10 kişiden 6’sı ev sahibi

Düzenleyen:
10 kişiden 6’sı ev sahibi

Ekonomi Haberleri

Türkiye İstatistik Kurumunun Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması 2015 yılı sonuçlarına göre, kurumsal olmayan nüfusun yüzde 60,4’ü kendilerine ait bir konutta, yüzde 23,3’ü kirada, yüzde 1,4’ü ise lojmanda oturuyor.

Araştırmaya göre, oturdukları konuta sahip olmadığı hâlde (akraba evi vb.) kira ödemeyen nüfusun oranı ise yüzde 14,8 oldu. Sızdıran çatı, nemli duvarlar, çürümüş pencere çerçeveleri vb. problemi olan konutta yaşayanların oranı yüzde 39 iken, odaların karanlık olması veya yeterli ışık alamaması problemi yaşayanların oranı yüzde 20,6 oldu. Nüfusun yüzde 16,8’i de komşularından veya sokaktan gelen gürültü problemi yaşadığını belirtiyor. Araştırma sonuçlarına göre, oturduğu çevrede; trafik veya endüstrinin neden olduğu hava kirliliği, çevre kirliliği veya diğer çevresel problemler yaşadığını belirtenlerin oranı yüzde 24,2 iken, suç veya şiddet olayları ile yoğun bir şekilde karşılaştığını belirtenlerin oranı yüzde 11,3 oldu. Araştırma sonuçlarına göre, konutunun izolasyonundan dolayı ısınamama sorunu yaşayanların oranı yüzde 43 iken evinin ısınma ihtiyacını ekonomik olarak karşılayamadığını belirtenlerin oranı yüzde 15,9 oldu.

KONUT FİYATLARI ARTTI

İş Bankasının desteğiyle hazırlanan REIDIN Emlak Endeksi’nin kasım ayı raporu açıklandı. Kasım ayında ‘Yeni Konut Fiyat Endeksi’ bir önceki aya göre yüzde 0,35, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,89, endeksin başlangıç dönemi olan 2010 yılı Ocak ayına göre ise yüzde 70,80 artış gerçekleşti.  Endeks, aynı ay içerisinde, İstanbul Asya yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,56, İstanbul Avrupa yakasında yer alan markalı konut projelerinde yüzde 0,24 arttı. 

 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...