103 ülkeden büyük

103 ülkeden büyük

EKONOMİ Haberleri

İstanbul Havalimanı tamamlandığında yıllık 73 milyar liralık dev bir ekonomik büyüklük oluşturacak. Toplam alanı San Marino ülkesinden büyük olan havalimanı, teknolojisi ve güvenliğiyle de 1 numara olurken, tek başına dünyanın 103 ülkesinden daha büyük bir ekonomik güç olacak...

Yeni havalimanı, Türkiye’yi bir uçuş merkezi yapmakla kalmayacak, ekonomiye de çok önemli katkılar sağlayacak. Turizm, kargo taşımacılığına bağlı ihracat artışı, sadece görünen iki dev kalem. Doğrudan ve dolaylı olarak sağlayacağı istihdam 20025 yılında 195 bin ile 225 bin kişiyi buluyor. Bu kişilerin ekonomiye katkısı bile nasıl bir büyüklüğün oluşacağını gösteriyor. Havalimanının ekonomiye katkısının yine 2025 yılında millî gelirin yüzde 4,9’una karşılık gelen 73 milyar liraya ulaşması bekleniyor. Turizm ve ihracat ilk iki sırada yer alacak.
THY’nin ilk fazda taşıyacağı yolcu sayısı yıllık 90 milyon. Bunun yüzde 10’unun turist olduğu, bir turistin ortalama 700 dolar harcama yaptığı düşünüldüğünde katkının önemi ortaya çıkıyor.
Türk ihracatçısı, dünyanın dört bir yanına ihracat yapıyor. Her dönemde TİM yönetimi, THY’nin sefer yaptığı noktalara ihracatın daha hızlı arttığını ifade ediyor. Son yıllarda özellikle hava kargo ile taşınan, balık, et ve süt ürünü gibi hassas gıdaların ihracatında hızlı büyüme söz konusu. Son yıllarda hızla artan deniz ürünleri ihracatı buna en güzel örnek. Japonya, Çin, ABD, hava kargonun en fazla kullanıldığı ülkeler.

COĞRAFİ AVANTAJ
İstanbul dünya uçuş trafiğinin yeni merkezi olacak. Dünyanın en uzak noktası olan Sidney’e bile yolculuk İstanbul’dan 23 saat sürüyor. Yeni dönemde kapasitesi hızla büyüyecek olan İstanbul Havalimanı dünyanın her yerine aktarma merkezi olarak kullanılır hâle gelecek.

UÇAKLARIN İNİŞ-KALKIŞI
İstanbul’un yeni havalimanı açılışa hazırlanırken THY’ye ait uçaklar da iki gündür iniş ve kalkışlarla test aşamasını tamamladı. Bir THY uçağının inişi, deniz ve kara ile aynı görüntüde böyle fotoğraflandı.

Yeni üniformalar görücüye çıktı
Türk Hava Yolları’nın İstanbul Havalimanı’yla birlikte tasarladığı yeni kıyafetleri, görkemli açılışa saatler kala görücüye çıktı. Kabin memurları yeni kıyafetleriyle ilk kez davetlilerin karşısına geçti. Türk kültüründeki birçok klasik detaydan esinlenilerek ortaya çıkarılan yeni üniformaların tasarımını, Milano merkezli modacı Ettore Bilotta yaptı. Türk Hava Yolları’na özel tasarlanan koleksiyondaki kumaş ve aksesuarların detaylarında yer alan “Flow/Akış” deseni, yerel zanaatkarların elinden çıkmış cam eşyalarda, seramiklerde ve yine hat sanatında çokça kullanılan klasik kıvrımların modern dokunuşlarla birleştirilmesi sonucunda oluşturuldu. İstanbul Boğazı’ndaki akış ve hareketlerden de esinlenilen “Flow/ Akış” deseni aynı zamanda, Doğu ile Batı’nın kesişme noktası olan İstanbul’un sahip olduğu dinamik enerjiyi de sembolize ediyor.

Önce 20, sonra 73 milyar TL
Dünyanın en büyüğü olan havalimanı, tek başına 103 ülkeden daha büyük bir ekonomik güç oluşturacak. Örnek vermek gerekirse, Avrupa’da İzlanda ve Bosna Hersek’in millî gelirleri 20 milyar doların altında. Ayrıca Afrika’daki birçok ülkenin millî geliri bu rakamı yakalayamıyor. BM’ye göre toplamda 103 ülkenin millî geliri de 20 milyar doların altında.

