Yıllık 760 euroya Avrupa'da eğitim

Yıllık 760 euroya Avrupa'da eğitim

EĞİTİM Haberleri

Her sene binlerce öğrenci Avusturya, Almanya, Polonya, Macaristan gibi ülkelere okumaya gidiyor. Yıllık eğitim ücretleri 760 euro civarında olan üniversiteler, Türkiye'de baraja takılanlara ya da yurt dışında okumak isteyenlere alternatif sunuyor.


Genç Türkiye
fatih.selek@tg.com.tr

Eğitim turizmi, Türkiye'nin gündeminde. Son yıllarda yüksek öğretim kurumları, ülkemize yabancı öğrenci çekmenin arayışını sürdürüyor. Bu öğrencilerin önemli bir maddi kazanç getireceği ve nbsp;mezun olduklarında da ülkelerinde Türkiye'nin fahri turizm elçileri olacağı planlanıyor.
Avrupa ülkeleri ise bu konuda bir hayli yol almış durumda. Her sene binlerce Türk öğrenci, okumak için 'batı'ya gidiyor. Zira, Almanya, Avusturya, Polonya, Macaristan gibi birçok ülke, köklü ve başarılı üniversiteleriyle, arayış içinde olan adaylara önemli bir alternatif sunuyor.
Armada Grandee Yurt Dışı Eğitim Danışmanlığı Öğrenci Değişim Programları Koordinatörü Akın Utlu, Avrupa'da okumanın Türkiye'deki birçok vakıf üniversitesinde okumaktan daha ucuz olduğunu söylüyor. Utlu, "Mesela Almanya'da yıllık üniversite harcı ortalama 760 euro. İhtiyaçları için genel gider ise aylık 600 eruo civarında. Yani orada eğitim almak ile İstanbul'da okumak arasında bir farkı yok. Üstelik orada çok iyi yabancı dil öğreniyorsunuz. Üniversiteleri dünya tanıyor. Bunların hepsi de devlete ait. Buralardan çıkmış çok sayıda Nobel ödüllü bilim adamı bulunuyor. YÖK'den denklik problemi ise yaşanmıyor."

Akın Utlu'ya Avrupa'da üniversite eğitimi hakkında merak edilenleri sorduk...

Avrupa üniversiteleri hangi şartları arıyor?
Almanya ve Avusturya'daki üniversitelere kayıt olmak için LYS ve YGS puanına göre bir yüksek öğretim programına yerleşmiş olma şartı aranıyor. Ama ABD, İngiltere, Macaristan, Polonya gibi ülkelerin öyle bir derdi yok. Sadece parası olan gidip okuyor.

Eğitim süresi kaç yıl?
Hazırlıkla birlikte 4 yıl eğitim veriliyor. Avrupa'da okumak isteyen öğrenciler çok ilgi gösteriyor. Giden öğrenci sayısı her sene artarak katlanıyor. Mesela şirket olarak ortalama yılda bin öğrenci yolluyoruz. Önümüzdeki sene için hedefimiz, bu sayıyı bin 500'e çıkarmak. Ama Avrupa üniversitelerinde belli bir kontenjan sınırı var. Bu yüzden çok erken davranmak gerekir.

Yurt dışında okumak adaylara ne gibi avantaj sağlıyor. Dezavantajı var mı?
Bazı adaylar, değişik bir kültüre dahil olduğu için zorlanabiliyor. Bu sebeple kişinin ne istediğini bilmesi lazım. Ama çok avantajı var. Birincisi yabancı dili mekanında öğreniyor. İkincisi diplomaları tüm Avrupa'da geçerli oluyor. Üçüncüsü farklı bir kültür görüp kendilerine özgüven geliyor. Dördüncüsü yaş sınırı yok. Beşincisi Türkiye'de puanınız tutmadığı için çok isteyip kazanamadığınız bölümü okuyabiliyorsunuz. Dileyen hazırlık sınıfını orada okuduktan sonra Türkiye'ye gelip eğitimine devam edebilir.

Bazı ülkeler, öğrencinin eğitimine devam edebilmesi için hesabında bir miktar parasının bulunması şartı arıyor değil mi?
Evet. Mesela, Almanya hükümeti öğrencinin rahat nbsp;edebilmesi için bloke hesap açtırıyor. Öğrencinin ülkede kalacağı süre hesaplanıyor. Bir yıllık gider Türkiye'deki bankaya yatırılıyor. Öğrenci parayı Almanya'da hesabından çekiyor. Yani her ay sabit bir para alıyor. Böylece Alman Hükümeti öğrencinin okumasını garanti altına alıyor, parasız kalmasına müsaade etmiyor.

Çalışma imkanı yok mu?
Tabii. Dileyen okurken part time çalışabilir.

Adaylara ne tavsiye edersiniz?
Yurtdışında okumak çok zor değil. Yeter ki iyi araştırılsın. Kayıt yaptırmak kolay. Ailelerin çocuklarına özgüven aşılaması lazım. Bu da gençlerin önünü açarak olur. Bunu gözlerimizle görüyoruz. Ben de benzer şekilde yurt dışı eğitimi aldım. Üniversitede arkadaş ortamında kantinde otururken haberdar oldum. Hem çalışıp hem okudum. Sonra öğrenciler göndermeye başladım. Bir öğrenci birçok öğrencinin hayatını değiştiriyor. Çok başarı hikayeleri çıkardık. Yurt dışındaki üniversiteler alt yapıyı çok iyi kurmuş. Türkiye'nin de bu yönde adımları var. Bunu destekliyoruz. Ama Avrupa ayarına gelmesi için çok zaman ve çaba gerekiyor.

