YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?

- Güncelleme:
YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?
EĞİTİM Haberleri

ÖSYM'nin yayınladığı sınav takvimine göre, 17-18 Haziran'daki Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) oturumları için başvurular resmen başladı. 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken adaylar bazı sorular kafalarına takılıyor. Özellikle YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu sorusu sıkça araştırılıyor. Peki, YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli? İşte 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken dikkat etmeniz gereken hususlar…

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sınavı için başvuru sürücü resmen başladı. ÖSYM’nin son dakika açıklamasına göre; depremlerin yaşandığı Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ve Malatya illerinde YKS sınavı yapılmayacak. Bu bölgede yaşayan öğrenciler istedikleri illeri tercih edip sınava girebilecekler. Süreçle alakalı detayları yakından takip adaylar YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu sorusunun da cevabını merak ediyor. Anayasanın 24. maddesine göre, din kültürü ve ahlak öğretimi ilk ve ortaöğretim kurumlarında okutulan zorunlu dersler arasında yer alıyor. Peki, YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?

YKS BAŞVURU DİN KÜLTÜRÜ ZORUNLU MU?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı sınav başvurularında ‘‘Ortaöğretimde Zorunlu Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi Aldım’’ seçeneğini işaretleyen adaylar, Alan Yeterlilik Testleri’nde Sosyal Bilimler-2 Testinin ilk 40 sorusunu cevaplandırmakla yükümlüdür. Bu durumdaki adaylar 41, 42, 43, 44, 45 ve 46. ilave felsefe sorularına cevaplandırmaz ve cevap kağıdına işaretleme yapamaz.

Ortaöğretim kurumlarında, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersini almak zorunda olmayan veya farklı müfredat ile alan öğrenciler (İmam Hatip Okulları öğrencileri/mezunları hariç), TYT Sosyal Bilimler Testinde yer alan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından muaf tutulacaktır.

YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?

2023 YKS BAŞVURU FORMU DOLDURULURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

YKS Başvuru Formunun birinci bölümünde aday öğrencinin kimlik bilgilerini girmesi gerek. Formun birinci bölümünde istenen bilgiler;

1. T.C. KİMLİK NUMARASI

Kimlik numaranızı yazacaksınız. Yabancı uyruklu ve çift vatandaşlar ya da uyruğu olmayanlar kılavuzda ne yapacaklarına ilişkin bilgilere göre başvuru yapabilecekler.

2. AD

3. SOYA

4. BABA ADI

5. ANNE ADI

6. DOĞUM TARİHİ

7. CİNSİYET

8. DOĞUM YERİ

9. NÜFUSA KAYITLI OLDUĞU İL/İLÇE

10. UYRUĞU: TC uyruklular ile uyruğundan biri TC. Olan çift uyruklular, “T.C.” seçeneğini işaretleyecek.

2. Bölüm: İletişim Bilgileri

YKS Başvuru Formunun ikinci bölümünde aday öğrencinin iletişim bilgilerini girmesi gerekiyor. Formun ikinci bölümünde istenen bilgiler;

11. YAZIŞMA ADRESİ

KKTC dahil Türkiye dışında ikamet eden adaylar, bu alana ülke adı dahil tüm adres bilgilerini yazacak. Adres ili ve adres ilçesi bilgi alanlarını boş bırakılacak.

12. TELEFON NO

13. E-POSTA ADRESİ

11., 12. ve 13. bilgi alanlarına size ulaşılabilecek en güncel ve doğru bilgilerinizi yazınız. Çünkü ÖSYM, sizinle yapacağı bütün iletişim işlemlerinde bu bilgileri kullanacak.

YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?

