11 il böyle ayağa kalkacak: Deprem bölgesine özel destek ve teşvikler

- Güncelleme:
11 il böyle ayağa kalkacak: Deprem bölgesine özel destek ve teşvikler
Ekonomi Haberleri

Deprem konutları için ilk kazma vurulurken bölge özel teşvik ve desteklerle yeniden ayağa kaldırılacak. 250 milyar TL olarak belirlenen KGF paketi 350 milyar TL’ye çıkarılırken, tarımsal üretimin aksamaması için çiftçiye destekler artırıldı. Ayrıca çalışana ve şirketlere vergi kolaylığı sağlandı.

EKONOMİ SERVİSİ - Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından hükûmet deprem bölgesini yeniden ayağa kaldırmak için harekete geçti. Depremzedeler için ilk konutlarda kazma vurulurken Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 11 ilde yeni tedbir ve teşvik paketleri bir bir devreye alınıyor. Bir taraftan depremzedelerin yaraları sarılırken diğer yandan sanayi ve tarım yeniden ayağa kaldırılarak bölgede göçün önüne geçilmesi hedefleniyor. İşte alınan o tedbir ve destekler:

İŞ YERLERİNE 350 MİLYON LİRA

> Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında daha çok firmanın finansmana erişimini kolaylaştırmak ve depremin ekonomik faaliyetler ve ticari işletmeler üzerindeki negatif etkilerini azaltmak amacıyla 250 milyar TL olarak belirlenen KGF paketi 100 milyar TL artışla 350 milyar TL’ye çıkarıldı.

> Halk Bankasınca işleri ve/veya işletmesi zarar gören esnaf ve sanatkârlara kullandırılan kredi ödemeleri 6 aylığına faizsiz olarak ertelendi.

> Deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında; 10 milyar TL kefalet limitli 11,3 milyar TL kredi hacmine sahip 12 ay ödemesiz 60 ay vadeli Deprem Bölgesi İşletme Giderleri Destek Paketi ile 10 milyar TL kefalet limitli yaklaşık 11,2 milyar TL kredi hacmine sahip 36 ay ödemesiz 120 ay vadeli Deprem Bölgesi Yatırım Destek Paketini hazırlayarak yürürlüğe girdi.

> Ayrıca Hazine Destekli Kefalet Sistemi kapsamında hâlihazırda kredi kullanmış olan işletmelerden 31.12.2023 tarihine kadar yapılandırma komisyonu alınmayacak.

ÇİFTÇİNİN BORCUNA ERTELEME

> Deprem bölgesinde zarar gören çiftçilerin kredi borcu 1 yıl süreyle faizsiz olarak erteledi.

> Mazot ve gübre destekleri ayni yerine nakdî olarak ödenecek.

> Her bir büyükbaş (sığır, manda) hayvanı için 500 TL, küçükbaş (koyun, keçi) hayvanı için de 50 TL yem desteği verilecek.

ÇALIŞANA KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ

>OHAL bölgesinde kısa çalışma ödeneği yeniden devreye alındı. Kısa çalışma ödeneği şartlarını sağlayamayan kişilere ise nakdî ücret desteği sağlanacak.

> OHAL süresince çalışanların iş akdi fesih edilemeyecek.

VERGİ ÖDEMELERİNDE SÜRE UZADI

> Mücbir sebep süresince vergi beyanname ve bildirimlerinin verilme süreleri 15 Ağustos 2023 günü sonuna kadar, vergilerin ödenme süreleri de 31 Ağustos 2023 gününe kadar uzatıldı.

> Yapılandırma Kanunu kapsamında Mart, Mayıs ve Temmuz 2023 aylarında ödenmesi gereken taksitlerin ödeme süreleri Ağustos, Ekim ve Aralık 2023 tarihine kadar uzatıldı.

> Her türlü vergi, ceza ve gecikme faizinin ödeme süresi ile 2023 yılı motorlu taşıtlar vergisinin ikinci taksit ödeme süresi 31 Ağustos 2023 günü sonuna kadar uzatıldı. Diğer taraftan; bu kapsamdaki mükelleflerden 2023 yılı birinci geçici vergi dönemine ilişkin geçici vergi beyannamesi alınmayacak.

> Deprem bölgesinde bulunan borçluların vergi dairelerine olan borçları faizsiz 24 ay süreyle taksitlendirilecek.

> AFAD’a ve ilgili kurumlara yapılan bağış ve yardımlar gelir ve kurumlar vergisi matrahından düşülecek. Deprem bağış hesaplarına yapılan para transferlerinden ise ücret alınmayacak.

> AFAD müdürlükleri koordinesinde bedelsiz olarak barınma hizmeti sağlayan işletmelerden KDV ve konaklama vergisi alınmayacak.

> Prefabrik yapı ve konteynerlerin tesliminde (kurulum ve montaj işleri dâhil) katma değer vergisi oranı 2023 yıl sonuna kadar yüzde 1’e indirildi.

DEPREMZEDELERE NAKİT VE KİRA DESTEĞİ

> Depremden zarar gören her aileye 10.000 TL, taşınanlara ise 15.000 TL yardım yapılıyor.

> Deprem bölgesindeki illere kendi araçları ile giden vatandaşların yakıt masrafları devlet tarafından karşılanıyor.

> Depremde hayatını kaybedenlerin yakınlarına acil ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri amacıyla 100.000 TL nakdî yardım yapılacak.

> Konteyner kentler dışında barınacaklara aylık 3.000 TL kira yardımı, ev sahiplerine ise aylık 5.000 TL kira yardımı yapılacak.

> Afet bölgesi ilan edilen yerlerde un ve benzeri gıda maddeleri 3 ay süresince TMO tarafından ücretsiz verilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...