Son olarak başvuru için bir tarih söz konusu mu?
İngiliz üniversitelerine başvuru iki dönem halinde alınıyor. Güz dönemi için son başvuru tarihi 20 Ağustos. Bahar dönemi için ise 30 Kasım 2012. Polonya üniversitelerine 10 Eylül, Avusturya üniversitelerine 4 Eylül'e kadar başvuru yapılabilir... Bu konuda ücretsiz danışmanlık hizmeti veriyoruz. Dileyen bize www.armadagrandee.com adresinden ulaşabilir.

ÜNİVERSİTELERDEN KISA KISA KISA

Ülkenin sağlık antropologlarını yetiştirecekler

Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Türkiye'de ilk defa "Sağlık Antropolojisi" alanında yüksek lisans programı açtı. Avrupa'da çok yaygın olan programın Türkiye'de ilkini açan üniversite, tezli ve tezsiz olmak üzere iki programla yola çıktı. Programın amacı; başta uygulamalı antropoloji olmak üzere iletişim, psikoloji, dünya kültürleri ve coğrafyası gibi özel sektörün her alanının ihtiyaç duyacağı konularda antropologlar yetiştirmek. Sağlık Antropolojisi sağlığı ve iyi olmayı etkileyen tüm faktörleri, hastalık deneyimi ve hastalığın yayılması, hastalıktan korunma ve tedavi yöntemlerini, iyileşme süreçleri, terapi yönetiminin toplumsal ilişkiler boyutu, çoğulcu sağlık sistemlerinin kullanımı ve kültürel önemi üzerine yoğunlaşıyor. Özellikle sağlık alanında çalışanlar ve çalışmayı düşünenlerin (hekimlerin, hemşirelerin, sağlık ve bakım kurumu yöneticilerinin, sağlık personellerinin) yanı sıra antropologlar, sosyologlar, demograflar, ekonomistler, istatistikçiler, psikologlar ve ilgili alanlardan herkes programa başvurabiliyor.

Arel Üniversitesinden villa yurt
İstanbul Arel Üniversitesi, öğrencilerini "villa yurtlar"da ağırlıyor. Üniversitenin 2.5 milyon metrekarelik yeşil alan üzerine kurulu Tepekent Uydukent'te yer alan yurtlar, toplam 400 yatak kapasiteli. Kız ve erkek yurtları ayrı bölgelerde. Öğrencilere tek, iki ve üç kişilik oda seçenekleri sunuluyor. Villa yurtlar; güvenlik, sağlık ve teknik ekibiyle 24 saat hizmet veriyor. Öğrencilere açık havuz, futbol sahası, basketbol sahası, voleybol sahası ve mini tenis kortu ile sosyal ve sportif anlamda da alternatif sunuluyor.

Birincinin tercihi Fatih hukuk
LYS'de Y-TM 1, 2 ve 3 puan türlerinde Türkiye birincisi olan Fatih Mehmet Adanır, tercihini Fatih Üniversitesi Hukuk Fakültesinden yana kullandı. Şampiyon öğrenci hedefini, lisans eğitiminin ardından ekonomi alanında master yapmak istediğini söyledi. Adanır, tercih aşamasını ise şöyle anlattı: "Tercih sürecinde çok iddialı üniversiteleri görme fırsatım oldu. Ancak Fatih Üniversitesinin imkânlarının, eğitim kalitesinin ve altyapısının çok iyi olduğunu gördüm. Üniversitenin öğrenci kalitesi çok yüksek. Bu da benim tercihimde en önemli etkenlerden biri oldu. Üniversite eğitimim bittikten sonra ekonomi alanında master yapmak, ekonomi alanında yönetici ve söz sahibi bir yerde olmak istiyorum. Buradaki eğitimin geleceğime yön vereceğine inanıyorum. Tercihimden dolayı çok mutluyum."

TEV'den Aslı Nemutlu bursu
Türk Eğitim Vakfı (TEV), çocukluğundan beri en büyük arzusu hukuk fakültesinde okumak olan ve 18 yaşında talihsiz bir kayak kazası sonucunda hayatını kaybeden Aslı Nemutlu'nun adını bursla yaşatacak. Kayak Milli Takım Sporcusu Aslı Nemutlu adına açılan burslar, hukuk eğitimi almak isteyen ve özellikle kayak sporuna gönül veren öğrencilere umut ışığı olacak. nbsp;

Öğrenciler çizdi, Bürotime yaptı
Üniversite-sanayi işbirliğinin bir örneği Yeditepe Üniversitesinde yürütülüyor. Güzel Sanatlar Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümü öğrencileri Bürotime için mobilya tasarlıyor. Endüstri Ürünleri Tasarım Bölümünde okuyan 15 öğrenci hayallerindeki ofis mobilyalarını tasarladı. Yeditepe Üniversitesi'nde düzenlenen bir etkinlikte sergilenen tasarımlardan seçilenler Bürotime tarafından üretilecek ve satışa sunulacak. Bürotime, daha önce de nbsp;İTÜ?ve Mimar Sinan üniversiteleriyle iş birliği yapmıştı. nbsp;

Yetişkinler için medya çalıştayı
İstanbul Şehir Üniversitesi ile Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı işbirliği ile "Yetişkinlere Yönelik Yeni Medya Okuryazarlığı ve Demokratik Güçlendirme Çalıştayı" düzenleniyor. Üniversitenin AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı'nın gerçekleştireceği etkinlik 09-17 Eylül 2012 tarihleri arasında düzenlenecek. nbsp;Katılmak isteyenler 10 Ağustosa kadar iro@sehir.edu.tr adresine başvurabilir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...