yasal takibe gitmeden çözüme kavuşturmaya çalışıyoruz. Yasal takipte 50 bin avroluk bir alacak için minimum 5.000 avro ödeme yaparsınız. 200 bin dolarlık bir alacak için minimum 15 bin dolar ödeme yapmanız lazım. Biz ise başta müşterilerimiz 150 avro dosya ücreti öder sonra, borcun tutarına, ülkesine, vadesine ve belgelere göre yüzde 15 ila 25 arasında komisyon alınır. Ortalama 2 ila 6 ay arasında çalıştığımız dosyalarda herhangi bir tahsilat olmamışsa hiçbir hizmet bedeli almıyoruz."
35 BİN DOSYA SONLANDI
Bu güne kadar 35 binin üzerinde dosya çalıştıkların ifade eden Arslan, "Genellikle KOBİ'lerle çalışıyoruz. Vadesi 1 yılı dolmadan bize intikal eden dosyalarda yüzde 78 başarı oranımız var. Bugüne kadar müşterilerimizin 24.5 milyon TL'sini kurtardık. 155 ülkedeki partnerlerimizle takip edilen dosyaların değeri ise 2014 yılında 1.8 milyar dolar oldu" dedi. Türkiye'nin en çok ihracat yaptığı Almanya, İngiltere, İtalya gibi ülkeler ile ithalatta Asya ülkelerinde sorunlar yaşandığını ifade eden Arslan, Mısır'da, Irak'ta, Suriye'de ve Libya'da tahsil kabiliyetinin çok düşük olduğunu söyledi. nbsp;


UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...