1 trilyon $’lık atak

Düzenleyen:
1 trilyon $’lık atak

Ekonomi Haberleri

Türkiye, yaklaşık 1 trilyon dolarlık ekonomiyi temsil eden Körfez İş Birliği Konseyi (KİK) ile Serbest Ticaret Anlaşması (STA) müzakerelerine başladı.

Buket Güven ANKARA
Körfez İş Birliği Konseyinin 2020 hedefi ise 2 trilyon dolarlık bir ekonomiye sahip olmak. Türkiye ise KİK ile hem siyasi hem de ekonomik olarak yakın diyalog içinde olmak istiyor. Bu çerçevede Türkiye-KİK arasında 2005 yılında müzakerelerine başlanılan Serbest Ticaret Anlaşması’nı mümkün olan en kısa zamanda sonuçlandırmak istiyor. Bugüne kadar yapılamayan 5’inci tur müzakereler 2011 yılında siyasi gelişmelere de bağlantılı olarak sekteye uğramıştı ve dondurulmuştu. Türkiye ile KİK ülkeleri ile olan ikili ticaret hacmi 10 yıl içinde üç katından daha yükseğe ulaştı. İkili ticaret hacmimiz 2005 yılında 5.2 milyar dolarken, 2015’te 15,8 milyar dolar olarak gerçekleşti.  Türkiye’de KİK ülkelerinin doğrudan yatırımları 10 milyar doları geçerken, Türk müteahhitlik firmalarının son yedi yıl içinde KİK ülkelerinde üstlendikleri projelerin değeri 20 milyar dolara ulaştı.

 HANGİ ÜLKELER VAR?

1981 yılında kurulan KİK, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden oluşuyor. 

 

Düzenleyen:  - Ekonomi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...