İnşaat alanıyla Monako’yu geçti
Yapılan hesaplamalar ilginç büyüklük değerlendirmelerini de ortaya çıkardı. İnşa edilen 1 milyon 400 bin metrekarelik terminal binası, dünyanın en büyüğü olarak kayıtlara geçerken, bu büyüklük 5 adet Empire State binası alanına karşılık geliyor.
Havalimanının toplam alanı San Marino ülkesinin yüz ölçümünden daha büyük. 3,5 milyon metrekarelik birinci etap toplam inşaat alanı da Monako’nun toplam alanının 1,7 katına, terminal binası da Empire State’in 1,5 katına, terminal binası inşaatında kullanılan 180 bin ton donatı miktarı, Eyfel Kulesi’nin metal yapısının 24 katına, terminal binasının çatısı Roma Collesium alanının 23 katına eşit.

TİM, 10 ayrı ülkede kampanya yapacak
“THY’nin uçuş gerçekleştirdiği noktalarda ihracatımız artıyor” diyerek şirketin rolünü anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), yeni havalimanının açılışına dair kampanya düzenledi. Hassas gıda ürünlerini dünyanın dört bir yanına taşıyan THY ve Yeni Havalimanı, TİM’in düzenlediği kampanya ile dünyaya tanıtılacak. TİM’in Cumhurbaşkanlığı Tanıtım Ofisi ile görüşerek hazırladığı ilanları, yarın ABD, Almanya, Çin, Fransa, Hindistan, İngiltere, İtalya, Meksika, Rusya ve Singapur’un en önemli gazetelerinde yayınlanacak. TİM Başkanı İsmail Gülle “İhracatta ürünü zamanında teslim edebilirseniz güçlüsünüz. İstanbul Yeni Havalimanı ihracat yarışında bizi bir adım öne taşıyacak” dedi. 1,6 milyon metrekare lojistik alanı ve 5,5 milyon ton kargo kapasitesiyle İstanbul Havalimanı’nın daha fazla ihraç ürününü dünyaya taşıyacağını söyleyen Gülle “Heyecanımızı dünyanın her yerine duyurmak için dev bir kampanya başlattık. Türkiye’nin ihracat ailesi olarak başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, milletimize ve bu eserde emeği olan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

Yeni alana, yeni iş birliği
Türk Hava Yolları (THY) ile Hong Kong Havayolları, kod paylaşımı anlaşması yaptı. Anlaşma ile THY, Hong Kong ötesi yeni noktalara erişim sağlayabilecek. Hong Kong Hava Yolları ise uçuş ağına İstanbul, Paris, Londra, Barselona gibi Avrupa noktalarını ekleyebilecek. Anlaşmayla Hong Kong Hava Yolları, Türk Hava Yolları’nın (THY) Hong Kong-İstanbul seferleriyle birlikte, İstanbul ile bazı Avrupa şehirlerindeki seferlerine kendi “HX” kodunu koyabilecek. Aynı şekilde THY de , Hong Kong Hava Yolları’nın Hong Kong ile Auckland, Bangkok ve Osaka arasındaki uçuşlarına kendi “TK” kodunu koyabilecek. Kod paylaşımlı uçuşların satışı ise daha sonra duyurulacak. THY Genel Müdürü Bilal Ekşi, bu anlaşma sayesinde, Asya ve Avrupa arasında doğal köprü olan İstanbul’un yeni havalimanı ile kültürel ve ticari ilişkilere büyük fırsatlar sunacağını da açıkladı. Hong Kong ile İstanbul arasında haftada 6 frekans sefer gerçekleştiriliyor.

Robotlar ve sürücüsüz otobüsler
Havalimanı tam bir teknoloji üssü. Yerli malı kullanımına öncelik verilen havalimanı Vestel’in ekranları ile donatılırken, şebeke ve internet altyapısını Turkcel, Türk Telekom ve Vodafone kurdu. IT yatırımları 200 milyon avro oldu. 9 bin güvenlik kamerasının bulunduğu havalimanında yüz tanıma sistemi kullanılacak, termal kameralarla şüpheli davranışlar tespit edilecek. İçeride robotlar dışarıda sürücüsüz otobüsler hizmet verecek.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...