11 ilde yaralar sarılıyor: Deprem bölgesi için yeni kararlar

- Güncelleme:
11 ilde yaralar sarılıyor: Deprem bölgesi için yeni kararlar
Ekonomi Haberleri

Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası ilan edilen OHAL kapsamında 11 şehirde yaşayanları ilgilendiren önemli kararlar alındı. 

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ’UN HABERİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin yol açtığı yaraların sarılması için hükûmet bir dizi yeni karar aldı. Cumhurbaşkanı kararnamelerine göre, OHAL ilan edilen illerde faaliyette bulunmak isteyen yabancı sivil toplum kuruluşlarına İçişleri Bakanlığı OHAL süresince izin verecek. Deprem bölgesindeki şirketler Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerini 1 Ocak 2024’e kadar yapılandırabilecek. OHAL ilan edilen illerde yerleşik kişilerin araç muayene süreleri de ertelendi. İşte o tedbirler:

STK’LARA İZİN

Dernekler, tüzüklerindeki kuruluş amacı ve çalışma şartlarına bakmaksızın depreme ilişkin faaliyette bulunabilecek. Yabancı sivil toplum kuruluşları da faaliyet izni ve faaliyet konusuna bakmaksızın depremle ilgili çalışma yapabilecek. Türkiye’de faaliyet izni olmayan ancak OHAL ilan edilen illerde faaliyette bulunmak isteyen yabancı sivil toplum kuruluşlarına İçişleri Bakanlığı OHAL süresince izin verecek.

GÖZALTI SÜRELERİ

OHAL bölgesindeki yağma ve hırsızlık suçlarındaki gözaltı sürelerinin 7 güne kadar uzatılmasına yönelik düzenlemenin kapsamı da genişletildi. Buna göre, kasten adam öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi, taksirle adam öldürme ve nitelikli dolandırıcılık suçları nedeniyle yapılan soruşturmalarda da gözaltı süresi 7 güne kadar uzatılabilecek. Böylelikle, deprem bölgesinde yıkılan binalarda ihmali bulunan müteahhit, denetçi ve kamu görevlileri ile ilgili soruşturmalarda gözaltı süresi 7 güne kadar çıkabilecek.

KGF KREDİLERİ YAPILANDIRILACAK

Deprem bölgesindeki şirketler Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerini 1 Ocak 2024’e kadar yapılandırabilecek. Bu şirketlere ilave 6 ay ödemesiz dönem ve vade süresi sağlanacak.

HACİZLER KALDIRILACAK

Depremler nedeniyle mücbir sebep hâli ilan edilen yerlerdeki amme alacakları nedeniyle varlıklara tatbik edilmiş olan hacizler ve ihtiyati hacizler kaldırılacak.

11 ilde yaralar sarılıyor: Deprem bölgesi için yeni kararlar

KAMU İHALELERİNE ESNEKLİK

Kamu ihale süreçlerinin uzamaması ve özellikle konutların yapımının hızlandırılması için Kamu İhale Kanununda yer alan sürelerle ilgili bazı istisnalar öngörüldü. İhtiyaçların karşılanması amacıyla yapılan ihalelerde; OHAL süresi içinde kamu ihale kanununun ihale sonucu bildirimi, sözleşmeye davet ve kesin teminatla ilgili süreler uygulanmaksızın doğrudan sözleşme imzalanabilecek.

ARAÇ MUAYENE SÜRESİ UZADI

6 Şubat’tan OHAL dönemi sonuna kadar araç muayene süresi dolanlar, OHAL bittikten sonraki bir ay içinde araç muayenesi yaptırabilecek. Bu sürede araçlara ceza kesilmeyecek. Arama kurtarma faaliyetlerine katılan araçlara da trafik cezası uygulanmayacak. Kural ihlal tutanağı düzenlenemeyecek.

KİMLİK KARTI ÜCRETİ ALINMAYACAK

OHAL ilan edilen illerde bulunan kişiler ile 6 Şubat tarihi itibarıyla buralarda bulunduğunu belgeleyen kişilerin kayıp veya kullanılmaz durumda olan kimlik kartı, ikamet izin belgesi, çalışma izni ve muafiyeti belgeleri, pasaport ve sürücü belgelerinin yenilenmesinde OHAL süresince değerli kâğıt bedeli ve harç alınmayacak. Süresi 3 yıldan az olan pasaportlar harç alınmaksızın 3 yıl süreli olarak düzenlenecek.