3. Bölüm: Eğitim Bilgileri

YKS Başvuru Formunun üçüncü bölümünde aday öğrencinin eğitim bilgilerini girmesi gerekiyor. Formun üçüncü bölümünde istenen bilgiler;

14. OKUL ADI VE KODU

15. OKUL TÜRÜ VE KODU

16. ALAN ADI VE KODU

17. DAL ADI VE NO

18. OKUL NUMARASI

19. İLGİLİ ORTAÖĞRETİM KURUMUNA KAYIT TARİHİ

20. Mezuniyet Tarihi

21. NOT SİSTEMİ (Burada 5’li, 10’lu 100’lü seçenekleri var. Okulunuzdaki not sistemi hangisine uyuyorsa onu işaretleyeceksiniz.)

22. DİPLOMA NOTU/PUANI

14., 15., 16., 17., 18., 19., 20., 21. ve 22. bilgi alanlarına, 2019-2020 öğretim yılında mezun olabilecek durumda olan adaylar okul adı, okul türü, alan adı, dal adı ve kodları, okul numarası ile kayıt tarihi bilgilerini yazacak. Mezuniyet tarihi, not sistemi ve diploma notu alanlarını boş bırakacak. Mezun durumda olan adaylar bu alanların tümünü dolduracak.

4. Bölüm: Sınava İlişkin Bilgiler

YKS Başvuru Formunun dördüncü bölümünde aday öğrencinin sınava ilişkin bilgiler kısmını doldurması gerekiyor. Formun ikinci bölümünde istenen bilgiler;

23 ÖĞRENİM DURUMU VE KODU

Bu alana, aşağıda yer alan seçeneklerden uygun olan koduyla birlikte yazılacak. Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde veya 23-25 Mart 2020 tarihleri arasında (25 Mart 2020 saat 23.59’a kadar) aday sisteminden kendileri güncelleyebilecek. Bu süre bittikten sonra değişiklik yapılamayacak.

24: SINAV MERKEZLERİ: İki tercih hakkı var.

Sınav merkezlerinin adları ve kodları kılavuzda Liste 1’de yer alıyor. Buna göre size yakın sınav merkezi işaretleyebilirsiniz. Yine güncelleme 23-25 Mart 2020 tarihleri arasında da yapabilirsiniz. Tercih yapmış olsanız da ÖSYM kapasite dolar ve yeni yerler açarsa oraya da sizi kaydırma hakkına sahip. Başvuran aday sayısının 1.000’in altında olduğu sınav merkezlerinde sınav yapılıp yapılmayacağına da ÖSYM karar veriyor.

25. Din Dersi Bölümü

TYT Sosyal Bilimler Testi ile AYT Sosyal Bilimler-2 Testi’nde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularını veya ilave felsefe/felsefe grubu sorularını cevaplandırma durumu
Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi alan öğrenciler boş bırakılan yere 1 yazacak. Sadece din sorularını cevaplayacaksınız.
Ortaöğretimde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi almayan adaylar 2 yazacak. Sınavda da din sorularını değil, ilave felsefe sorularını yanıtlayacak.
Bu bilgilerinizi de 23-25 Mart tarihleri arasında güncelleyebilirsiniz.

26. Sınava Gireceği Yabancı Dil

Yabancı Dil Testi’ne (YDT) girecekler bu bölümü işaretleyecek. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır. Her dil için ayrı soru kitapçığı olacak. Sadece başvurduğunuz dilden girebilirsiniz.

27. 2020-YKS’ye girmeden 2019-TYT puanını kullanmak isteyenler seçeneği

“2019-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2019-TYT puanımı kullanmak istiyorum” seçeneğini, 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT dahil 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmek istemeyen adaylar işaretleyecek.
2019-TYT puanı olmayan veya 2019-TYT puanı 200 puanın altında olan adayların bu seçeneği işaretlemeleri sistem tarafından engellenecek.
2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan, 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna katılmadan 2019-TYT puanını kullanmak isteyenlerin (özel yetenekle öğrenci alan programlara başvurmak isteyen adaylar da dâhil) 2020-YKS’ye başvuru yapmaları zorunludur. Aksi halde puanlarını 2020 YKS’de kullanamaz. Başvuru süresi içinde değişiklik yapabilirsiniz. Bunu işaretlediğinizde ise sadece TYT puanıyla öğrenci alan programları tercih edebilirsiniz. Diğer oturumları işaretlemeniz engellenecek.

