1 dolar = 1 avro denklemi ihracatçıya zarar veriyor

Hammaddesini dolar ile ithal eden, ihracatını ise avro ile gerçekleştiren firmalar; doların yükselmesi ve avronun düşmesi sebebiyle zarar yazıyor
Avro/dolar paritesinin 1.15 ile son yılların en düşük seviyelerine demir atması, içeride ihracatçıları düşündürüyor. ABD'de toparlanmanın hızlanması doların değerini artırıyor, Avrupa'da durgunluğun derinleşmesi ise avroda değer kaybını hızlandırıyor. Bu durum hammaddesini dolar ile ithal eden, ihracatını avro ile gerçekleştiren firmalarda sıkıntıya sebep oluyor. İhracatçılar, Avrupa Merkez Bankası'nın bölgedeki ekonomiyi canlandırmak için izleyeceği "gevşek para politikasının" avroda daha fazla değer kaybına sebep olmasından korkuyor. Dolar kurundaki yükselmenin ilk bakışta avantaj gibi görünmesine de açıklık getiren ihracatçılar; hammadde ithalatını yükselen dolarla yapan firmalarda "parite farkının zarar yazılmasına sebep olduğunu" ifade ediyor. Ege Hazırgiyim İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Emre Kızılgüneşler, 2015 yılı için avronun 3 TL, paritenin 1.23 düzeylerinde olması gerektiğini vurguladı. Kızılgüneşler, "Türkiye'nin hazırgiyim ihracatının yüzde 80'i AB pazarına gerçekleştiriliyor. O sebeple 3 TL'nin altındaki avro, bizi zorlar" dedi. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar da, "2.40-2.50 lira aralığında bir dolar, 2.90-3.00 lira aralığında avro bizi rahatlatır. Ancak düyük avro sebebiyle ihracatçılarımızı dolar bölgesine yönlendiriyoruz" dedi.
İHRACATÇI, AVRONUN 3 TL OLMASINI İSTİYOR
Dış satımının çoğunu Avrupa pazarına yapan ihracatçılar, 2015 yılı için avronun 3 TL, paritenin ise 1.23 seviyelerinde olması halinde rahat nefes alabileceklerini belirtiyor. Düşük avro sebebiyle bazı ihracatçılar ise dolarla satış yapabilecekleri yeni pazarlara yöneliyor.