1 lira vergiden kaçıp 2 lira ceza ödediler

1 lira vergiden kaçıp 2 lira ceza ödediler

Ekonomi Haberleri

2013 yılının ilk 9 ayında 5.3 milyar liralık vergi kaybı tespit eden Maliye Bakanlığı; bu kayba sebep olan mükelleflere 10.6 milyar lira ceza kesti

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, incelemelerini etkin ve verimli bir şekilde sürdüren Vergi Denetim Kurulunun (VDK), yılın 9 ayındaki çalışmalarını açıkladı. Kurulun, kayıt dışına sebep olan bütün sektörlerde yoğun denetimler yaptığını ve vergi kaybına müsaade edilmediğini vurgulayan Şimşek, söz konusu dönemde 5 milyar 322 milyon 727 bin lira tutarında vergi kaybı tespit edildiğini, vergi kaybına sebep olan bu mükellefler adına 10 milyar 559 milyon 154 bin lira vergi cezası kesildiğini açıkladı. Geçen yıl gerçekleşen rakamlara da değinen Şimşek, 2012'nin tamamında 4.5 milyar liralık vergi kaybı tespit edildiğini ve 8.8 milyar liralık vergi cezası kesildiğini hatırlattı. Bakan Şimşek, "VDK, her geçen yıl verimliliğini artırıyor. Geçen yılın tamamında 4.5 milyar liralık vergi kaybı tespit edilirken, bu yılın sadece 9 ayında söz konusu rakam 5.3 milyar lira olarak gerçekleşti. Ortaya çıkan tabloya bakıldığında, söz konusu tutarların, yılın sonu itibarıyla daha da artması bekleniyor" diye konuştu. Kurulun bugüne kadar yoğun denetim yaptığı sektörler ve alanlar şöyle: 10 numara yağ, lüks araç, ÖTV'siz jet yakıtının teslimi, deniz taşıtlarına ÖTV'siz yakıt teslimi, dökme gazın otogaz olarak kullanımı, sigara kaçakçılığı ile mücadele, sıfır ÖTV'li aerosol üretiminde kullanılan LPG.

Ticarette yüksek gösterilen bedeller de radara takıldı

Maliye Bakanlığı, "kayıt dışılıkla mücadele" çerçevesinde 15 ana başlık altında araştırma ve inceleme yaptı. Bunlar şöyle sıralandı: KDV'de yaşanan kayıt dışı, ithalat ve ihracatta yüksek gösterilen bedeller, inşaat sektöründe görülen kayıt dışı, kaçak akaryakıt sektörü, franchising sözleşmeleri, haksız KDV iadesi alarak kamuyu zarara uğratanlar, turizm acenteleri, imtiyaz ve işletme hakkı devir sözleşmelerinin vergi kanunları karşısındaki durumları, tefeciler, gözlük sektörü, elektrik dağıtımı sektörü, factoring şirketleri, kaçak çay, antrepo rejimi kapsamında yapılan ticaret, gümrük müşavirliklerinin sebep olabileceği muhtemel vergi kayıp ve kaçağının tespiti.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...