1.5 milyar liralık tasarruf sağladı, vergiye takıldı

1.5 milyar  liralık tasarruf sağladı, vergiye takıldı

Ekonomi Haberleri

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, 'Sektörün büyümesi için kural koyucunun devreye girmesi şart' dedi.

Makineler arası iletişim (Machine To Machine-M2M) yoluyla işletmelere 2013 yılında 1.5 milyar lira tasarruf ettiren Turkcell vergiye takıldı. M2M'de kullanılan sim kart sayısında adet bazında artışa bağlı olarak vergi yükünün arttığını belirten Turkcell Kurumsal Pazarlama ve Satıştan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Selen Kocabaş, "Telsiz ve ruhsat ücretleri ile yurt dışından Türkiye'ye sokulan sim kartlar sektörün önündeki en büyük engel" dedi.
Makineler arası iletişim teknolojisi, 24-25 Nisan tarihlerinde Londra'da gerçekleştirilen Dünya M2M Kongresi'nde ele alındı. Türkiye'den sadece Turkcell'in katıldığı kongrede konuşma yapan Selen Kocabaş, Turkcell'in M2M uygulamaları hakkında bilgi verdi. Türkiye'de 2.1 milyon makinenin uzaktan yönetildiğini belirten Kocabaş, "Bu pazarda 1.4 milyon makineye hizmet veren Turkcell yüzde 67'lik payıyla lider durumda. 3 yıl önce Türkiye'de M2M'e özel ilk sim kartı biz lanse ettik. 2 yıl önce yine Türkiye'de ilk olarak M2M platformumuzu hayata geçirdik ve dünyada kendine ait M2M platformu geliştiren ilk beş operatörden biri olduk. Bugün Türkiye'deki her üç makineden ikisi Turkcell'le çalışıyor. Turkcell M2M uygulamalarıyla 2013 yılında ülke ekonomisine 1.5 milyar TL'lik katkı sağladı" diye konuştu. Kocabaş, ülke ekonomisi açısından büyük önem taşıyan bu teknolojinin desteklenmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi: "2012'de Maliye Bakanlığı her GSM hattından ilk hat açıldığında alınan 40 TL'lik Yeni Tesis Özel İletişim Vergisi'ni M2M hatları için kaldırdı. Vergi öncesi 135 bin olan sim kart sayısı sadece 6 ay içerisinde yüzde 81 artışla 245 bine çıktı. Ancak bir yere kadar geldik, gitmiyor. Çünkü adet bazında sim kart sayısı arttıkça vergi yükü de arttı. Tesis vergisinde olduğu gibi Telsiz Ruhsat Ücretinin kalkması gerektiğini düşünüyoruz. Telsiz Ruhsat Ücreti kalkarsa 2016 yılında 5.4 milyon makine birbiriyle konuşacak, devlet 2016 yılında daha fazla vergi toplayacak. Böylece hem sektör büyüyecek hem de devlet vergi gelirlerini artıracak. nbsp;Ayrıca yabancılar vergi ödemeden Türkiye'ye yurt dışından sim kart sokuyor. Mesela biz Çin'e sim kart gönderdiğimizde vergi ödemek zorunda kalıyoruz. Burada kural koyucunun kural koyması şart."




480 BİN ARACA, 110 BİN SAYACA GİRDİ FATURALARI DÜŞÜRDÜ nbsp;
480 bin araçla Avrupa'da bir ülkede en fazla araç takip hattına sahip operatör olduklarını belirten Selen Kocabaş, "Akıllı araç çözümleri ile 1 milyar TL'lik tasarruf ettirdik. Ayrıca akıllı enerji çözümleri ile elektrik harcamalarının azaltılmasına destek oluyoruz. 110 bin akıllı sayaçla yılda 300 milyon TL tasarruf sağlıyoruz. Reaktif takip sistemiyle de işletmelerin fazla elektrik kullanımından dolayı cezaya düşmelerini engelliyoruz" dedi.


"Turkcell dünya markası olur"
London Business School'un yarı-akademik yayını Business Strategy Review, son sayısında Turkcell'in 20 yıllık başarı hikayesine 7 tam sayfa ayırdı. Derginin editörü Stuart Crainer ve akademisyen-yazar Des Dearlove'ın kaleme aldığı "Değeri mobilize etmek: Turkcell tarzı" başlıklı makalede yazarlar, Turkcell'in örnek bir vaka olduğunu, bir telekom şirketi olmanın ötesinde müşterileri ve ülkesine değer kattığına dikkat çekti. Turkcell'in teknolojiyi, hayatı değiştirmek için bir yöntem olarak gördüğünü belirten Crainer, "Eğitime, bilgiye erişim sağlamanın bir aracı olarak kullanıyor. Turkcell'in 10 yıl içerisinde dünya markası olacağını düşünüyorum" dedi.





Ömer TEMÜR LONDRA

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...