EPDK AFET BÖLGESİNE GAZI ÜCRETSİZ BAĞLAYACAK

Deprem bölgesinde OHAL kararı alınan veya afet bölgesi ilan edilen illerde, afet yönetimi çerçevesinde hizmet veren tesislerin ve kamu yararına çalışan derneklerce yardım faaliyetlerinin yürütüldüğü tesislerin doğal gaz bağlantıları, dağıtım şirketince bedelsiz yapılabilecek.. Bu kapsamda, doğalgaz konusunda tüketicilerden gelen taleplere zamanında ve etkin bir şekilde müdahale edilebilmesi amacıyla, ilgili dağıtım şirketlerince “Çağrı Merkezi Hizmetlerine” yönelik gerekli her türlü tedbirler alınacak ve bu amaçla diğer dağıtım şirketlerinden de çağrı merkezi konusunda hizmet alınacak ve/veya dağıtım şirketleri ortak çağrı merkezi kurup işletebilecek.

15 MART’A KADAR FATURA KESİLMEYECEK

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), depremzedenin devam eden telefon ve internet taahhütleri, kayıp GSM hatlarının yeniden nasıl çıkarılacağı, cayma bedelleri, fatura son ödeme tarihleri ve aboneliklerin taşınmasına ilişkin bilgilendirici bir rehber hazırladı. Buna göre olağanüstü hâl ilan edilen illerde depremzedenin son ödeme tarihi 6 Şubat’tan 14 Mart’a kadar olan faturalarının son ödeme tarihleri, bu tarihten sonrasına ertelenecek. Operatörler, OHAL süresi içinde deprem nedeniyle vefat eden aboneler nezdinde bulunan elektronik haberleşme hizmetlerine ilişkin alacaklarından feragat edebilecek. Depremden etkilendiğini belgeleyen abonelerden 8 Mayıs’a kadar SIM kart değişimi, devir, hat dondurma ve nakil talepleri ile açma-kapama ücretleri ve cayma bedeli alınmayacak. 6 Mart’a kadar taahhüdü biten bireysel abonelere, taahhüt sürelerinin sonunda 1 ay süre ile taahhütlü ücret şartlarında taahütsüz olarak hizmet sunulacak. TL yüklenmemesi veya borç nedeniyle kısıtlanmış veya durdurulmuş hizmetlerin kullanıma açılması, 6 Mart tarihine kadar TL yüklenmemesi veya borç nedeniyle hizmetlerin kısıtlanmaması ve durdurulmaması sağlanacak.

TRAFİK AKIŞI OLMAYAN HATTAN ÜCRET ALINMAYACAK

Sabit bireysel aboneliklerde 7-20 Şubat tarihleri arasında trafik akışı gerçekleşmeyen hatlarda ücretlendirmenin trafik akışı başlayana kadar durdurulması, trafik akışı oluşmadıkça en geç 31 Aralık 2023 tarihinde hattın iptal edilmesi gerekecek. Bu durumda depremzedelere, modem ve sabit elektronik haberleşme hizmeti kaynaklı cayma bedeli alınmaması gibi kolaylıklar da sağlanacak.

KİMLİK OLMADAN DA SİM KART ÇIKARILABİLECEK

Kimlik belgesine ulaşamayan depremzedelerin SIM kart değişikliği talepleri de kolaylaştırılacak. Buna göre operatörler, Kimlik Paylaşım Sistemi (KPS) veri tabanı üzerinden depremzedenin beyan ettiği kimlik bilgilerinin doğruluğunu kontrol ederek veya abonenin yüzünün tanınır bir şekilde video kaydına alarak SIM kart değişikliği yapabilecek.

VEFAT DURUMUNDA ABONELİK GEÇİŞİ YAPILABİLECEK

Mobil bireysel hatların kullanıcılarının, GSM hattının kayıtlı olduğu kişinin vefatı hâlinde; kullanıcıların abonelikleri kendi adlarına kaydettirebilmesini teminen bir defaya mahsus olmak üzere 8 Mayıs’a kadar başvuruları gerçekleştirilecek. Bunun için, operatörler kullanıcıdan mirasçılık belgesi alarak vârislik hâlini tespit edecek. İşlemin yapıldığı tarihten itibaren bir yıl boyunca yeni abone tarafından devir ve numara taşıma işlemi yapılamayacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...