28. Kılavuz koşullarını okudum, kabul ediyorum

5.Bölüm: Şehit Gazi Yakınlık Durumu

29. ŞEHİT/GAZİ YAKINLIK BİLGİLERİ
Şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından başvuru hizmeti ücreti ile sınav ücreti alınmıyor.

30. OTURUM BİLGİLERİ

YKS 1. Oturum Temel Yeterlilik Testi (TYT):

YKS’nin 1. Oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT), 2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylar hariç diğer tüm adaylar için zorunlu.
2020-TYT’ye girmek isteyen adaylar, “Temel Yeterlilik Testi (TYT)” seçeneğini işaretleyecek. Ama fikrini değiştirip, 2020 TYT’ye de girmek isterseniz başvuru süresi içinde bu düzeltmeyi yapabilirsiniz.

2019-TYT puanı 200 ve üzeri olan adaylardan 2020-TYT’ye girmek istemeyenler ise bu seçeneği boş bırakacak.

YKS 2. Oturum Alan Yeterlilik Testleri (AYT):

2020-AYT’ye de girmek isteyen adaylar, “Alan Yeterlilik Testleri (AYT)” seçeneğini işaretleyecek. AYT’ye girmek istemeyen adaylar bu seçeneği boş bırakacak.
Burada elbette şunu unutmuyoruz. 2020-YKS’de SAY, SÖZ, EA veya DİL puanıyla bir programa yerleşmek isteyenlerin (2019TYT puanı 200 ve üzeri olsa bile) 2020-AYT ve/veya 2020-YDT oturumlarına başvuru yaparak katılmaları zorunlu.

YKS 3. Oturum Yabancı Dil Testi (YDT):

2020-YDT’ye de girmek isteyen adaylar, “Yabancı Dil Testi (YDT)” seçeneğini işaretleyecekler. Girmek istemiyorsanız boş bırakacaksınız.

YKS başvuru Din Kültürü zorunlu mu? 2023 YKS Başvuru Formu doldurulurken nelere dikkat edilmeli?

Geç başvuru gününde oturum eklenir mi?

6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında YKS’ye başvuran ancak, TYT ve/veya AYT ve/veya YDT’ye girmek istemediği için ilgili oturumlara ait seçenekleri işaretlemeyen adaylar, geç başvuru günlerinde (18-19 Mart 2020 tarihi) bu oturumlara girmek için başvuru yapabilecek.

Ancak başvuru süresinde YKS’nin herhangi bir oturumuna başvuru yaparak sınav ücretini yatıran adaylar, sistemde kayıtlı oturum bilgilerini geç başvuru günlerinde değiştiremeyecek.

6 Şubat-3 Mart 2020 tarihleri arasında 2019-TYT puanım 200 ve üzeridir, 2020-YKS’nin hiçbir oturumuna girmeden 2019-TYT puanımı kullanmak istiyorum” seçeneğini işaretleyerek, başvuru ücretini yatıran adaylar, geç başvuru günlerinde bu bilgisini değiştirerek YKS oturumları için başvuru yapabilecek.

31. SAĞLIK/ENGEL DURUMU BİLGİLERİ

Bu alan, sınava başvuran engelli adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle engelli salonunda sınava alınması gereken adaylar tarafından doldurulacak. Bu adaylar kılavuzda kendileriyle ilgili bölümü incelemeli. Kabul edilen rapor ise devlet ya da üniversite hastanesinden olmalı.

32. İNTERNET ERİŞİM ŞİFRESİ İSTEĞİ

33. ADAYIN İMZASI

YKS aday başvuru formuna ulaşmak için:

BURAYA TIKLAYINIZ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...